Loading...

Festivalul Scoicilor din Constanța, un festival inedit pentru iubitorii fructelor de mare

Festivalul Scoicilor din Constanța, un festival inedit pentru iubitorii fructelor de mare

Fructele de mare sunt cu siguranță un adevărat deliciu și un ingredient minune pentru multe rețele pline de savoare și originalitate. Am putea spune că certitudine că, cel puțin o dată, orice persoană și-a etalat măiestria culinară în ceea ce privește preparatele cu scoici, creveți, stridii, homar, crabi, caracatiță sau sepie.

Pe cât par de sofisticate, pe atât de simplu se gătesc, iar acest lucru ni-l va demonstra din nou chef Cătălin Scărlătescu, la Constanța, în cadrul unui eveniment gastronomic la malul mării. Festivalul care a  devenit deja o tradiție pe litoral este organizat de binecunoscutul maestru bucătar și promite să fie un adevărat festin culinar pentru iubitorii fructelor de mare.

Când are loc Festivalul Scoicilor din Constanța?

Cel mai spectaculos festival gastronomic de pe litoral se află anul acesta la cea de-a V-a ediție, una aniversară. Evenimentul se va desfășura în perioada 21 – 24 mai și este dedicat tuturor celor care vor să aibă parte de o delicioasă experiență culinară. La fel ca în fiecare an, Festivalul Scoicilor se ține în Piața Ovidiu din vechea cetate a Tomisului, un loc încărcat de istorie și cu o valoare inestimabilă. Mica urbe de la malul mării reunește prin intermediul acestui eveniment o mulțime de oameni din toate colțurile țării, ghidați de aceeași pasiune, care vin special pentru a se bucura de delicatese de specialitate.

Ce presupune Festivalul Scoicilor?

Evenimentul de gastronomie tradițională este unul special pentru gurmanzii care adoră fructele de mare. Meniul festivalului include o mulțime de rețete cu scoici, ca de exemplu scoici sotate cu vin alb sau scoici cu sos de roșii picant, cu pătrunjel și usturoi, dar și tocănițe de midii, supe, midii marinate, pane sau tempura. Practic, toți iubitorii de fructe de mare care ajung pe litoral la Festivalul Scoicilor au șansa să se delecteze cu un spectacol în bucate și unele dintre cele mai rafinate și delicioase preparate.

Cum se prepară scoicile?

În cazul în care îți este poftă de scoici, poți să îți pregătești chiar tu o rețetă acasă deoarece mai ai puțin de așteptat până la Festivalul Scoicilor din Constanța. Trebuie să știi că sub denumirea generică de scoici se găsesc moluște bivalve, unele rotunde, altele mai lunguiețe, de culoare gri sau mai maronii. De regulă, scoicile se fierb la aburi sau în apă, iar apoi sunt adăugate în preparate cu paste, în supe sau în orez. Una dintre cele mai gustoase rețete culinare este cea de  scoici fierte, servite cu puțin unt, zeamă de lămâie, sare, piper și pătrunjel.

Înainte de a le pregăti, verifică dacă unele dintre scoicile pe care vrei să le gătești sunt deschise și dă-le deoparte pentru că sunt probabil moarte și nu se pot mânca. Spală scoicile foarte bine de impurități, apoi pune-le într-un vas cu apă rece și sare mai multă, pentru 20 de minute. După această etapă, scoate scoicile și așează-le din nou în apă rece, timp de 10 minute, dar fără să mai adaugi sare. Mai departe, pot fi puse la fiert, procesul fiind de scurtă durată, și gătite în funcție de rețeta dorită.

Rețetă de scoici cu usturoi și vin alb

Pentru că tot am vorbit de Festivalul Scoicilor, îți prezentăm mai departe o rețetă simplă pe care o poți pregăti acasă în mai puțin de o oră. Un astfel de preparat este ideal pentru prânz, dar poate fi adecvat și pentru o cină în familie sau un brunch alături de prietenii dragi.

Ingrediente

  • 1 kilogram de scoici
  • 400 ml vin alb
  • 8 căței de usturoi
  • 1 ardei gras
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare

Se pune la fiert apa cu puțină sare, iar când începe să clocotească se adaugă scoicile. Acestea se gătesc foarte repede după ce intră în contact cu căldură, fiind fierte complet în momentul în care li s-au deschis cochiliile. Dacă vei observa că sunt și scoici care nu s-au deschis, dă-le deoparte pentru că sunt de aruncat. În continuare, scoate scoicile într-o strecurătoare. Se desfac și se păstrează doar cochilia de care este prinsă carnea.

Într-o tigaie se pune vinul la fiert împreună cu usturoiul mărunțit, un praf de sare, puțin piper și ardeiul tăiat rondele. Când începe să fiarbă, se pun scoicile și se acoperă cu un capac pentru 15 minute. Preparatul se servește fierbinte, iar dacă vrei să mai completezi cu ceva, poți adăuga pătrunjel proaspăt tocat.

Notează-ți în agendă datele pentru Festivalul Scoicilor ca să te asiguri că îți vei planifica din timp o mică excursie la malul mării. Până la acest eveniment însă, bucură-te de o porție de scoici gătită chiar de tine, cu care să poți compara apoi delicatesele servite la festival.

Article Written By Andreea Stoian

Share this story