Loading...

Cataif turcesc cu fistic, rețetă din bucătăria turcească

Cataif turcesc cu fistic, rețetă din bucătăria turcească

Cataiful este o prăjitură cu originile în bucătăria grecească, care a fost preluată și de Imperiul Otoman. Aceasta a devenit un desert emblematic care face parte din aceeași familie cu baclavaua. 

Fanarioții au adus cataiful și în România. Având o rețetă simplă și destul de variată, aceasta și-a făcut loc în cărțile de rețete ale gospodinelor de la noi. În continuare, îți vom prezenta rețeta acestui minunat desert, dar și câteva lucruri interesante despre originea lui! 

Originile cataifului turcesc 

Se pare ca primul preparat, numit Knafeh Nabulsieh, a fost gătit pentru prima oară în anul 1400. După anul 1575, rețeta a ajuns în tot Imperiul Otoman. Prăjitura numită cataif este un desert tradițional turcesc, adus în România odată cu venirea fanarioților și este extrem de apreciat chiar și astăzi. În anul 1944, din cauza lipsei acute de ingrediente principale de pe piață, rețeta de cataif nu a mai fost preparată. Odată cu depășirea acestei probleme, cataiful a fost preparat în majoritatea restaurantelor, dar și în casele iubitorilor de dulce. Acestea fiind spuse, să-ți arătăm, așadar, de ce ingrediente ai nevoie, dar și cum poți prepara cataif turcesc cu fistic: o rețetă clasică și foarte gustoasă!  

Ingredientele pentru cataif turcesc cu fistic 

  • 250-300 g unt
  • 800-900 g fidea fină, de preferință cu ou
  • 2-3 linguri nuci măcinate mare
  • 2-3 linguri stafide

Pentru sirop:

  • 1-2 lămâi
  • 400 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • circa 1 litru apă sau lapte

Pentru decor:

  • 500 g frişcă
  • Fistic

Cum se prepară cataiful turcesc cu fistic 

Într-un vas metalic, topește untul, pe care trebuie să-l introduci în cuptorul încins, la foc mic. Într-o tavă mare, cu dimensiunile de aproximativ 30 x 40 de centimetri, toarnă 75 de grame de unt topit, presară 2-3 linguri de nuci tocate, arahide și fistic, după care pune un strat uniform de fidea și presară 2 linguri de stafide și zahăr. Stropește cu unt, apoi pune iar fidea desupra și presară uniform restul untului.

Introdu tava cu cuptor, la foc mic, pentru 20-25 de minute, până când fideaua aflată deasupra se rumenește și prinde o nunață de auriu sau maro deschis. Cât timp fideaua se află la cuptor, poți prepara siropul. Într-o oală pune apa cu zahărul și zahărul vanilat și dă-o la fiert până când volumul ajunge la jumătatea. Ridică vasul de pe foc și pune coaja de lămâie rasă fin, dar și zeama acesteia. Mare atenție: dacă folosești lapte în loc de apă, nu adăuga zeama de lămâie, pentru că se va brânzi! 

După ce ai scos de la cuptor cataiful, toarnă uniform siropul și lasă-l să fie absorbit. După ce s-a răcit, taie-l în bucățele și descorează-l cu frișcă. Desertul se consumă a doua zi, după ce se păstrează la frigider. 

Tipsuri pentru rețeta de cataif turcesc

  • Recomandat este să alegi o fidea fină, de calitate. 
  • Folosește zahăr brun pentru că va da o culoare mai frumoasă siropului, dar și preparatului final.
  • Fisticul oferă o aromă aparte și este recomandat de marii chefi bucătari

Adu și tu deserturile bucătăriei turcești la tine acasă și prepară acest delicios cataif turcesc cu fistic. Mai mult, poți prepara chiar și o baclava după rețeta turcească! Desigur, așteptăm și sugestiile tale în materie de ingrediente și mod de servire al acestor delicii turcești!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story