Loading...

Dovlecel umplut cu legume: rețete gustoase și hrănitoare

Dovlecel umplut cu legume: rețete gustoase și hrănitoare

Originar din America Centrală, însă extrem de iubit în întreaga lume, dovlecelul este unul dintre alimentele vedetă din orice bucătărie. Acest minunat fruct se prepară ușor și este un ingredient de bază în special pentru gastronomia mediteraneană. Se confundă adesea cu zucchini, chiar dacă are o aromă delicată și un gust versatil. Pe lângă savoarea ce o aduce preparatelor, dovlecelul oferă numeroase beneficii organismului deoarece are un conținut ridicat de potasiu, betacaroten, vitaminele B1, B2, B9 și C, calciu, magneziu, fier, zinc și fosfor. 

Bogat în apă, dar sărac în calorii și glucide, fructul plantei cucurbita pepo este aliatul preferat al tuturor celor care își doresc să slăbească. Indiferent dacă urmezi o dietă sau pur și simplu îți dorești un preparat colorat și gustos, îți propunem astăzi câteva variante simple de dovlecel umplut cu legume absolut delicioase!

Dovlecel umplut cu legume mexicane

Această rețetă este ideală pentru vegetarieni sau persoanele care țin post, dar și pentru toți cei care adoră preparatele dietetice pe bază de legume. În general, mixurile de legume mexicane se găsesc în comerț în varianta congelată și sunt foarte gustoase, dar dacă îți dorești legume proaspete, atunci îți poți crea chiar tu propriul amestec. Iată de ce ai nevoie pentru dovlecel umplut! 

Ingrediente pentru dovlecel umplut cu legume mexicane

  • 2 dovlecei medii
  • 250-300 grame mix de legume mexican
  • 1 ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • Pătrunjel sau mărar proaspăt
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare dovlecel umplut cu legume mexicane

Din ingredientele menționate mai sus se obțin 4 porții generoase de dovlecel cu legume pe care îi poți servi ca antreu cald, gustare, garnitură ori chiar fel de mâncare principal. Pentru preparare este necesar să speli dovleceii și să îi tai în două, pe lung. Scoate miezul cu o linguriță și lasă-l deoparte. Presară puțină sare peste bucățile de fructe, apoi așează-le într-o tavă stropită cu puțin ulei.

Pentru umplutură, toacă mărunt ceapa, usturoiul și miezul dovlecelului și amestecă-le cu legumele mexicane, dezghețate în prealabil dacă au fost congelate. Așează toate ingredientele într-un vas încăpător, adaugă peste ele ulei, sare și piper, apoi amestecă totul foarte bine. Umple cu grijă jumătățile de dovlecel, apoi acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. În acest timp dovleceii și celelalte legume vor lăsa apă, de aceea e necesar ca mai departe să îndepărtezi folia și să-i lași la rumenit pentru 10-15 minute. La final, presară pe deasupra verdeață, mărar sau pătrunjel, în funcție de preferințele tale. Dovlecelul umplut cu legume mexicane este gata! 

Dovlecel umplut cu legume în sos de roșii

Majoritatea dintre noi ne-am obișnuit cu ardei umpluți la cuptor sau roșii umplute, însă și dovleceii se pregătesc în tot felul de combinații inedite. Foarte simplu de făcut, dovlecelul umplut cu legume în sos de roșii poate fi pregătit atât în zilele de post, când poți renunța la oul din compoziție, cât și în perioadele în care vrei o mâncare rapidă și ușoară. Pentru rețeta de dovlecel umplut cu legume în sos de roșii îți trebuie:

  • 2 dovlecei
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 5 roșii
  • 1 ou
  • 2 linguri de orez
  • 2 linguri de pesmet
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguri de ulei de măsline
  • 2 căni cu suc de roșii
  • Busuioc proaspăt
  • Smântână
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare dovlecel umplut cu legume în sos de roșii

Dovleceii se spală, se curăță de coajă și se taie în trei. Din fiecare parte se scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe, dar se lasă 1-2 cm spre bază pentru a fi umplute. Ceapa, ardeiul gras și usturoiul se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei de măsline, iar când încep să se înmoaie se adaugă peste ele și miezul de la dovlecei bine mărunțit. Lasă la călit puțin, apoi pune peste amestec o cană de apă și orezul. 

Întreaga compoziție se ține pe foc, la fiert, pentru 10 minute, timp în care se mai amestecă din când în când. Adaugă apoi cele 5 roșii decojite și tocate mărunt, sare și piper după gust. După 5 minute, se închide focul și se lasă amestecul la răcit, iar în momentul în care s-a răcorit poți adăuga pesmetul și oul.

Se pune umplutura în bucățile de dovlecel, pe care le așezi apoi într-un vas rezistent la căldură. Adaugă sucul de roșii peste dovlecelul umplut, o linguriță de zahăr, sare, piper și deasupra, busuioc verde tocat. Acoperă recipientul și pune-l la cuptor pentru 50-60 de minute. La final, scoate bucățile de dovlecel umplut și servește preparatul cald, cu smântână pe deasupra.

Dovlecel umplut cu legume, măsline și parmezan

Dacă îți dorești să profiți din plin de beneficiile dovlecelului, dar să te bucuri și de valorile nutriționale ale legumelor, atunci încearcă această rețetă. Iată de ce ai nevoie!

Ingrediente pentru dovlecel umplut cu legume, măsline și parmezan

  • 3 dovlecei
  • 1 ardei gras
  • 2-3 roșii cherry
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 150 grame de ciuperci
  • 50 grame de porumb
  • ½ vânătă
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 3 linguri suc de roșii
  • 100 grame de parmezan
  • 10 măsline
  • Sare
  • Piper
  • Busuioc uscat

Mod de preparare dovlecel umplut cu legume, măsline și parmezan

Dovleceii se spală și se taie pe lung, fără a-i curăța de coajă. Se scoate miezul cu grijă, apoi se taie cubulețe și se amestecă într-un bol împreună cu sucul de roșii și toate celelalte legume tocate mărunt. Adaugă peste ele măslinele feliate, sare, piper și puțin busuioc. Jumătățile de dovlecel se umplu cu amestecul obținut, apoi se așează într-o tavă și se stropesc cu ulei de măsline, iar pe deasupra se presară parmezan ras. Pune din loc în loc și roșiile cherry tăiate pe jumătate și dă tava la cuptor pentru 30 de minute. Servește acest dovlecel umplut cu legume ca gustare, caldă sau rece.

Aceste rețete de dovlecel umplut cu legume sunt extrem de simple, dar în același timp dietetice și sățioase. Sunt ideale pentru vegetarieni, pentru persoanele care țin post sau urmează un regim de slăbire, însă le poți include și tu în meniul tău chiar dacă nu te regăsești printre categoriile deja menționate. În mod sigur îți vor fi pe plac! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story