Loading...

Tipuri de cafea – beneficii ╚Öi moduri de preparare

Tipuri de cafea – beneficii ╚Öi moduri de preparare

Sursa foto: Shutterstock

Art─â, pasiune, gust, arom─â ╚Öi echilibru, iar lista poate continua atunci c├ónd vorbim de prepararea cafelei. Mul╚Ťi dintre noi nu ├«╚Öi imagineaz─â cum ar fi s─â-╚Öi ├«nceap─â ziua f─âr─â aceast─â licoare gustoas─â ╚Öi energizant─â ce a c├ó╚Ötigat inimile oamenilor din toate col╚Ťurile lumii. Cu un binemeritat loc ├«n topul celor mai populare b─âuturi de pe mapamond, diferitele tipuri de cafea sunt un deliciu pe care majoritatea consumatorilor le consider─â un adev─ârat energizant.

Istoria cafelei este ├«nv─âluit─â ├«n legende, ├«ns─â chiar dac─â are o istorie veche de sute de ani, parc─â ├«nc─â mai sunt multe lucruri de descoperit despre minunata licoare. Pe l├óng─â faptul c─â ne ├«nc├ónt─â dimine╚Ťile, cafeaua natural─â poate avea ╚Öi beneficii asupra s─ân─ât─â╚Ťii. Afl─â mai multe despre cafea, ce obiceiuri de consum exist─â ╚Öi cum o po╚Ťi prepara ca s─â te asiguri c─â ├«╚Ťi va face ziua mai frumoas─â!

Principalele tipuri de cafea

├Änainte de a se transforma ├«ntr-o b─âutur─â delicioas─â, cafeaua este cultivat─â, recoltat─â ╚Öi pr─âjit─â cu delicate╚Ťe. Exist─â diferite tipuri de plante sau arbori de cafea ╚Öi modalit─â╚Ťi diverse de pr─âjire, iar fiecare dintre ele au ca rezultat un gust unic. La nivel global se cunosc aproape 80 de tipuri de cafele, dar ├«n scopuri industriale se cultiv─â ├«n principal sortimentele Arabica, Robusta, Liberica ╚Öi Maragogype. Iat─â principalele tipuri de cafea!

Cafea Arabica, unul dintre cele mai răspândite tipuri de cafea

├Än mod sigur orice consumator de cafea a gustat acest tip de cafea, deoarece este cea mai apreciat─â ╚Öi mai r─âsp├óndit─â specie de cafea. Originar─â din Etiopia, cafeaua arabica num─âr─â aproximativ 200 de tipuri ╚Öi este deosebit de apreciat─â pentru fructele sale de calitate superioar─â. Prin adaptarea la soluri diverse sau hibridare au luat na╚Ötere din acest sortiment ╚Öi alte soiuri de cafea, ca de exemplu Java, Catui, Mundo Novo, Blue Mountain, Moka sau Bourbon. Cafeaua arabica de╚Ťine ├«n prezent dou─â treimi din produc╚Ťia mondial─â de cafea ╚Öi este pre╚Ťuit─â pentru con╚Ťinutul s─âu redus de cofein─â (0.8 ╚Öi 1.4%), fine╚Ťea gustului ╚Öi aroma sa parfumat─â, dulce ╚Öi u╚Öor acri╚Öoar─â.

Cafea Robusta, tip de cafea cu gust puternic

Spre deosebire de arabica, cafeaua robusta are un con╚Ťinut mai mare de cofein─â ()1.7-4%, gust puternic, mai amar ╚Öi mai pu╚Ťin aromatizat. Este originar─â din bazinul Congo ╚Öi se folose╚Öte foarte mult ├«n produc╚Ťia de cafea instant, ├«n gama de cafea espresso ori ├«n amestec cu arabica. Culturi mari de cafea robusta se g─âsesc ├«n Asia, Africa, India ╚Öi Indonezia, acestea ├«nsum├ónd aproape o treime din produc╚Ťia mondial─â. Cei care apreciaz─â tipul de cafea robusta se bucur─â de un gust neutru, ciocolatiu ╚Öi persistent, cu o arom─â subtil─â.

