Loading...

Ceafă de porc la cuptor după rețeta simplă tradițională

Ceafă de porc la cuptor după rețeta simplă tradițională

Sursa foto: Shutterstock

Ceafa de porc la cuptor este unul dintre preparatele cel mai adesea gătite de către bucătăresele de pretutindeni, alături de pieptul de porc și de ciolanul afumat. Ceafa se gătește cel mai bine atunci când este întreagă și se coace încet, la foc mic, pentru un timp îndelungat. Acesta este unul dintre secretele unei delicioase rețete de ceafă de porc la cuptor, pe care ți-am pregătit-o în cele ce urmează! 

Un alt secret constă în întrepătrunderea condimentelor și este de preferat să asezonezi ceafa de porc cu o zi înainte și să o păstrezi la rece, pentru a se impregna bine aromele. Suficient cu secretele! Hai să vedem care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru ceafă de porc la cuptor și cum poți prepara câteva porții gustoase din această carne.

Ingrediente pentru ceafă de porc la cuptor 

  • 1 bucată de ceafă de porc de aproximativ 2,5 kg 
  • Sare
  • Piper măcinat 
  • Boia dulce
  • Semințe de chimen 
  • Cimbru uscat sau ierburi aromatice
  • 2 linguri de ulei 

Garnitura pentru ceafă

  • 2 kg de cartofi
  • Sare
  • Piper
  • Boia
  • Puțin ulei 
Ingrediente pentru ceafă de porc la cuptor
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru ceafă de porc la cuptor pe pat de cartofi

Ca orice altă friptură, carnea de porc se asezonează și se așează în tavă, pentru a fi pusă ulterior în cuptor. 

Cum se condimentează carnea de porc 

Așa cum bine știm, sarea dă gust bucatelor, așa că această ceafă va trebui condimentată cu sare din belșug și masată, în așa fel încât sarea să se întrepătrundă. Presară apoi 2 lingurițe de piper negru măcinat, 2 lingurițe de chimen și 2 lingurițe de boia dulce. Boiaua va da o aromă grozavă rețetei de ceafă de porc la tavă, pe lângă culoarea senzațională. 

Ulterior picură și 2 linguri de ulei peste carnea de porc și maseaz-o bine, pentru ca aceste condimente să se impregneze cât mai bine. În final, așează ceafa în tavă și las-o la frigider pentru cel puțin 12 ore. Înainte de a da tava la cuptor, asigură-te că o vei scoate de la frigider cu cel puțin 3 ore înainte. 

Cum se coace și cât se ține carnea de porc la cuptor

Acoperă tava cu o folie de aluminiu și introdu ceafa de porc la cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius. Coace ceafa la cuptor pentru 30 de minute la această temperatură, după care micșorează gradele la 170 și lasă carnea la cuptor pentru alte 2 ore. La mijlocul gătirii, asigură-te că nivelul lichidului din tavă este corespunzător și mai adaugă jumătate de cană de apă caldă. 

După 2 ore de coacere, scoate tava din cuptor și așează cartofii tăiați cubulețe lângă carnea de porc. Asezonează-i și pe ei cu sare, piper, boia și chimen, însă nu săra cartofii foarte tare, deoarece aceștia se vor săra și din sosul fripturii. Acoperă din nou tava cu ceafă de porc la cuptor pe pat de cartofi cu o folie.  Introdu apoi totul la cuptor, la 170 de grade. După 30 de minute, îndepărtează folia și lasă carnea și cartofii să se rumenească, mărind temperatura la 220 de grade Celsius. Această etapă va dura aproximativ 30 de minute, iar după aproximativ 3 ore de coacere, ceafa la cuptor pe pat de cartofi va fi rumenă și apetisantă! 

Sursa foto: Shutterstock

Mod de servire pentru ceafă la cuptor 

Scoate tava din cuptor și las-o acoperită pentru 20 de minute cu folia de aluminiu, însă într-un mod lejer, pentru a permite aburului să iasă. Scoate tot conținutul tăvii pe un platou, inclusiv cartofii copți la cuptor și adaugă deasupra lor sosul din tavă. 

Servește ceafa la cuptor pe pat de cartofi cu o porție zdravănă de castraveți murați și un pahar de vin roșu sec, care merge de minune cu această ceafă la cuptor aromată! 

Sursa foto: Shutterstock

Sperăm că te-am convins și pe tine să prepari această gustoasă rețetă de ceafă la cuptor și că o vei prepara cu prima ocazie, pentru a-i impresiona pe cei dragi cu talentul tău culinar. Și dacă ești un fan al cărnii de porc, poți încerca oricând rețeta de sarmale de porc, pate de casă cu carne de porc sau sarmale în foi de viță cu carne de porc, adevărate delicii culinare! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story