Loading...

Re╚Ťet─â lava cake: cum s─â prepari lava cake dup─â re╚Ťeta original─â fran╚Ťuzeasc─â

Re╚Ťet─â lava cake: cum s─â prepari lava cake dup─â re╚Ťeta original─â fran╚Ťuzeasc─â

Sursa foto: Shutterstock

Lava cake, fondant au chocolate sau vulcan de ciocolat─â pare un desert complicat, dar te asigur─âm c─â este destul de simplu de g─âtit ╚Öi extraordinar de gustos. Re╚Ťeta de lava cake este simpl─â, iar rezultatul este cel dorit doar dac─â  ╚Ťii cont de c├óteva sfaturi ╚Öi dac─â folose╚Öti ingredientele potrivite. Despre asta, dar ╚Öi despre istoria acestui desert delicios cu ciocolat─â, vom povesti ├«n r├óndurile ce urmeaz─â! 

Istoria lava cake – vulcan de ciocolat─â

Lava cake este considerat─â regina prajiturilor din ultimii ani. Combina╚Ťia dintre pr─âjitur─â ╚Öi ciocolat─â fluid─â care se revars─â din interior reprezint─â un test important ├«n carier─â patiserilor ╚Öi cofetarilor din ├«ntreag─â lume. 

Istoria pr─âjiturii este foarte interesant─â pentru c─â exist─â dou─â moduri ├«n care poate fi preparat─â. Lava cake a fost inventat─â pentru prima dat─â ├«n 1981 de francezul Michel Bras care a avut inspira╚Ťie pentru realizarea pr─âjiturii ├«ntr-o friguroas─â zi de iarn─â. Dup─â ce a petrecut al─âturi de prietenii s─âi pe p├órtie la ski, chef-ul ├«mpreun─â cu ceilal╚Ťi s-au ├«ntors acas─â ╚Öi, pentru a se ├«nc─âlzi, Michel Bras s-a oferit s─â fac─â un desert rapid. Astfel, a introdus o bil─â de ganache congelat ├«ntr-un luat ╚Öi l-a b─âgat la cuptor. Acesta este metod─â tradi╚Ťional─â de preparare a lava cake-ului. 

A doua interpretare a legendei sus╚Ťine c─â marele Chef Jean Georges Vongerichten a inventat din gre╚Öeal─â pr─âjitura, ├«n cadrul unui eveniment destul de numeros. Pentru c─â nu avea suficient timp la dispozi╚Ťie, acesta a fost nevoit s─â gr─âbeasc─â timpul de coacere al desertului. El pl─ânuise s─â fac─â o pr─âjitur─â simpl─â de ciocolat─â pe care o ╚Ötia de la mama lui. Rezultatul a fost altul, deoarece ciocolata a r─âmas fluid─â ├«n interior. Dup─â servirea desertului, marele Chef a ie╚Öit din buc─ât─ârie pentru a-╚Öi cere scuze, ├«ns─â acesta a primit, spre surprinderea lui, aplauze. Aceasta este a doua metod─â de preparare a lava cake-ului. 

De c├ónd a fost creat─â ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, lava cake a cucerit milioane de iubitori de dulce. Hai s─â vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru aceast─â re╚Ťet─â de pr─âjitur─â, cum se prepar─â, dar ╚Öi care sunt sfaturile esen╚Ťiale pentru un lava cake reu╚Öit! 

Sfaturi esen╚Ťiale pentru re╚Ťeta de lava cake

  • Folose╚Öte o ciocolat─â care are minim 70% cacao, precum Milka, Kandia sau Nestle pe care le g─âse╚Öti ├«n orice supermarket. 
  • Nu topi ciocolata direct pe foc sau la cuptorul cu microunde. Aceast se poate arde ├«ntr-o secund─â, a╚Öa c─â cea mai bun─â ╚Öi recomandat─â tehnic─â este topirea la bain-marie.
  • Atunci c├ónd tope╚Öti ciocolat─â amestec─â ├«ncontinuu. Astfel, vei ob╚Ťine o ciocolat─â topit─â perfect, lucioas─â, cremoasa ├«ntr-un timp scurt.
  • C├ónt─âre╚Öte foarte bine ingrediente folosindu-te de ustensile gradate sau de un c├óntar de buc─ât─ârie. 

Ingrediente necesare pentru re╚Ťeta de lava cake

  • 150 g ciocolat─â cu min 70% cacao
  • coaj─â de la o jum─âtate de portocal─â
  • 40g unt (82% gr─âsime)
  • 30g zah─âr brun
  • 2 ou─â mari
  • 30 g f─âin─â
  • ├«nghe╚Ťat─â pentru servit
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru re╚Ťeta de lava cake

Cum se prepar─â blatul pentru fondantul de ciocolat─â

Folose╚Öte un bol mediu ├«n care bate untul, care trebuie s─â fie la temperatura camerei, ├«mpreun─â cu zah─ârul brun pentru 2-3 minute cu mixerul la vitez─â medie, p├ón─â c├ónd untul devine spumos. Adaug─â ou─âle pe r├ónd, amestecand bine cu spatul─â. Tope╚Öte ciocolata, de preferat la bain-marie, f─âr─â a utiliza cuptorul cu microunde! 

Adaug─â apoi coaj─â de portocal─â ras─â ├«n ciocolat─â topit─â ╚Öi amestec─â bine. Dup─â ce s-a r─âcit pu╚Ťin, adaug─â ciocolata peste amestecul de unt ╚Öi ou─â. La final, pune f─âina, cernut─â ├«n prealabil, ╚Öi amestec─â bine astfel ├«nc├ót s─â nu se formeze cocoloa╚Öe. 

Cum se coace fondantul de ciocolat─â 

Pune compozi╚Ťia ├«n forme ╚Öi adaug-o la cuptorul pre├«nc─âlzit la  200 de grade Celsius. lava cake se coace ├«n aproximativ 8 minute. Las─â pr─âjitura 2 minute ├«n form─â, apoi r─âstoarn-o pe un platou. 

Sursa foto: Shutterstock

Serve╚Öte aceast─â minunat─â re╚Ťet─â de pr─âjitur─â fran╚Ťuzeasc─â pudrat─â cu zah─âr pudr─â, al─âturi de c├óteva cupe de ├«nghe╚Ťat─â ╚Öi fructe proaspete. Re╚Ťeta de lava cake ├«╚Ťi va ├«nc├ónta cu siguran╚Ť─â papilele gustative! Te invit─âm s─â ├«ncerci ╚Öi tu re╚Ťeta simpl─â a acestui desert spectaculos ╚Öi, dac─â e╚Öti un fan al unor astfel de deserturi, va trebui neap─ârat s─â ├«ncerci ╚Öi re╚Ťeta de mug cake, a╚Öa numita pr─âjitur─â la can─â! 

Article Written By Raluca R─âducu

Share this story