Loading...

5 rețete naturale și delicioase de sirop făcute în casă

5 rețete naturale și delicioase de sirop făcute în casă

Siropurile naturale sunt ideale combinate cu cuburi de gheață, vara. Siropurile de casă sunt ușor de făcut și extrem de sănătoase pentru că în compoziția lor nu se folosesc conservanți sau aditivi alimentari. Pentru că anotimpul cald se apropie cu pași repezi, ți-am pregătit câteva rețete de siropuri naturale, făcute în casă! 

Siropul de trandafiri

Pentru acest sirop ai nevoie de 300-400 de grame de petale de trandafiri de dulceață, 1 kg. de zahăr și 10 grame de sare de lămâie. 

Într-un vas destul de încăpător, pune petalele de trandafiri și toarnă apă peste ele. Oala se așează la foc potrivit să se lasă să se clocotească timp de 10 minute. După ce au dat în clocot, acestea se scot din apă și se pun la fiert după regula următoare: la 5 pahare din apa în care au fiert trandafirii se adaugă 4 pahare de zahăr. După ce zahărul s-a dizolvat și lichidul este puțin îngroșat se adaugă puțină sare de lămâie, iar siropul se toarnă cald în sticle. Acoperă sticlele abia după ce siropul din ele s-a răcit. 

Sirop de vișine nefiert

Ingredientele necesare pentru siropul de vișine nefiert sunt: 5-10 kg. de vișine, sare de lămâie și aspirină.

Vișinele de storc prin presare. La fiecare 5 pahare de zeamă se adaugă 4 pahare de zahăr, o jumătate de linguriță de sare de lămâie și o aspirină pentru fiecare litru. Amestecă până se dizolvă tot zahărul, iar apoi toarnă-l în sticle. Închide foarte bine sticlele și păstrează siropul la rece. 

Sirop de brad

Pentru siropul de brad ai nevoie de 1 kg. de vârfuri de brad, 4 pahare de zahăr și sare de lămâie. 

Spală bine vârfurile de brad cu apă rece și toacă-le mărunt. Pune la fiert 3 litri de apă și lasă să clocotească o jumătate de oră, apoi strecoară zeama și pune la fiert astfel: 5 pahare de zeamă la 4 pahare zahăr și puțină sare de lămâie. Amestecă continuu până se îngroașă, apoi toarnă în sticle, pe care ulterior le închizi bine. Siropul de brad se păstrează la rece în cămară sau frigider. 

Sirop de zmeură

Siropul de zmeură se prepară cu 2 kg. de zmeură, 25 de grame de sare de lămâie, 3 kg. de zahăr și 1 litru jumătate de apă. 

Pune zmeură într-un borcan mare. Toarnă peste ea un litru și jumătate de apă și adaugă sare de lămâie. Acoperă borcanul cu o pânză de tifon și lasă-l să stea 24 de ore. Într-un vas încăpător se pun 3 kg. de zahăr, iar deasupra vasului se așează o sită. Toarnă zmeura în sită, iar sucul se va scurge încet în vas peste zahăr.  Amestecă din când în când în zahăr, pentru a se dizolva! După ce zahărul s-a dizolvat complet, așteaptă 10-12 ore, apoi amestecă bine și toarnă siropul în sticle. Leagă capătul sticlei cu un tifon și pune-le în cămară. Din cauza fermentației, deasupra va apărea ceva asemănător cu un dop. După 8 zile se astupă bine sticlele cu dopuri și se păstrează la rece. 

Sirop de mentă

Siropul de mentă este foarte ușor de pregătit, foarte răcoros și perfect pentru sezonul cald care urmează. Acesta este extrem de versatil și se poate folosi în multe moduri, cum ar fi în combinație cu apă plată sau minerală pentru obținerea unei băuturi rapide. De asemenea, este prefect pentru a fi adăugat în limonadă sau în prepararea diverselor cocktail-uri precum Mojito. Pentru a avea cele mai bune rezultate, este foarte important să folosești o mentă proaspătă și aromată. 

Pentru 1 litru de sirop de mentă ai nevoie de: 30-40 de g frunze de mentă sau 4 mâini de frunze, 800 grame de zahăr, 600 ml de apă, 40 de ml de suc de lămâie. 

Frunzele de mentă proaspăt culese se spală și se curăță bine. Acestea se pun într-un blender împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr și se mărunțesc. Amestecă apoi cu restul cantității de zahăr și lasă la macerat 2-3 ore. Vasul de acoperă cu un prosop curat de bucătărie. După acest timp, adaugă apa și lămâie și mai lasă încă 2-3 ore la macerat. Pentru fierberea acestuia folosește o oală mai largă. Cronometrează circa 2-3 minute din momentul în care începe să clocotească, apoi trage oala deoparte. Siropul nu trebuie fiert mai mult, ci doar până se dizolvă tot zahărul. Strecoară siropul și pune-l din nou la fiert până când se leagă ș devine ca o miere subțire. Siropul de mentă se păstrează în sticle sau borcane sterilizate, la rece. 

Sfaturi esențiale pentru siropuri

Pentru un plus de aromă, adaugă felii de lămâie. Reține că citricele adăugate în sirop îi dau note subtile dar foarte complexe și aromate. Cu cât siropul este lăsat mai mult la infuzat, cu atât acesta va fi mai aromat. Pentru siropurile de fructe, folosește întotdeauna fructe proaspete. 

Acestea sunt doar 5 din mulțimea de rețete de siropuri. Siropul tău preferat care este? 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story