Loading...

Cum gătești calamarii? 4 idei delicioase de rețete cu calamari pentru gurmanzi

Cum gătești calamarii? 4 idei delicioase de rețete cu calamari pentru gurmanzi

O adevărată vedetă în bucătăria mediteraneană și preferat îndeosebi de spanioli, calamarul este tot mai des întâlnit și la noi în țară. Cei care adoră rețetele cu fructe de mare găsesc diverse modalități în care să prepare calamarii, însă foarte des întâlnim varianta prăjită într-o crustă crocantă din aluat. În Spania, oamenii preferă să mănânce aceste fructe de mare prăjite, ca umplutură de sandwich în bocadillo sau ca tapas, cu lămâie și aioli.

Unul dintre cele mai mari secrete pe care le presupune gătirea calamarilor este acela de a păstra textura potrivită a acestora. În cazul în care nu știi cum să prepari fructele de mare, s-ar putea să faci niște calamari tari și elastici, în loc să te bucuri de una dintre cele mai bune mâncăruri din lume. Pentru un gust deosebit, îți dezvăluim că tot ceea ce trebuie să faci este să congelezi calamarii înainte de a-i folosi în bucătărie. În continuare, îți prezentăm câteva rețete cu calamari, dar care te vor face să iubești gustul bogat al preparatelor cu calamari.

1. Calamari pane, una dintre cele mai populare rețete cu calamari

Ingredientele pentru calamari pane

  • 1 kilogram de inele de calamari
  • 70 grame de făină
  • 2 ouă
  • 400 ml de ulei
  • Ulei pentru prăjit
  • Sucul de la o lămâie
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare al rețetei de calamari prăjiți 

Varianta pane reprezintă cel mai cunoscut mod în care se prepară calamarii la tigaie. Pentru această rețetă se folosesc inele de calamar congelate, care se pun la dezghețat, se spală apoi de două ori și se lasă la macerat 10 minute într-un amestec format din 500 ml de ulei și zeamă de lămâie. După cele 10 minute, scoate calamarii pe prosoape de hârtie ca să se usuce cât mai bine.

Inelele de calamar se trec prin făină, ou bătut cu sare și piper și apoi din nou prin făină, la fel ca șnițelele. De asemenea, se poate face și un aluat din făină, ou, diferite condimente, praf de copt și apă minerală, similar cu preparatul japonez tempura, prin care să se treacă inelele de calamar. Se pun la prăjit în ulei încins până capătă o culoare arămie și o crustă crocantă, apoi se servesc împreună cu sos de usturoi, lămâie, ketchup, maioneză sau tzatziki.

Calamari pane, una dintre cele mai populare rețete cu calamari

2. Calamari cu cartofi la cuptor, o rețetă apetisantă cu calamari congelați 

Ingredientele pentru calamari cu cartofi la cuptor

  • 1 kilogram de calamari
  • 800 grame de cartofi
  • 3 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • Ulei de măsline
  • Paprika dulce și afumată
  • Pătrunjel proaspăt
  • Fulgi de ardei iute
  • Parmezan ras
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare al acestei rețete cu calamari congelați 

Această rețetă este foarte simplu de pregătit. Cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius. Cartofii se curăță și se taie rotund sau cuburi și se amestecă într-un bol împreună cu puțină sare, piper, paprika și pătrunjelul tocat mărunt. Așează într-o tavă cartofii, apoi apune și calamarii curățați bine, ceapa tăiată rondele și usturoiul întreg. Peste această compoziție se toarnă 6-7 linguri de ulei de măsline. Tava se introduce la cuptor pentru aproape o oră, iar la final, înainte de servire, se presară pe deasupra preparatului fulgi de ardei și parmezan ras.

3. Paste cu calamari și sos de roșii, o rețetă inedită cu calamari

Ingredientele pentru paste cu calamari și sos de roșii 

  • 500 grame de calamari congelați sau proaspeți 
  • 500 grame sos de roșii
  • 500 grame de paste
  • 1 ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 grame de parmezan ras

Mod de preparare al acestei rețete cu calamari 

Pentru această rețetă se pot folosi atât calamari congelați prefierți cât și proaspeți, în funcție de ceea ce preferi ori de ce variantă ți se pare mai simplă. E adevărat, calamarii congelați sunt mai simplu de gătit deoarece nu necesită curățare, ci doar trebuie spălați bine înainte de gătire.

Calamarii se taie în bucăți, apoi într-o tigaie se pune la încins uleiul de măsline și se călește ceapa împreună cu usturoiul, ambele tocate mărunt. După ce legumele își schimbă culoare se adaugă calamarii și e lasă pe foc pentru 8-10 minute, timp în care se amestecă periodic. Pune sosul de roșii, omogenizează compoziția și mai lasă să fiarbă 5 minute, după care sosul va fi gata.

În funcție de tipul de paste utilizat, pune-le la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, acestea se scurg bine de apă și se amestecă cu sosul de roșii și calamari. La final, înainte de servire, se presară peste paste parmezan ras care va da preparatului un gust aparte.

Paste cu calamari și sos de roșii, o rețetă inedită cu calamari

4. Calamari la tigaie cu lămâie și usturoi

Ingredientele de care ai nevoie:

  • 1 kilogram de calamari
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • 4 căței de usturoi
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 50 ml vin alb demisec
  • 2 ardei iuți uscați
  • Pătrunjel proaspăt
  • Piper
  • Sare

Mod de preparare al acestei rețete cu calamari 

Calamarii se curăță și se spală, iar apoi se taie în două, pe lungime. Bineînțeles, pot fi secționați și în inele de aproximativ 1 cm grosime sau sub altă formă, după preferințe. Într-o tigaie antiaderentă se pune uleiul de măsline și usturoiul zdrobit, însă fără să fie curățat de frunze. 

Lasă la sotat 1-2 minute, apoi adaugă și ardeii uscați tocați mărunt. Se mai lasă amestecul pe foc încă 2 minute după care se scoate usturoiul și se adaugă calamarii în tigaie. Aceștia se gătesc timp de 4 minute, apoi se pune peste ei vinul alb și se lasă pe foc până când se evaporă tot alcoolul, moment în care se adaugă sucul de lămâie și pătrunjelul proaspăt tocat. Mai lasă la gătit 2-3 minute întreaga compoziție, potrivește mâncarea de sare și piper, apoi stinge focul și servește calamarii calzi.

Calamari la tigaie cu lămâie și usturoi

La final, îți oferim un pont dacă obișnuiești adesea să folosești în bucătărie calamari proaspeți. Pentru a-i curăța corect, ține coada cu o mână și capul cu cealaltă. Trage tare, cu o ușoară mișcare de răsucire, iar coada și măruntaiele vor aluneca în afara corpului. Dacă plănuiești să consumi tentaculele, care sunt comestibile, ai grijă să le îndepărtezi vârful, respectiv porțiunea subțire de cartilaj. Și cum ți-am oferit idei delicioase de rețete cu calamari, nu putem decât să-ți urăm spor la gătit! 

Article Written By Raluca Răducu

Share this story