Loading...

Dulceață de căpșuni, rețeta simplă a bunicii

Dulceață de căpșuni, rețeta simplă a bunicii

Dulceața de căpșuni este regina neîncoronată a tuturor preparatelor de acest fel. În mod sigur, fiecare dintre noi își amintește de zilele în care bunicile noastre pregăteau această minunată dulceață pe care abia așteptam să o servim cu clătite sau gogoși. Acum, este rândul nostru să scoatem rețeta din sertarul cu amintiri și să pregătim în casă dulceață de căpșuni, un produs deosebit ce reușește să capteze într-un singur borcan aproape tot parfumul delicatelor fructe.

Cu o istorie de peste 2.000 de ani, căpșunul este în prezent una dintre cele mai cultivate plante în scop terapeutic. Are efect antibiotic, antiinflamator, nutritiv, bactericid, remineralizant și alcalinizant al sângelui. Primii căpșuni de grădină au fost cultivați în Franța, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, deși planta a fost descoperită în mod oficial de către exploratori în 1588, în Virginia. Astăzi, ne putem bucura tot timpul de minunatele căpșuni, așa că nimic nu ne împiedică să pregătim o dulceață de căpșuni fină, la fel ca cea a bunicii! 

Care este diferența dintre gem și dulceață de căpșuni?

Există o mulțime de persoane care confundă adesea gemul cu dulceață din fructe. Ei bine, diferența dintre acestea este dată de consistență și de cantitatea de zahăr folosită. În timp ce gemul definește o pastă uniformă și nu foarte dulce, în dulceața de căpșuni fructele rămân relativ întregi și se fierb într-un sirop de zahăr. De altfel, și aspectul celor două preparate este diferit pentru că dulceața este mult mai fină, ușor gelatinoasă și cu o culoare de roșu aprins, iar gemul arată mai degrabă ca o marmeladă, într-o nuanță ceva mai maronie.

De ce ingrediente ai nevoie pentru dulceața de căpșuni?

Pe lângă faptul că este deosebit de gustoasă și aromată, dulceața de căpșuni este și una ieftină, mai ales că de multe ori gospodinele o prepară din fructele obținute din propria grădină. Deși variantele moderne includ și adaosuri de vanilie, rubarbă ori alte produse, pentru o dulceață de căpșuni clasică ai nevoie doar de:

  • 2 kilograme de căpșuni
  • 1 kilogram de zahăr
  • Zeama de la ½ lămâie sau 6 grame de acid citric.

Cum se prepară dulceața de căpșuni?

Fructele se spală foarte bine, cu tot cu frunze și codițe. În cazul în care le vei curăța înainte, în momentul spălării se vor îmbiba cu apă și dulceața ta va fi foarte lichidă. Când căpșunile sunt spălate și curățate se pun într-o cratiță cu un diametru mare, de peste 40 cm, iar peste ele se adaugă toată cantitatea de zahăr. Amestecă foarte puțin sau scutură ușor cratița cât să se repartizeze zahărul, apoi acoperă recipientul și lasă-l la rece pentru 8-10 ore, cât să se formeze siropul.

În ceea ce privește cantitatea de zahăr, trebuie să știi că aceasta variază între 350-700 grame de zahăr per kilogram de fruct, iar totul ține și de cât de dulce îți dorești să fie preparatul tău. Nu uita totuși că zahărul este un conservant natural și cu cât vei pune mai puțin cu atât va crește riscul fermentării dulceței de căpșuni. 

Cum se fierbe dulceața de căpșuni?

După ce zahărul s-a dizolvat complet, iar căpșunile au format sirop, se pune cratița pe foc și se adaugă zeama de lămâie sau acidul citric. Este important să știi că zeama de lămâie ajută la păstrarea culorii de roșu-aprins a fructelor. Cratița în care se fierbe dulceața de căpșuni are și ea un rol esențial în acest proces. Cu cât suprafața de evaporare este mai mare cu atât mai repede va scădea și lichidul, iar dulceața se va lega mai rapid și își va păstra culoarea frumoasă. O fierbere îndelungată conduce la sfărâmarea fructelor și va oferi dulceței de căpșuni o nuanță închisă pentru că siropul de zahăr va deveni treptat maro.

Când dulceața de căpșuni începe să fiarbă, înlătură spuma care s-a format la suprafață pentru că aceasta reprezintă reziduurile din zahăr. Continuă să fierbi dulceața, să amesteci și să spumezi la nevoie până când compoziția va scădea la jumătate. Pentru a verifica dacă este gata, ia o lingură cu dulceață de căpșuni din oală și pune-o pe farfurie. Dacă se încheagă, înseamnă că poți să oprești focul. Lasă dulceața să se răcorească pentru 15 minute.

Cum se păstrează dulceața de căpșuni?

Așează borcanele în care vei pune dulceața pe o tavă metalică, un grătar sau pe lame de cuțit pentru că aceste suporturi absorb și disipează căldura preparatului. Umple borcanele pe rând, înfiletează apoi capacele și întoarce borcanele cu susul în jos pentru a se crea vid. Lasă-le la răcorit pentru câteva ore, apoi le poți depozita fără probleme în cămară.

Căpșunile sunt adorate în lumea întreagă. De pildă, în Belgia există un muzeu dedicat acestor fructe, iar în anumite părți ale Bavariei se practică anual un ritual prin care se pun coșuri mici cu căpșuni de coarnele vitelor drept jertfă pentru elfi. La noi în țară, micuțele fructe sunt folosite pentru multe preparate culinare foarte gustoase, însă dulceața de căpșuni rămâne întotdeauna la loc de cinste! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story