Loading...

Îți plac deserturile? Iată cum poți prepara cele mai delicioase eclere

Îți plac deserturile? Iată cum poți prepara cele mai delicioase eclere

Eclerele sunt un adevărat deliciu pentru orice gurmand. Exteriorul crocant, crema pufoasă și gustul de vanilie sunt caracteristicile principale are acestui desert savuros, pe care acum îl poți prepara și acasă. Așa că îți venim în ajutor cu o rețetă simplă de eclere cu vanilie, pe care le poți pregăti foarte ușor pentru un eveniment sau pentru o seară în familie.

Ingrediente pentru eclere

Pentru aluat

  • 75 ml lapte
  • 75 ml apă
  • 60 g unt cu min 80% grăsime
  • un vârf de cuțit sare
  • 120 g făină
  • 3-4 ouă 

Pentru crema de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 6 gălbenușuri
  • 150 g zahăr
  • 65 g făina sau 30 g amidon
  • miezul de la 1 baton de vanilie
  • 1 vârf de cuțit de sare

Cum se prepară eclerele

Pregătește într-o cratiță laptele și apa, împreună cu sarea și untul, iar apoi pune cratița pe foc și așteaptă până când compoziția începe să fiarbă. Apoi, poți să reduci flacăra și să torni treptat făina, amestecând mereu cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloașe. Aluatul se gătește la foc mic, și se amestecă ușor cu o spatulă, până când pe fundul cratiței se formează o peliculă albicioasă. În tot acest timp, vei observa cum apa se evaporă din aluat. Acest procedeu te va ajuta să obții eclere bine crescute, cu cavități mari și uscate.

După ce ai stins focul, poți lăsa aluatul să se răcească înainte de a trece la următoarea etapă, în care vei adăuga ouăle. Aluatul trebuie să fie călduț atunci când adaugi ouăle, pentru că dacă este prea fierbinte, ouăle se vor închega rapid și nu vei obține un aluat cremos.

Adaugă ouăle pe rând și amestecă-le cu restul compoziției, folosind mixerul, la viteză mică. Trebuie să mixezi totul cu grijă, deoarece există posibilitatea să sară bucățele din aluat, până când acesta se înmoaie și devine cremos.

Tăvile trebuie tapetate cu hârtie de copt, însă vor fi puse pe rând la cuptor, deoarece aluatul de eclere se usucă destul de repede. Așa că cel mai bine ar fi să păstrezi aluatul într-o pungă specială, și să îl pui în tavă, chiar în momentul în care urmează să pui eclerele la cuptor.

Pentru a modela mai ușor eclerele, poți folosi un poș pentru ornat, care îți va fi de mare ajutor, pentru a obține eclerele perfecte. În mod normal, eclerele ar trebui să aibă în jur de 10 cm lungime și 2 cm lățime, deoarece vor crește mult la copt. Îți recomandăm să pui în tavă câte 6-8 eclere, pentru ca acestea să aibă loc să crească, fără să se lipească.

Cuptorul trebuie să fie preîncins la 250 de grade Celsius, iar tava trebuie trebuie să fie poziționată pe linia din mijloc a acestuia.  Eclerele se lasă la copt 15 minute, fără ventilație. Apoi temperatura se reduce la 170 de grade Celsius și se pornește ventilația, pentru încă 20 de minute. Ușa cuptorului nu trebuie deschisă deloc timp de 35 de minute, iar eclerele pot fi urmărite cum cresc, prin geamul de sticlă al cuptorului.

După ce eclerele s-au copt, acestea se lasă la răcit, timp în care poți pregăti crema de vanilie.

Cum se prepară crema de vanilie pentru eclere

Pune laptele la fiert într-o cratiță, împreună cu păstaia de vanilie despicată. Iar între timp, amestecă cu mixerul într-un bol, gălbenușurile de ou, împreună cu zahărul și sarea, până obții o compoziție spumoasă. Adaugă apoi făina și mixează în continuare, până când compoziția este omogenă, fără cocoloașe. După ce laptele s-a încălzit, poți să scoți păstaia de vanilie și să adaugi treptat laptele peste crema de ouă. Vei continua să mixezi compoziția, cu viteză redusă.

Toarnă apoi întreaga compoziție în cratița în care a fiert laptele, și lasă crema la foc mic, amestecând-o constant cu o spatulă, astfel încât să nu se prindă de fundul sau de pereții vasului. Crema se va încălzi treptat și se va îngroșa, după care va trebui să o lași să fiarbă câteva minute, amestecând viguros în ea.

După ce crema este gata, se lasă la răcit și se pune într-un vas încăpător, tapetat cu folie de plastic, astfel încât să nu facă pojghiță la suprafață. Crema se lasă la răcit în jur de două ore, după care poate fi folosită la eclere.

Cum se pregătesc eclerele?

După ce ai scos eclerele din cuptor și le-ai lăsat să se răcorească, le poți tăia pe lung, decupând câte un căpăcel în partea superioară. Apoi, le vei umple pe fiecare cu cremă de vanilie și le vei acoperi la loc, folosind căpăcelul de aluat rămas. De asemenea, le poți umple și cu bucățele de căpșuni, zmeură sau afine, în funcție de gust. Iar la final, poți să ornezi eclerele cu glazură de ciocolata sau cu zahăr pudră.

Așadar, eclerele sunt un adevărat deliciu, de care te poți bucura chiar la tine acasă, dacă ai poftă să prepari rețeta pe care ți-am propus-o. Respectă fiecare pas și alege cele mai bune ingrediente, pentru a obține cele mai savuroase eclere!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story