Cafea Liberica, unul din principalele tipuri de cafea din Africa

Originar din Monrovia, Liberia, acest tip de cafea este asem─ân─âtor cu robusta, ├«ns─â calitatea sa este una mediocr─â. Se cultiv─â exclusiv ├«n c├ómpiile subtropicale din Africa ╚Öi America de Sud, boabele de cafea liberic─â sunt adesea deformate, au o dimensiune medie ╚Öi culoarea brun─â sau galben─â. Gustul intens se datoreaz─â, f─âr─â doar ╚Öi poatem boabelor de cafea! 

Cafea Maragogype, din tipurile de cafea ale Braziliei

Acest tip de cafea este denumit a╚Öa, deoarece provine din proximitatea ora╚Öului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Un hibrid rezultat din ├«ncruci╚Öarea speciilor arabica ╚Öi liberica, Maragogype p─âstreaz─â caracteristicile speciei arabica, dar calitatea sa este inferioar─â. Randamentul acestui sortiment de cafea este totu╚Öi unul bun ╚Öi din acest motiv cultura este foarte r─âsp├óndit─â ├«n ╚Ť─âri precum Brazilia, Columbia, Nicaragua, Mexic sau Guatemala.

Beneficiile consumului diferitelor tipuri de cafea

Unele persoane o consider─â un viciu, altele doar o licoare natural─â acceptabil─â pentru consum. Indiferent de percep╚Ťia pe care o avem asupra cafelei este important s─â cunoa╚Ötem ╚Öi care sunt beneficiile cafelei asupra organismului. Obiceiurile de consum sunt diferite ├«n lume: italienii prefer─â cafeaua foarte concentrat─â, irlandezii consum─â cafea cu whiskey, fri╚Öc─â ╚Öi zah─âr dup─â cin─â, americanii servesc cel mai des espresso cu adaos de ap─â fierbinte, iar francezii se bucur─â de cafea cu lapte fierbinte. Chiar dac─â se bea sub diferite forme, un consum moderat de 3-4 ce╚Öti de cafea natural─â pe zi poate influen╚Ťa pozitiv starea de s─ân─âtate ╚Öi prezint─â urm─âtoarele beneficii:

  • Excelent stimulent al sistemului nervos, ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte pe termen scurt memoria ╚Öi concentrarea
  • Este o surs─â important─â de antioxidan╚Ťi ╚Öi nutrien╚Ťi: riboflavin─â, mangan, potasiu, magneziu, niacin─â, acid pantotenic
  • Reduce riscului apari╚Ťiei bolilor cardiovasculare ╚Öi a diabetului de tip 2
  • Furnizeaz─â energie organismului
  • Diminueaz─â riscul dezvolt─ârii bolilor neurologice precum Parkinson sau Alzheimer
  • Ajut─â la prevenirea oboselii musculare
  • Contribuie la men╚Ťinerea greut─â╚Ťii corporale
  • Faciliteaz─â oxigenarea s├óngelui ╚Öi respira╚Ťia
  • ├Äncetine╚Öte procesul de ├«mb─âtr├ónire ╚Öi sprijin─â sistemul imunitar ├«n lupta contra radicalilor liberi
  • Are efect diuretic datorit─â cofeinei din compozi╚Ťie
  • Protejeaz─â ficatul
  • ├Ämbun─ât─â╚Ťe╚Öte starea de spirit ╚Öi alung─â depresia
  • Ajut─â la combaterea celulitei ╚Öi eliminarea celulelor moarte.

A╚Öadar, exist─â o mul╚Ťime de beneficii pe care cafeaua natural─â le poate livra organismului nostru. At├óta vreme c├ót este servit─â ├«n cantit─â╚Ťi normale, cafeaua poate ajuta la reducerea riscului multor probleme de s─ân─âtate, ├«mbun─ât─â╚Ťind func╚Ťiile vitale ale corpului uman. 

Riscurile cafelei 

Desigur, ca orice alt aliment, ╚Öi consumul de cafea poate aduce diverse riscuri organismului nostru. Unul dintre riscurile principalelor tipuri de cafea poate fi considerat ╚Öi dependen╚Ťa de cafea. Totodat─â, exist─â numeroase tipuri de cafea pr─âjit─â ce con╚Ťin substan╚Ťe chimice cunoscute ca agen╚Ťi cancerigeni.┬á

În timp, consumul de cafea de diverse tipuri poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, provocând probleme de sănătate precum ulcerul sau gastrita. Consumul de cafea poate avea și efecte psihologice sau modificări ale somnului, atunci când cantitatea de cafeină din organism depășește nivelul normal. De asemenea, nivelul colesterolului din organism este și el în creștere, atunci când sunt consumate diferite tipuri de cafea. 

