Loading...

Lapte de pasăre: cum prepari cel mai delicios desert

Lapte de pasăre: cum prepari cel mai delicios desert

Laptele de pasăre se încadrează pentru foarte mulți dintre noi în categoria deserturilor din copilărie. Combinația delicioasă dintre sodoul de vanilie și spuma albușurilor de ou ne-a determinat să-ți prezentăm și ție această rețetă de lapte de pasăre, așa cum o știm de la bunica. Noi am ales să preparăm rețeta clasică de lapte de pasăre, un preparat vechi și cunoscut în întreaga lume sub cele mai felurite denumiri: francezii o numesc île flottante, englezii îi spun floating island, germanii Schneenockerl mit Kanarimilch, iar în Ungaria are denumirea de madártej. 

Rețeta clasică de lapte de pasăre are în componență două elemente de bază: faimoasa crème anglaise, o cremă de vanilie fluidă și o spumă ce se modelează în formă de bulgări poșați în lapte vanilat. Pentru decorul acestui delicios desert se poate folosi și un sos din caramel. Să vedem, așadar, de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară savurosul lapte de pasăre! 

Ingrediente pentru rețeta clasică de lapte de pasăre

Pentru crema de vanilie: 

  • 1 l de lapte
  • 8 gălbenușuri de ou
  • 200 g de zahăr tos 
  • ½ lingură de amidon (opțional) 
  • ½ păstaie de vanilie sau 2 lingurițe de extract de vanilie 
  • Un praf de sare

Pentru bulgării de spumă:

  • 8 albușuri de ou
  • 50 g zahăr tos 
  • Extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vaniliat
  • Un praf de sare 

Pentru decor: 

  • Ciocolată rasă 
  • Sos de caramel 
  • Stafide 

Mod de preparare al rețetei clasice de lapte de pasăre 

Separă ouăle în albușuri și gălbenușuri și așează-le în două boluri diferite. Asigură-te apoi că ai la îndemână cantitățile specificate de zahăr și lapte, apoi pregătește și păstaia de vanilie. Aceasta se taie pe lung, i se rade miezul cu un cuțit, iar apoi este tăiată în bucățele mici și adăugată în lapte. 

Cum se prepară bulgării de spumă pentru laptele de pasăre 

Pune laptele la fiert, împreună cu vanilia. Apoi, bate bine albușurile de ou cu cele 50 de grame de zahăr tos și sare, până când obții o spumă tare. Adaugă în compoziție și extractul de vanilie sau zahărul vanilat. Cu ajutorul unei linguri mai mari, se iau bulgării de spumă și se așează în laptele fierbinte. Lasă-i ceva timp în lapte pentru a se coagula, apoi întoarce-i ușor și pe cealaltă parte, pentru a repeta procesul. În final bulgării din albuș se vor scoate și se vor lăsa la scurs într-o tavă. 

Cum se prepară crema de vanilie pentru laptele de pasăre 

Freacă gălbenușurile de ou împreună cu zahărul tos, iar dacă îți dorești o cremă mai puțin fluidă pentru laptele de pasăre, adaugă și amidonul pentru a îngroșa crema. Adauga treptat peste gălbenușurile de ou câte un polonic din laptele în care au fier bulgării de spumă, iar în final mută tot amestecul în oala de fiert și lasă compoziția la fiert, la foc mic. Este necesar să amesteci continuu până ce compoziția este aproape să dea în fiert. Ai grijă însă ca aceasta să nu fiarbă prea mult, pentru a nu se coagula ouăle. 

Odată fiartă, crema de vanilie pentru laptele de pasăre se va strecura, atât cât este caldă, printr-o sită care să rețină posibilele cocoloașe sau bucățele de spumă. Ulterior, lasă crema de vanilie la răcorit. 

Cum se prepară toppingul de caramel pentru laptele de pasăre 

Pentru toppingul de caramel se vor pune la topit 4 linguri de zahăr tos, iar când caramelul va avea o culoare deschisă, adaugă 50 de grame de unt și amestecă totul foarte bine în tigaie. În final, poți subția sosul de caramel cu 50 de ml de lapte și astfel va rezulta un sos extrem de aromat pentru laptele de pasăre. Acest pas este unul opțional, așadar va depinde de gustul fiecăruia.  

Mod de servire al rețetei clasice de lapte de pasăre 

Montează laptele de pasăre în castroane mai mari. Toarnă mai întâi crema de vanilie, iar deasupra ei așează cu grijă bulgărașii de spumă. Poți alege să ornezi deliciosul desert cu sosul de caramel gata preparat sau poți opta pentru ciocolată rasă și stafide. 

Laptele de pasăre se servește rece, așadar va trebui să-l ții pentru câteva ore la frigider înainte de a-l servi. Poți alege să servești acest desert și din boluri mai mici, ornate cu sos de caramel!

Prepară și tu această rețetă de lapte de pasăre și surprinde-i pe cei dragi cu acest deliciu cremos și parfumat cu vanilie! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story