Loading...

Ciorbă de fasole cu costiță afumată – rețeta tradițională

Ciorbă de fasole cu costiță afumată – rețeta tradițională

Ciorba de fasole cu afumătură se află pe lista deliciilor culinare autentic românești. Aceasta este ideală pentru un prânz copios, precedând felul principal de mâncare. Ciorba de fasole boabe se poate servi și simplă, dar pentru un plus de savoare îți recomandăm să încerci rețeta de ciorbă de fasole cu costiță afumată, un preparat cu origini ardelenești. 

Vrei să pregătești un preparat tradițional românesc, cu un miros ademenitor și cu un gust ce nu va fi uitat prea curând? Îți propunem să incluzi în meniul tău ciorba de fasole cu afumătură! 

Ciorba de fasole cu afumătură – ingrediente necesare

Pentru a pregăti o ciorbă de fasole cu afumătură ai nevoie de aproximativ 40 de minute și de următoarele ingrediente:

  • 500 g fasole (pentru design poți folosi fasole albă și roșie);
  • 200 g costiță afumată;
  • 500 ml de suc de roșii;
  • O ceapă roșie;
  • 2 ardei grași;
  • Mărar proaspăt;
  • Pătrunjel proaspăt;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui.

Cum se prepară ciorba de fasole cu costiță afumată 

Rețeta de ciorbă de fasole cu costiță afumată este cât se poate de simplă. Dacă nu ai mai gătit până acum acest preparat, îți prezentăm în continuare pașii necesari pe care trebuie să îi parcurgi: 

  1. Prima etapă constă în alegerea fasolei. Ocupă-te de acest lucru cu o seară înainte să prepari ciorba, deoarece este indicat că fasolea să stea la înmuiat în apă călduță peste noapte. 
  1. A două zi, scoate fasolea din apă și pune-o la fiert într-o oală cu apă clocotită. Nu uită să schimbi apa de 2-3 ori, pentru a te asigura că sunt eliminate toxinele din fasole și pentru a le oferi celor dragi o masă cât mai sănătoasă. 
  1. În timp ce fasolea fierbe, te poți ocupă de restul legumelor. După ce le-ai spălat foarte bine, curăță ceapă și ardeii după care taie-i în cubulețe. Lasă-le la călit în ulei timp de câteva minute. 
  1. Adaugă ardeii și ceapa peste fasole și lasă-le să fiarbă la foc mic. 
  1. Când apa începe să scadă, adaugă și sosul de roșii, nu înainte însă de a-l fierbe. 
  1. Pregătește costiță afumată rumenind-o în puțin ulei. Mai apoi, taie carnea în bucățele potrivite ca dimensiune și adaugă-le în oala cu fasole. 

Ciorbă de fasole cu afumătură: sugestii de servire 

La final, asezonează ciorba de fasole cu costiță afumată cu sare și piper după gust. Nu uită să adaugi și puțin tarhon, pentru un gust care îți va încânta papilele gustative. Acoperă oala cu un capac și lasă aromele să infuzeze timp de câteva minute. Ciorba de fasole se poate servi, de asemenea, cu ceapă roșie sau cu ceapă verde, dar și cu ardei iute și face o pereche ideală cu pâinea proaspăt scoasă din cuptor!

Mărarul și pătrunjelul le poți adaugă fie direct în vasul în care ai fiert ciorba, fie la servirea acesteia în farfurii.

Ciorba de fasole este un preparat simplu de pregătit și foarte delicios. Pe deasupra, fasolea albă este o sursă bogată de magneziu și facilitează detoxifierea organismului, așa că ai toate motivele să consumi acest fel de mâncare!


Article Written By Raluca Răducu

Share this story