Loading...

Cum prepari madeleines de casă, delicioasele prăjiturele franțuzești

Cum prepari madeleines de casă, delicioasele prăjiturele franțuzești

Este binecunoscut faptul că francezii se laudă cu o mulțime de deserturi savuroase. Crème brulée, macarons, millefeuille, éclair sau profiterol, toate au făcut înconjurul lumii și au devenit unele dintre cele mai îndrăgite prăjituri. Teribil de ispititoare și la fel de faimoase sunt și madeleines, micile delicii din aluat pufos, cu margini crocante, formă de scoică și un gust pronunțat de lămâie. La noi se găsesc în comerț sub denumirea de brioșe, biscuiți pentru șampanie sau fursecuri, însă în mod original madeleines arată precum o cochilie.

Cum au apărut celebrele madeleines?

Una dintre legendele referitoare la originea delicioaselor prăjiturele franțuzești este cea legată de un personaj feminin pe nume Madeleine, despre care se spune că ar fi fost în slujba lui Stanislas Leczinski, duce de Lorena. Tânăra a fost nevoită să pregătească niște produse de patiserie pentru un banchet regal ce se ținea în orașul francez Commercy, iar singura rețetă pe care o știa era aceea de aluat moale și pufos. Desertul ei a avut mare succes, iar ca să o răsplătească Stanislas a decis să numească prăjiturile madeleines.

Cu toate că nu se cunoaște în detaliu povestea lor, se crede că preparatul provine din Commercy și Liverdun, două comune din regiunea Lorena. Madeleines au devenit populare în lumea întreagă și datorită uneia dintre personalitățile marcante ale Franței – Marcel Proust. Prăjiturile i-ar fi trezit autorului foarte multe amintiri din copilărie și așa ar fi luat naștere romanul său de succes “În căutarea timpului pierdut”.

Cum poți să prepari madeleines de casă?

Desertul franțuzesc are o formă distinctivă, dobândită prin coacerea în recipiente speciale cu depresiuni cu aspect de coajă. Madeleines pot fi făcute foarte ușor chiar și în casă, mai ales că nu necesită foarte multe ingrediente sau timp de gătire prelungit. Iată cum poți să prepari aceste prăjituri fragede și aromate:

Ingrediente pentru madeleines

  • 140 grame de făină
  • 130 grame de zahăr
  • 110 grame de unt
  • 4 ouă
  • 5 grame de praf de copt
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Esență de vanilie
  • Un praf de sare
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare madeleines

Ouăle se mixează foarte bine împreună cu zahărul până devin spumoase. Treptat, se încorporează și făina. Amestecă compoziția în continuare, apoi adaugă, pe rând, sarea, praful de copt, coaja rasă de lămâie și untul topit. Ține cont ca untul să fie lichid, însă nu fierbinte, și să-l torni în compoziție puțin câte puțin, ca să fie absorbit mai bine. În momentul în care aluatul tău este omogenizat poți să-l aromatizezi. În rețeta de față se folosește esență de vanilie și coajă rasă de lămâie, dar dacă preferi alte miresme poți opta pentru apă de flori de portocal, coajă de portocală, esență de migdale ori de rom, extract de vanilie sau apă de flori de trandafiri. După încorporarea aromelor, aluatul pentru madeleines este gata.

Formele pentru aceste prăjiturele franțuzești madeleines arată ca niște jumătăți de scoică, pot fi din metal sau din silicon, separate ori integrate într-o tavă. Indiferent de varianta folosită, unge forma de madeleines cu unt și apoi tapetează cu puțină făină și pune aluatul astfel încât să umpli fiecare formă. Trebuie să-ți menționăm faptul că această compoziție poate fi coaptă și în tava pentru brioșe sau alte tipuri de forme asemănătoare.

Madeleines se coc timp de 12-15 minute la o temperatură de 180 de grade Celsius, până devin galben – aurii și trec testul scobitorii. Prăjiturelele se scot din cuptor, se lasă la răcit pentru 10 minute, apoi se servesc pudrate cu zahăr ori cu topping de ciocolată, sirop de fructe, miere de albine, nectar de agave sau dulceață.

Francezii pur și simplu adoră acest desert, cu toate că este unul destul de simplu. Madeleines fac parte din meniul lor zilnic și reprezintă unele dintre puținele gustări pe care aceștia și le permit între prânz și cină. Prăjiturile madeleines sunt delicioase la micul dejun cu un pahar de lapte, ciocolată caldă sau cafea, sunt numai bune de luat în pachet la birou, dar și ca desert simplu de weekend, într-o zi în care vrei să gătești ceva gustos, dar nu prea sofisticat.

Article Written By Raluca Răducu

Share this story