Loading...

Bucătăria franceză – cum să pregătești preparate cu dichis

Bucătăria franceză – cum să pregătești preparate cu dichis

Sursa foto: Shutterstock

Bucătăria franceză este considerată una dintre cele mai delicioase și sofisticate din gastronomia lumii. Cordon bleu, foie gras, coq au vin, ratatouille, salată boeuf ori rasol de vită cu legume, în mod sigur ai preparat aceste mâncăruri de nenumărate ori. Francezii au resurse infinite pentru a găti cele mai gustoase specialități culinare. Iar când vine vorba de deserturi cred că am putea declara ferm că Franța este țara care ne încântă papilele gustative și simțul estetic deopotrivă cu cele mai faimoase delicii. Bucătăriei franceze îi datorăm minunatele rețete de preparate dulci precum lava cake, profiterol, madeleines, macarons, șarlote, savarine, mousse de ciocolată sau eclere, iar lista poate continua, deoarece vorbim de un adevărat cult celebru peste tot în lume.

Istoria bucătăriei franceze

În prezent, bucătăria franceză este un lider gastronomic la nivel mondial. Legenda spune că aceasta ar fi luat naștere în Evul Mediu, atunci când regele Franței Henric al II-lea s-a căsătorit cu Caterina de Medici. Fiică a unor nobili italieni și mare amatoare de petreceri și ospățuri, noua regină a adus la curtea regală cei mai buni bucătari și patiseri italieni care să o ajute să organizeze evenimente extravagante. La început, se pare că bucătăria franceză era accesibilă doar aristocraților, care puneam mult preț pe partea estetică, și a fost dezvoltată în special în jurul Parisului, iar mai apoi în celelalte orașe ale Franței.

Transmisă din generație în generație, influențată de mișcări politice și sociale, bucătăria franceză și-a păstrat totuși de-a lungul a sute de ani tradiții care se respectă și în zilele noastre: gastronomia franțuzească a rămas fidelă meselor colorate, vinului, brânzeturilor și sosurilor pe bază de muștar sau smântână devenite un adevărat simbol al rafinamentului. Francezii au considerat dintotdeauna că este necesar ca gustul preparatelor să fie unul divin, dar o importanță asemănătoare au arătat și modului de prezentare a acestora. Pe vremuri, pentru a crea mese colorate, francezii foloseau tot felul de artificii, cum ar fi suc de spanac pentru a obține nuanțe de verde, floare de turnesol pentru violet sau șofran ori gălbenuș de ou pentru tonuri de galben.

Bucătăria franceză a evoluat spectaculos de-a lungul timpului, iar astăzi este recunoscută oficial pentru aportul său, din anul 2010 fiind introdusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. De altfel, nici o altă gastronomie a lumii nu se poate mândri cu o carte de bucate scrisă în secolul al XVII-lea – “Bucătăria Franceză” îl are drept autor pe celebrul bucătar La Varenne care a adus în atenția publicului larg o mulțime de rețete tradiționale.

Bucătăria franceză modernă

Franța a transformat gătitul în artă și a reușit să-și reinventeze în permanență bucătăria. Totuși, aceasta a fost și încă este împărțită în mai multe categorii. De pildă, bucătăria burgheză include feluri de mâncare clasice, dar care nu mai sunt cu specific regional și au fost adaptate pentru a răspunde gusturilor claselor influente. Cuisine du terroir este reprezentată prin specialitățile regionale care se prepară cu produse locale de calitate și conform tehnicilor rurale. Cea mai des întâlnită este așa numita haute cuisine, o bucătărie elaborată care se servește în restaurante la prețuri destul de ridicate. Începând cu anii ’60 a început să apară bucătăria nouă, o reacție la gastronomia tradițională.

“Nouvelle Cuisine” se bazează pe principiul simplității, reducerea timpului de gătire a preparatelor pentru a păstra savoarea ingredientelor, înlocuirea meniurilor stufoase cu unele mai scurte sau eliminarea marinatelor din carne și vânat. Această gastronomie modernă a fost concepută de unii dintre cei mai renumiți maeștri bucătari ai vremii, respectiv Paul Bocuse, Roger Vergé, Raymond Oliver, Jean și Pierre Troisgros. Bucătăria franceză nouă a înlocuit sosurile grele bazate pe făină albă cu unele din ierburi proaspete, unt, smântână, suc de lămâie și oțet, oferă porții de mâncare mai mici și prezentate în mod elegant și decorativ.

Masa, un adevărat ritual al bucătăriei franceze 

Francezii se laudă cu mese copioase, pregătite cu atenție și savurate pe îndelete. Am putea spune că este servirea mesei este un adevărat ritual pentru că, indiferent de tipul de a găti, aceștia consumă patru feluri de mâncare, și anume antreu care de regulă constă într-o supă, fel principal, brânzeturi și desert. Uneori, înainte de brânză sau desert poate fi servită și o salată, iar de lângă toate aceste preparate nu lipsește vinul alb, roșu ori roze. Bucătăria franceză are un respect deosebit pentru vin, pe care-l consideră parte esențială a unei mese. La fel de importante sunt și brânzeturile, mai ales că în Franța se produc peste 350 de feluri diferite de brânză.

Sursa foto: Shutterstock

Franța este țara care a făcut o lume întreagă să-i aprecieze bucătăria și să o transforme într-un real spectacol. În mod sigur, evoluția gastronomiei franceze nu se va opri aici, mai ales că acest popor va vorbi întotdeauna despre specialități culinare, pasiunea pentru gătit și mândria de a crea o poveste în orice farfurie.

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story