Consumul de cafea ├«n exces nu este indicat nici ├«n timpul sarcinii, deoarece moleculele de cafein─â pot aluneca ├«n circula╚Ťia s├óngelui copilului. Consumul de cafea poate provoca chiar ╚Öi anemie feripriv─â, interfer├ónd cu absorb╚Ťia de fier. Desigur, toate aceste riscuri ale consumului de cafea pot ap─ârea ├«n cazul unui nivel ridicat de cafein─â ├«n organism ╚Öi nu ├«nseamn─â c─â nu-╚Ťi vei putea savura cafelele zilnic, a╚Öa cum obi╚Önuiai! 

Metode de preparare a cafelei

Exist─â numeroase moduri ├«n ceea ce prive╚Öte prepararea cafelei, iar din acest motiv putem spune c─â savurarea b─âuturii este cu certitudine o experien╚Ť─â personal─â. Felul ├«n care preg─âte╚Öti licoarea influen╚Ťeaz─â gustul, aroma sau textura acestor tipuri de cafele ce ajung ├«n cea╚Öca ta.

Cafea la ibric ÔÇô aceast─â metod─â presupune preg─âtirea b─âuturii ca ├«n Turcia, prin fierberea cafelei fin m─âcinate cu ap─â ╚Öi zah─âr ├«ntr-un ibric. O cafea bine preparat─â ├«n acest fel este omogen─â, are caimac ├«n partea superioar─â ┼či nu con┼úine particule de cafea ├«n lichid.

Cafea la filtru ÔÇô pentru a ob╚Ťine acest tip de cafea, f─âr─â sedimente ╚Öi translucid─â se pune cafea m─âcinat─â mediu ├«ntr-un filtru de h├órtie ┼či peste ea este picurat─â apa fierbinte. Filtrul re╚Ťine compusul uleios din boabe ╚Öi o parte din aroma cafelei.

Cafea espresso ÔÇô metod─â inventat─â de italieni ╚Öi preferat─â ├«n special de localuri ╚Öi restaurante, cafeaua espresso se ob╚Ťine prin prepararea cafelei sub presiune, cu ajutorul unui aparat profesional. Apa fierbinte trece prin cafeaua m─âcinat─â ╚Öi tasat─â, iar astfel rezult─â o b─âutur─â intens─â cu strat fin ╚Öi cremos de spum─â.

Presa francez─â ÔÇô acest dispozitiv sub forma unui cilindru de sticl─â cu un filtru de piston ├«n capac ofer─â o cafea cu arom─â intens─â. Peste cafeaua m─âcinat─â se toarn─â ap─â fierbinte, se amestec─â, iar dup─â c├óteva minute se fixeaz─â capacul cu filtru al presei pentru a separa za╚Ťul de lichid.

Jebena ÔÇô acesta este un dispozitiv din ceramic─â cu baz─â sferic─â ├«n care apa este fiart─â cu cafea, iar pentru mai mult─â aroma se pot ad─âuga p─âst─âi negre de cardamom, ghimbir, scor╚Ťi╚Öoar─â ori sare.

Moka ÔÇô cunoscut─â ╚Öi sub denumirea italian─â macchinetta, aceast─â metod─â de preparare folose╚Öte un recipient din metal compus dintr-un rezervor unde se pune ap─â ╚Öi o parte ├«n care se adun─â cafeaua, dup─â ce aburul apei fierte trece prin pulberea de cafea.

Sursa photo: Shutterstock 

Dac─â e╚Öti printre cei care nu se pot activa f─âr─â o cea╚Öc─â de cafea, informa╚Ťiile prezentate ├«╚Ťi vor fi de folos pentru a alege cel mai bun sortiment ╚Öi modalitatea potrivit─â de preparare pentru a-i pune ├«n valoare c├ót mai bine textura ╚Öi aroma. Bucur─â-te de acest r─âsf─â╚Ť zilnic, ├«ns─â ai grij─â s─â o consumi ├«n cantit─â╚Ťi corecte, pentru a nu avea o reac╚Ťie negativ─â la cofein─â. Savureaz─â-╚Ťi cafeaua! 

Article Written By Raluca R─âducu

Share this story