Loading...

Rasol de vită cu legume după rețeta franțuzească

Rasol de vită cu legume după rețeta franțuzească

Rasolul de vită cu legume este o rețetă foarte potrivită pentru zilele în care vremea de afară nu te îmbie să ieși. Poți încerca această rețetă într-o zi de week-end ploios, când vei avea tot timpul să o prepari în voie, iar aromele care vor ieși din cuptor în timpul gătitului vor umple casa și îți vor da o stare de confort. De altfel, rasolul de vită cu legume este una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri preparate în familiile franceze. 

Rasolul de vită cu legume, o rețetă cu tradiție

Cunoscut sub numele de Boeuf Bourguignon, rasolul de vită cu legume este considerat un preparat tradițional în Franța. Chiar dacă primele atestări în cărțile de bucate datează de la începutul secolului 19, bucătarii spun că acest fel de mâncare este foarte vechi. Alte preparate similare erau pregătite și din carne de miel sau iepure. 

Rasolul de vită cu legume este un preparat pe care îl vei regăsi cu siguranță în bistro-urile franțuzești din Paris, în special în cele mici, de familie. De altfel, mulți chefi francezi spun că au învățat cum se face această rețetă de la mamele sau bunicile lor, pe vremea când erau mici.

Secretul rasolului de vită – fierberea lentă în cuptor

Pentru unele preparate merită să ai răbdare, iar rasolul de vită cu legume este cu siguranță unul dintre acestea. Cu cât vei permite mai mult cărnii de vită și legumelor să se coacă în cuptor, în sosul bogat, cu atât aromele se vor întrepătrunde și totul va avea un gust excelent. După câteva ore în cuptor, carnea de vită devine extrem de fragedă și va fi învăluită în gustul aromat al sosului pe bază de vin.

Chiar dacă prepararea acestei rețete durează mai mult, vei vedea că succesul este garantat. În plus, este un preparat care se păstrează bine și poate fi consumat și a doua zi. De altfel, mulți oameni spun că rasolul de vită este mai bun a doua zi, după ce aromele s-au întrepătruns.

Cum alegi ingredientele pentru rasol de vită

Este important să alegi carnea corect. Cea mai potrivită carne pentru rasol de vită este pulpa inferioară a vacii, numită în mod generic rasol. Alege bucăți de carne roșu deschis, nu roșu intens sau chiar spre negru. Bucățile mai deschise la culoare au tendoane gelatinoase în ele și vor fi mult mai gustoase și mai moi după fierbere. Un alt pont este să alegi carne de vițel, mai degrabă decât de vacă.

În ce privește vinul pentru sos, poți alege un vin roșu sec. Un Pinot Noir, Merlot sau Cabernet Sauvignon se potrivește la acest preparat. Alege un vin pe care l-ai bea la masă.

De ce ingrediente ai nevoie pentru rasol de vită cu legume

  • 6 felii de bacon, tăiate subțire
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg rasol de vită
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă mare
  • Sare și piper
  • 2 linguri făină albă
  • 3 pahare de vin roșu
  • 3 căni supă de vită
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 foaie de dafin

Cum se prepară rasolul de vită cu legume

  • Feliuțele de bacon se fierb timp de 10 minute într-o oală cu 4 căni de apă. Se scot și se pun pe un șervet la uscat. Apoi se sotează într-o cratiță mare, timp de 3 minute, până devin arămii. Se scot și se pun deoparte.
  • Carnea tăiată cubulețe se sigilează, prin prăjire ușoară în cratița în care a fost sotat baconul. Se scoate și se pune deoparte.
  • În cratiță se adaugă acum morcovul feliat și ceapa tăiată julienne. Acestea se sotează în grăsimea lăsată de carne aproximativ 3 minute.
  • Se adaugă carnea și baconul. Se asezonează cu sare și piper și se amestecă. Se presară făina și se amestecă din nou. Se dă la cuptorul preîncălzit la 230 de grade, pentru 4 minute.
  • Cratița se scoate din cuptor, se amestecă și se dă din nou la cuptor 4 minute. După aceea, se scoate cratița din nou și se reduce temperatura cuptorului la 160 de grade.
  • Se adaugă vinul și supa de vită peste amestecul din cratiță. Lichidul ar trebui să acopere ușor ingredientele din cratiță. 
  • Se adaugă pasta de tomate, usturoiul zdrobit, cimbrul și frunza de dafin. Se dă din nou la cuptor pentru 3-4 ore sau până când furculița intră ușor în carne.

Rasolul de vită se poate servi ca atare sau cu cartofi sotați. Chiar dacă necesită mai mult timp pentru preparare, gustul atât de bogat în arome te va cuceri cu siguranță, iar această rețetă franțuzească va deveni clasică și la tine în bucătărie.

Article Written By Raluca Răducu

Share this story