Loading...

Pâine de casă, după rețeta simplă tradițională

Pâine de casă, după rețeta simplă tradițională

Mirosul de pâine caldă este iubit de toată lumea. Astăzi, vrem să îți demonstrăm că pâinea făcută în casă nu este greu de preparat, iar pentru asta îți vom prezenta o rețetă simplă, tradițională. Pâinea de casă se preprară în toate zonele țări, după aceeași rețetă, însă în stiluri ușor diferite. Până să vedem rețeta de pâine de casă explicată pas cu pas, hai să-ți prezentăm cele mai importante trucuri pe care trebuie să le cunoști, pentru că te vor ajuta să obții un preparat final excepțional! 

Pâine de casă tradițională – sfaturi de gătit

  • Înainte de a băga pâinea la cuptor, asigură-te că ai frământat foarte bine aluatul. Dacă acesta nu e bine frământat, glutenul nu va fi pus în mișcare și nu îl va mai putea lega.
  • Aprinde cuptorul pentru 5 minute, iar apoi stinge flacăra. Pune înăuntru vasul cu aluat și închide ușa. Fiind un loc cald, aluatul tău va crește frumos și într-un timp scurt, aproximativ 30 de minute. 
  • Înainte de a pune aluatul la cuptor, acesta trebuie să își dubleze mărimea inițială, altfel coaja va fi prea groasă.
  • Cumpără făină de calitate, albă, cu indicativul 000 sau făină specială pentru pâine, care are un procent mai ridicat de proteine și ajută aluatul să crească mai frumos.
  • Încearcă să folosești drojdie cât mai proaspătă. Verifică în supermarket data de expirare inscripționată pe ambalaj. 
  • Succesul pâinii de casă ține doar de ingrediente. Ai grijă ca laptele sau apa să fie puțin călduțe, ouăle la temperatura camerei și toate ingredientele să fie cât mai proaspete. 
  • Nu pune sare peste drojdie, ci amestecă sarea în făină. 

Ingredientele necesare pentru pâine de casă

  • 1 kg de făină 
  •  700 ml de apă călduță
  •  25 g de drojdie proaspătă
  •  20 g de sare
  •  ulei ( pentru a unge blatul de lucru )

Cum se prepară pâinea de casă? Rețeta explicată pas cu pas

Pentru început, cântărește ingredientele pentru a avea proporții exacte. Într-un bol mai mare toarnă 600 ml din apă călduță. Sfărâmă drojdia proaspătă și pune-o în apă, ajutând-o să se dizolve amestecând cu o lingură de lemn.  Adaugă o mână din făina cântărită și lasă castronul 10 minute pe masă. În timpul acesta, drojdia se activează, începe să se hrănească cu făina de deasupra și, crescând în volum, devine pufoasă.

După cele 10 minute, toarnă restul de făină și începe să frămânți  aluatul. Aluatul este unul lipicios și dens. Sarea nu este pusă la început deoarece inactivează drojdia și pâinea nu va mai crește. Sarea, deși esențială în pâine, nu trebuie să intre în contact cu drojdia de prima data. Recomandat este să pui un praf de sare la final.

Cât se frământă aluatul de pâine?

Pentru a testa dacă ai frământat suficient aluatul,  rupe o bucățică și frământ-o puțin între degete. Încearcă apoi să o întinzi cu sucitorul până devine subțire. Dacă este elastic și nu se rupe, aluatul este bine frământat, iar dacă se rupe imediat, trebuie să continui frământarea. 

După trecerea acestui test, aluatul poate fi pus pe blatul de lucru, uns în prealabil cu puțin ulei. Ai grijă să nu fie făină pe blat pentru că va schimba formula aluatului. După ce ai uns masa și palmele cu foarte puțin ulei, poți trece la treabă!

Într-o tavă mare cu pereți înalți, unsă cu puțin ulei, răstoarnă aluatul de pâine și  nivelează. Aluatul se împăturește în 3 , adică se aduc capetele din stânga și dreapta peste treimea mijlocie. Se apasă ușor pe aluat cu podul palmei și tava se bagă cu totul într-o pungă mare de plastic. La temperatura camerei, aluatul se lasă la dospit o oră sau până își dublează cantitatea. 

După o oră în care aluatul de pâine a crescut, unge palmele cu ulei și așează aluatul  în tava de copt, oferindu-i și forma pe care vrei să o aibă. Se pune cuptorul la încins la 250 de grade Celsius, fără ventilație. Pe tava de sus se pune un recipient cu 2 degete de apă caldă. În momentul în care se bagă pâinea la cuptor, apa va trebui să genereze aburi.

Se deschide ușa cuptorului încins și se pune tava cu pâinea. Se închide imediat cuptorul și se setează timerul la 20 de minute. Temperatura trebuie să fie foarte mare, iar aburul să fie mult, pentru a învălui pâinea. După ce au trecut cele 20 de minute, se deschide repede cuptorul și se scoate tava cu apă. Se reduce temperatura la 200 grade Celsius și se pornește ventilația cuptorului. În 30 de minute, pâinea se va coace în profunzime și se va rumeni.

Când știi că pâinea s-a copt suficient?

Cu ajutorul unui prosop gros și curat, ridică pâinea și ciocnește-i baza.  Dacă sună a gol, înseamnă că e coaptă, iar dacă suna înfundat, înseamnă că ar mai trebui să stea la copt 5 – 10 minute. Pâinea se lasă la răcorit pe un grătar de bucătărie, după care poate fi servită. 

Dacă urmezi rețeta pas cu pas, vei obține o pâine de casă pufoasă și gustoasă. Modul de preparare diferă de la zonă la zonă și aici ne referim la modul de coacere. Unele gospodine coc pâinea în cuptor de lemn, altele la cuptor electric sau folosesc un aparat de făcut pâine. Pentru oricare metodă ai opta, rezultatul este deosebit de gustos! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story