Loading...

Musaca de cartofi – rețetă tradițională cu carne

Musaca de cartofi – rețetă tradițională cu carne

Sursa foto: Shutterstock

Rețeta de musaca de cartofi este una dintre cele mai populare și iubite mâncăruri de către români. Îi știm cu toții foarte bine gustul de când ne-o găteau mamele sau bunicile noastre atunci când eram copii. Și era atât de gustoasă! Cum gătești musaca cu cartofi și carne în mod tradițional românesc? Cu un strat de sos alb și cașcaval gratinat la cuptor. Îți povestim mai jos despre restul ingredientelor, promitem! 

Musacaua are origini arăbești, iar rețeta pe care o cunoaștem astăzi este o versiune europeană a acestui dish. Tradițional, musacaua cu cartofi era preparată cu carne de miel, însă astăzi sunt frecvente toate variantele de carne. Noi vom folosi carne de vită. Rețeta de musaca de cartofi presupune rondele de cartofi dispuse în straturi, ce alternează cu straturi de carne tocată, acoperite de un sos alb numit bechamel. Acum, hai să gătim împreună cea mai apetisantă musaca de cartofi după rețeta tradițională! 

Ingrediente pentru muscaca de cartofi după rețeta tradițonală 

4-6 porții de musaca de cartofi vor fi ideale pentru o masă gustoasă în familie, iar pentru acestea vei avea nevoie de: 

  • 500 g de carne tocată de vită. Poți alege la fel de bine și carnea de pui, de curcan sau, de ce nu, cea de porc, deși musacaua de cartofi va avea suficient de multe grăsimi și este indicat să alegi o carne mai ușoară. 
  • 500 g de cartofi fierți în coajă
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi
  • 400 ml suc de roșii
  • 2 linguri de ulei 
  • Fulgi chili, dacă preferi o rețetă mai spicy 
  • 150 g de cașcaval ras sau alt tip de brânză ce se gratinează la cuptor

Pentru sos bechamel

  • 50 g de unt
  • 50 g de făină 
  • 500 ml de lapte 
  • Sare 

Acum că avem toate ingredientele pregătite, să preparăm această rețetă de musaca tradițională! 

Sursa photo: Shutterstock

Mod de preparare pentru musaca după rețeta tradițională

Dacă nu ai fiert cartofii încă, atunci începe cu asta! Fierbe cartofii în coajă, în apă cu puțină sare. Apoi așteaptă să se răcească, decojește-i și taie-i rondele subțiri. Abia așteptăm să gătim această musaca cu cartofi rondele! 

Cum prepari carnea tocată pentru musaca de cartofi? 

Pentru umplutura de carne tocată, va fi nevoie să cureți cepele și să le tai mărunt. Mărunțește și usturoiul. Încinge o tigaie și pune la călit carnea tocată de vită în cele 2 linguri de ulei. Ai grijă să amesteci frecvent cu o spatulă, pentru a rumeni bine carnea. Când carnea s-a rumenit, adaugă ceapa și usturoiul, apoi condimentează cu sare și piper, în funcție de gust. Atunci când ceapa începe să aibă o textură lucioasă, e timpul să oprești focul și să pui întreaga compoziție pentru rețeta de musaca cu carne de vită într-un castron. 

Cum prepari sosul alb bechamel pentru rețeta de musaca tradițională

Într-o altă tigaie poți pune untul, faina și sarea și le poți lăsa câteva minute la foc mic. Amestecă în mod continuu, până ce untul se topește și faina s-a înglobat în compoziție. Adaugă treptat laptele fierbinte și amestecă în așa fel încât să nu se formeze cocoloașe. După ce termini de adăugat laptele, lasă compoziția să fiarbă și să clocotească la foc mic pentru 10 minute. Sosul alb Bechamel se va găti și la cuptor, așadar făina nu va rămâne crudă. 

Cum montezi musacaua cu cartofi și carne? 

Toarnă sucul de roșii într-un bol și condimentează-l cu sare, fulgi chili și cimbru uscat. Acum ai totul la îndemână: cartofii fierți și tăiați rondele, carnea tocată, sosul bechamel și sosul de roșii. Iar stratificarea este una extrem de simplă: începe cu sosul alb, un strat de rondele de cartofi, un strat de carne tocată, alt strat de cartofi și iar carne tocată. Distribuie uniform sosul de roșii peste compoziție, iar la final adaugă și sosul alb. Presară musacaua cu cașcaval ras. 

Cum coci musacaua de cartofi și cum o servești? 

Încinge cuptorul în prealabil la 180 de grade și apoi coace această musaca de cartofi după rețeta tradițională pentru 25-30 de minute. Cașcavalul se va topi și se va transforma într-o crustă aurie, iar în bucătărie va mirosi minunat! În general, rețeta de musaca cu carne de vită merge de minune cu rețete de salate, cum ar fi o salata fresh de castraveți. 

Sursa photo: Shutterstock

Această rețetă de musaca cu cartofi și carne tocată este absolut gustoasă, iar crusta de cașcaval și sos alb e un deliciu. Așa că te invităm să testezi și tu musacaua de cartofi și te asigurăm că nici nu va apuca să se răcească! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story