Loading...

Bun venit la masa gurmanzilor: Cotlete de berbecuț cu bulgur

Bun venit la masa gurmanzilor: Cotlete de berbecuț cu bulgur

Deliciile culinare din toate bucătăriile lumii ne sunt la îndemână zi de zi și astfel putem experimenta în permanență noi gusturi și preparate deosebite. Știm cu toții că un gurmand adevărat are standarde foarte ridicate și este bine informat în domeniul gastronomiei, astfel că nu poate fi ușor impresionat doar cu o simplă mâncare.

Dacă te regăsești printre cei care apreciază cu adevărat o creație culinară sau îți dorești să gătești un produs de top des întâlnit la masa gurmanzilor, îți prezentăm o rețetă specială de cotlete de berbecuț. Adesea, cei mai mulți oameni pregătesc friptură de miel la cuptor sau cotlete de miel, fără a acorda la fel de multă atenție și cărnii de berbecuț, care are un gust mai pronunțat și o textură diferită. Iată cum se prepară și de ce este atât de apreciată această minunată rețetă!

Ingrediente pentru cotlete de berbecuț cu bulgur

  • 4 cotlete de berbecuț
  • 250 grame de bulgur
  • 200 grame de brânză telemea
  • 5 roșii uscate
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • Condimente pentru carne de miel
  • Coaja de la o lămâie
  • Zeama de la o lămâie
  • Rozmarin proaspăt
  • Frunze de mentă proaspete
  • Sare

Mod de preparare cotlete de berbecuț cu bulgur

De obicei, foarte multă lume nu face diferența între miel și berbecuț. Ei bine, există o diferență între acestea când vine vorba de gustul cărnii, iar asta se datorează vârstei. Dacă mielul are cel mult 6 luni, berbecuțul este mai matur, respectiv vârsta sa este cuprinsă între 6 și 12 luni. Cu toate acestea, condimentele folosite sau procesul de gătire sunt asemănătoare și doar un real cunoscător poate face diferența între cele două tipuri de carne. Vezi mai departe etapele pregătirii cotletelor de berbecuț cu bulgur!

Pregătirea marinadei pentru cotlete de berbecuț

Frunzele de rozmarin se desprind cu atenție de pe crenguțe și se toacă mărunt. Usturoiul se curăță de foi, apoi se toacă și el, la fel și pătrunjelul proaspăt. Într-un bol se adaugă jumătate din zeama de la o lămâie, din cantitatea de ulei de măsline și din pătrunjelul proaspăt tocat, rozmarinul mărunțit, sarea, puțină coajă de lămâie și condimentele pentru miel, care de regulă includ rozmarin măcinat, busuioc, piper și boia.

Se amestecă totul foarte bine, iar cu compoziția obținută se unge bine fiecare cotlet de berbecuț în parte. Carnea astfel pregătită se lasă la frigider, într-un vas acoperit, pentru cel puțin o oră.

Prepararea salatei de bulgur pentru cotlete de berbecuț

Cât timp delicioasele cotlete de berbecuț stau la marinat se face salata de bulgur. Pentru aceasta, se pune bulgurul într-un bol încăpător, iar peste el se adaugă apă fierbinte cât să-l acopere și să depășească 3-4 cm. Amestecă ușor, după care lasă bulgurul să se umfle cam 30 de minute. În acest timp toacă frunzele de mentă mărunt și taie roșiile uscate în cuburi mici.

Când bulgurul este suficient de uscat, se scurge de apă, iar peste el se adaugă restul de ulei de măsline, roșiile uscate, coaja de lămâie, menta tocată, puțină sare, zeama de lămâie și pătrunjel tocat. Amestecă ușor, după care încorporează în salată și brânza telemea fărâmițată sau dată pe răzătoare.

Gătirea cotletelor de berbecuț

După ce au stat suficient timp la marinat, cotletele de berbecuț se așează într-o tigaie în care a fost pus la încins puțin ulei. Se lasă la prăjit timp de 2 minute pe fiecare parte, până se rumenesc ușor. Mai departe, aceste cotlete de berbecuț se pun la cuptor pentru 20-25 de minute, de preferat în aceeași cratiță în care le-ai prăjit.

Mod de servire cotlete de berbecuț cu bulgur

Carnea de berbecuț se servește cu salate acrișoare precum salata verde, verdețuri și ierburi aromate cum ar fi spanacul, salvia, cimbrul sau usturoiul verde. Dressingurile cu muștar și zeamă de lămâie se potrivesc de minune cu acest tip de carne, iar cei care preferă gustul iute pot adăuga cotletelor harissa, un sos cu inspirații din bucătăria africană. Așadar, consumă aceste cotlete de berbecuț cu bulgur și o salată ori un sos preferat, iar la final adaugă un pahar de vin roșu, bine echilibrat în aciditate și alcool.

Sursa foto: Shutterstock

Acest preparat este unul excepțional, pe placul tuturor gurmanzilor. Încearcă și tu rețeta de cotlete de berbecuț cu încredere și bucură-te de o masă copioasă, care cu siguranță va fi pe gustul tău!

Article Written By Raluca Răducu

Share this story