Loading...

5 rețete de aperitive pentru platouri festive

5 rețete de aperitive pentru platouri festive

Sursa photo: Shutterstock

Pentru a deschide apetitul pentru mâncare, la petreceri, cocktailuri și recepții, diverse rețete de aperitive sunt soluția ideală. Scopul acestor mici gustări este de a stimula apetitul invitaților pentru o masă festivă, mai ales dacă există o perioada mare între servirea acestor preparate și felurile de mâncare propriu zise.

Aperitivele se pot servi și în timpul mesei dar mai ales înainte de masă, atunci când le oferi șansa celor din jur să socializeze și să schimbe idei. În această situație, aperitivele se așează într-un loc fix și clar stabilit, astfel încât toată lumea să se poată servi. În această ordine de idei, urmează să-ți oferim câteva rețete de aperitive pentru platouri festive, ușor de pregătit și deosebit de gustoase, de care te poți bucura alături de invitați. Iată ce se pune la aperitiv!

Croissante cu șuncă și cașcaval

Pentru că aperitivele pot fi atât calde, cât și reci, poți să începi cu pregătirea unor croissante delicioase, cu șuncă și cașcaval. Renunță la produsele cumpărate de la patiserie și pregătește acasă croissante pufoase și fragede, de care invitații tăi vor fi încântați. 

Ingrediente pentru croissante cu șuncă și cașcaval 

  • Un pachet de aluat foietaj de casă
  • 400 de grame de cașcaval felii
  • 200 de grame de șuncă de curcan sau orice tip de șuncă slabă
  • Un gălbenuș de ou
  • ¼ linguriță boia dulce
  • O lingură de semințe de chimen
  • 1-2 linguri de lapte

Mod de preparare al acestei rețete de aperitive 

Întinde foietajul decongelat pe blatul de lucru, presărat cu puțină făină. Acoperă foietajul cu șuncă, peste care vei așeza și feliile de cașcaval. Rulează și taie în funcție de preferințe, astfel încât să obții croissante sau mici portofele.

Transferă compoziția în tava de copt și unge fiecare croissant cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte. Presară boia și chimen și introdu tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Croissantele delicioase sunt gata de servit ca aperitive, poate chiar alături de un platou cu șuncă aperitiv. Hai să vedem ce se mai pune pe platoul de aperitiv! 

Sursa photo: Shutterstock

Ouă umplute cu ton

De pe platoul de aperitive nu trebuie să lipsească ouăle umplute, un adevărat deliciu! Încearcă o rețetă simplă de ouă umplute cu ton, după cum urmează!

Ingrediente pentru ouă umplute cu ton

  • 8-10 ouă fierte
  • 4 linguri de maioneză
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 lingură de iaurt grecesc
  • Pudră de usturoi
  • 1 linguriță de boia
  • 200 de grame de ton
  • ½ legătură de țelină
  • 1 castravete murat
  • Sare și piper
  • Ceapă verde

Mod de preparare al acestei rețete de aperitive 

Fierbe ouăle tari, cu multă sare, pentru aproximativ 10 minute. Lasă ouăle în apă rece și decojește-le. Taie ouăle în jumătăți și îndepărtează gălbenușurile, pe care le vei amesteca cu iaurtul, maioneza, muștarul, pudra de usturoi și boiaua.

După ce compoziția se omogenizează, poți să adaugi și tonul mărunțit. În continuare, adaugă țelina tocată mărunt, ceapa verde, alături de sare și piper. Poți începe să umpli ouăle cu această compoziție și să le servești presărate cu coajă de lămâie. Nu-i așa că este una dintre cele mai simple rețete de aperitive? 

Rulade cu șuncă și brânză

Ruladele reci cu șuncă și brânză reprezintă aperitive populare și gustoase, pe care le poți servi oricând. Iată ce se pune pe platoul de aperitiv! 

Ingrediente pentru rulade cu șuncă și brânză

  • Un pachet de jambon crud uscat și feliat
  • 200 de grame de brânză de vaci, scursă de zer
  • 200 de grame de brânză de burduf
  • 50 de grame de unt
  • Două legături de ceapă verde
  • O jumătate de ardei gras verde, roșu și galben
  • Un castravete proaspăt
  • Sare și piper

Mod de preparare al acestei rețete de aperitive 

Pune într-un castron brânza de vaci și brânza de burduf și amestecă-le bine. Toacă ceapa verde și adaugă untul moale, sarea și piperul. După preferințe, poți folosi și mărar sau pătrunjel verde tocat. Taie ardeii colorați pe lung, în fâșii subțiri. Folosește o folie alimentară de plastic, pentru a așeza feliile de jambon, astfel încât să se suprapună.

