Loading...

Cozonacul tradițional: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul tradițional: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul este desertul preferat al românilor și din acest motiv a devenit un preparat tradițional. Nu există masă de Crăciun sau de Paște fără cozonac!  Mirosul îmbătător de cozonac proaspăt copt ne amintește de perioada copilăriei, iar din acest motiv românii nu se sfiesc să-l preprare indiferent de perioada din an în care se află. 

Și pentru că se apropie Paștele, iar cozonacul este nelipsit, am scotocit prin rețetele tradiționale românești și am aflat cum se prepară cozonacul în diferite zone ale țării.  Hai să vedem care sunt ingredientele de care ai nevoie și care se folosesc pe toate meleagurile românești! 

Ingrediente pentru cozonacul tradițional

Pentru aluatul cozonacului ai nevoie de:

  • 1 kg făină
  • 500 ml lapte
  • 4 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • 50 ml ulei
  • 50 gr de drojdie proaspătă
  • coaja de lamaie
  • un praf de sare

Pentru umplutură ai nevoie de:

  • 3 linguri de cacao
  • o fiolă cu esență de rom
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe
  • 250 gr de nucă măcinată
  • 100 g stafide
  • 150 gr zahăr
  • 4 albușuri

Regulile cozonacului tradițional

Spunem reguli pentru că aceste lucruri sunt obligatorii și de ele depind în mare parte reușita rețetei. Drojdia pe care o folosești trebuie să fie de bună calitate, fie că alegi drojdie proaspătă sau drojdie uscată. Făina trebuie cernută de două ori și este necesar să stea la temperatura camerei. De asemenea, untul și uleiul trebuie să aibă  temperatura camerei. Este recomandat să folosești un unt cu 80% grăsime, iar laptele să aibă 3,5% grăsime. Pentru aroma cozonacului poți folosi coajă de lămâie sau de portocală sau diferite esențe, precum cea de rom sau de vanilie.

Un alt lucru extrem de  important este să ai o temperatură caldă în bucătărie, pentru ca aluatul să poată crește frumos. În încăpere nu este recomandat să pătrundă aerul de afară sau să scadă brusc temperatura, așa că nu deschide geamurile sau ușa.

Acum că știm care sunt cele mai importante sfaturi, dar și ingredientele de care avem nevoie, hai să vedem cum se prepară cozonacul în Moldova și Ardeal! 

Cozonacul tradițional în Moldova

Rețeta cozonacului moldovenesc, incluzând și modul lui de preparare datează din 1871 și s-a reinterpretat foarte puțin.

Începe prin a pregăti maiaua din 300 de ml de lapte cald, o bucățică de unt, drojdia și puțin zahăr. Aceasta se lasă la dospit aproximativ 15 minute. Separă ouăle și peste gălbenușuri pune sare, 300 de grame de zahăr, vanilia, romul și amestecă bine până obții o spumă. În alt castron bate albușurile cu 200 de grame de zahăr până obții o bezea pe care o adaugi compoziției din gălbenușuri. Tot acum este momentul în care trebuie să adaugi și maiaua.

Această cremă obținută se adaugă peste făină și se începe frământarea.Aluatul pe care îl obții trebuie să fie elastic și nelipicios. Lasă-l la dospit 30 de minut, după care întinde-l și aplatizează-l de 4 ori pentru a obține un aluat perfect.

Între timp poți prepara umplutura. Macină nuca și amestec-o cu 100 mililitri de lapte și 100 de grame de zahăr. Adaugă esență de vanilie sau rom și cacao. La final, împarte aluatul, umple-l cu cremă și lasă-l să mai crească în tavă 30 de minute. Cozonacii se pun la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute.

Cozonacul tradițional în Ardeal

În Ardeal, prepararea cozonacului începe prin a lăsa drojdia la crescut, după ce ai amestecat-o cu o cană de lapte și o linguriță de zahăr. Cerne făina și amestec-o cu ouăle, zahărul vanilat, esența de rom, coaja de lămâie, drojdia și praful de sare. Peste această compoziție se pune laptele încălzit, 250 de grame de zahăr și unt. Frământă 30 de minute cu mână până obții un aluat moale și elastic. Lasă aluatul să crească timp de o oră. Apoi, întinde o foaie groasă de un deget, adaugă umplutura, răsucește și pune în tavă. Lasă-l 30 de minute, după care pune cozonacul la cuptor pentru 45 de minute.

Indiferent de modul de preparare pe care îl folosești, după ce scoți cozonacul de la cupor, fie îl stropești cu apă și îl acoperi cu un prosop pentru a se păstra moale, fie îl ungi cu ou înainte să-l pui l cuptor pentru a obține o crustă crocantă. Tu cum prepari cozonacul tradițional?





Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story