Loading...

Cotlet de porc la cuptor în stil tradițional haiducesc

Cotlet de porc la cuptor în stil tradițional haiducesc

Atunci când te gândești la o friptură delicioasă de porc, cu siguranța îți trece prin minte deliciosul ciolan afumat sau rețeta tradițională de ceafă de porc la cuptor, care sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai gustoase mâncăruri pentru iubitorii de carne. Însă când spui friptură de porc fragedă, rumenă și gustoasă, n-ai cum să nu poftești la un cotlet de porc la cuptor, cu os și șoric! 

Ai ghicit, vedeta farfuriei de astăzi este cotletul de porc haiducesc, gătit în stil tradițional. Și cum în general cotletul de porc este o carne destul de seacă și trebuie ajutat de o marinadă potrivită și o modalitate optimă de preparare, ne-am decis să împărtășim cu tine această rețetă, pentru a obține o friptură suculentă și fragedă la tine în bucătărie. Hai să vedem care sunt ingredientele de care ai nevoie și să preparăm împreună gustosul cotlet de porc cu os la cuptor în stil tradițional haiducesc! 

Ingrediente pentru cotlet de porc haiducesc 

Ești gata să obții 4-6 porții gustoase de cotlet haiducesc la cuptor? Iată care sunt ingredientele necesare: 

  • 3 felii groase de cotlet de porc cu os și șoric (800 g de carne) 
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 ceapă 
  • 2-3 fire de cimbru
  • 2-3 fire de busuioc
  • Chimen
  • Piper negru 
  • Piper roșu
  • Ulei de măsline

Mod de preparare pentru cotlet de porc haiducesc

Pregătirea marinadei pentru cotlet haiducesc

Pentru prepararea marinadei se vor alege condimentele, se vor spăla frunzele de cimbru și busuioc și se va curăța usturoiul. Pune toate condimentele într-un blender, alături de ierburile tocate mărunt. După ce s-au mărunțit, adaugă în blender și usturoiul pisat împreună cu uleiul. Toate ingredientele se vor amesteca bine în blender și astfel se va obține marinada. 

Astfel, feliile de cotlet de porc se vor da prin marinada obținută, se vor masa foarte bine pe fiecare parte, pentru ca aceasta să se întrepătrundă și se vor pune într-o cutie închisă, la rece, peste noapte. 

Cum se prăjește și cum se coace cotletul de porc

A doua zi poți scoate caserola cu feliile de cotlet de porc din frigider și va trebui să le prăjești foarte puțin în ulei, pe fiecare parte. Nu este nevoie să se rumenească cotletul de porc, ci doar să se închidă porii cărnii de porc. Odată prăjit, cotletul de porc se va introduce la cuptor, pentru a fi gătit complet. 

Așează cotletul la tavă, într-un vas termorezistent, după care curăță și taie ceapa în bucăți mici și așează-o deasupra cotletului de porc. Ulterior, toarnă pe toată suprafața cărnii de porc uleiul cu marinada în care a fost prăjită. Adaugă în tavă și aproximativ 200 de ml de apă și introdu cotletul de porc felii la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la 170 de grade Celsius. După 10 minute de coacere, poți întoarce feliile de cotlet de purcel la cuptor pe partea cealaltă, pentru a se coace astfel uniform. 

Mod de servire pentru cotlet de porc haiducesc 

Odată scos de la cuptor, cotletul de porc cu os la cuptor va fi rumen, cu un șorici crocant și delicios. Cu acest cotlet de porc se vor potrivi de minune murăturile, o salată de crudități sau o porție gustoasă de varză călită după rețeta ardelenească.  

Te-am convins să prepari și tu un cotlet de porc savuros la cuptor? Și, dacă tot se apropie cu pași repezi sărbătorile pascale, poate vei fi tentată să gătești chiar și delicioasele cotlete de miel pentru masa tradițională de Paște

Article Written By Andreea Stoian

Share this story