Apoi întinde crema de brânză în strat egal și aranjează fâșiile de ardei. Rulează cu grijă, cu ajutorul foliei de plastic, fiecare ruladă și pune-le la rece pentru aproximativ două ore. După ce a trecut timpul de răcire, desfășoară cu grijă rulada din folie și feliaz-o, astfel încât să obții cam 9-10 rulade mici. Adaugă și feliile de castravete proaspăt și pastrează ruladele la frigider până în momentul servirii. Platourile se pot decora și cu măsline, castraveciori murați sau roșii cherry. Sună aproape la fel de cochet ca cele mai aspectuase platouri festive cu brânzeturi! 

Brioșe cu spanac și somon

Când vorbim de ce se pune la aperitiv, află că platourile cu aperitive pot conține și brioșe delicioase cu spanac și somon, care vor încânta papilele gustative ale fiecărui invitat. Iată care sunt ingredientele de bază pentru una dintre cele mai gustoase rețete de aperitive! 

Ingrediente pentru brioșe cu spanac și somon

  • 250 de grame de făină
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 50 de grame de unt
  • Piper, sare, oregano, după gust

Mod de preparare al acestei rețete de aperitive 

Este momentul să pregătești umplutura! Topește două linguri de unt, peste care vei adăuga o lingură de ulei de măsline. Poți să adaugi și 3-4 căței de usturoi măcinați. Adaugă spanacul, tăiat în fâșii mici și amestecă 1-2 minute la foc mic, până când acesta se înmoaie. 

Adaugă 150 de grame de somon afumat, în fâșii subțiri și lasă-l la gătit alături de spanac. Condimentează cu sare și piper și adaugă 100 de grame de parmezan. Bate ouăle și untul topit și cerne făină, împreună cu praful de copt. Amestecă bine cu telul și adaugă sare, piper și ierburi aromatice. La final, vei adăuga și amestecul din somon și spanac, pe care l-ai pregătit anterior.

Încinge cuptorul la 180 de grade și tapetează tava pe care vei așeza brioșele. Umple formele de brioșe, pe care le vei coace aproximativ 25 de minute, până când se rumenesc. Brioșele cu spanac și somon sunt gata pentru a fi servite ca aperitiv și se numără printre cele mai apetisante rețete de aperitiv. 

Chifteluțe cu susan

Vrei să afli ce se mai pune la aperitiv? Și chiftelele cu susan sunt delicioase și ușor de pregătit. Iată ce se pune pe platoul de aperitiv! 

Ingrediente pentru chifteluțe cu susan

  • ½ kg de carne tocată de porc
  • 2 ouă
  • 1 ceapă
  • 2-3 cartofi mici
  • 7 căței de usturoi
  • Pătrunjel
  • Sare și piper
  • Susan
  • Boia dulce
  • Ulei pentru prăjit
  • O felie de pâine înmuiată și bine stoarsă

Mod de preparare al acestei rețete de aperitive

Dacă ai toate aceste ingrediente, începe să prepari chifteluțele delicioase cu susan:

amestecă ouăle și carnea tocată cu piperul, ceapa, boiaua, cartofii și pâinea. Vei adăuga și usturoiul zdrobit și pătrunjelul tocat mărunt. În palmele umezite cu apă, formează bile mai mari, pe care le vei trece prin susan.

Chifteluțele se prăjesc în ulei încins, până se rumenesc bine. Lasă chiftelele pe un șervețel de hârtie, care va absorbi grăsimea. Chifteluțele cu susan se servesc calde sau reci cu muștar, cu alte aperitive sau alături de platouri festive cu brânzeturi. 

Sursa photo: Shutterstock

Pregătește aceste rețete de aperitive pentru platouri festive, cu care nu ai cum să dai greș. Cu siguranță îți vei impresiona toți invitații cu ce se pune pe platoul de aperitiv! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story