Loading...

Salată fattoush, una dintre cele mai populare rețete libaneze

Salată fattoush, una dintre cele mai populare rețete libaneze

Sursa foto: Shutterstock

Originară din Orientul Mijlociu, salata fattoush este unul dintre cele mai simple și delicioase preparate pe care le poți consuma în această parte a lumii. A devenit extrem de populară pretutindeni deoarece toți cei care au gustat-o cel puțin o dată s-au îndrăgostit iremediabil de ea. 

Această salată o regăsim în gastronomia libaneză, unde acompaniază perfect humusul sau alte mâncăruri deosebite din bucătăria orientală. Salata fattoush folosește lipii ca bază, dar include și legume proaspete ori ierburi aromatice. Condimentul minune este sumacul, cel care oferă un gust special unor ingrediente obișnuite. Iată cum poți să aduci și tu aromele libaneze la tine în bucătărie prin intermediul unei gustări sănătoase.

Ingrediente pentru salata fattoush

Pentru salată

  • 300 de grame de roșii cherry
  • 1 salată
  • 4 ridichi
  • 2 castraveți
  • 1 ceapă roșie
  • 2 lipii
  • 2-3 fire de mentă proaspătă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Puțin sumac
  • Sare

Pentru dressing

  • 1 cană de mentă proaspătă
  • 1 cană cu zeamă de lămâie
  • 1 cană cu ulei de măsline
  • 3 linguri de miere de albine
  • 3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de sare

Cum se prepară salata fattoush

Pentru a pregăti minunata salată fattoush, începe prin a preîncălzi cuptorul la 200 de grade Celsius. Știm, pare straniu să ai nevoie de cuptor pentru o salată, însă primul pas pentru a face acest preparat este să tai lipiile în triunghiuri mici și să le așezi într-o tavă în care ai pus o foaie de hârtie de copt. Stropește bucățile de lipie cu puțin ulei de măsline, presară sare peste ele și pune-le la cuptor pentru 10-12 minute. Ai grijă ca în acest timp să le întorci pe ambele părți, până ce capătă o culoare a aurie și devin foarte crocante. Când sunt gata, scoate-le din cuptor și lasă-le deoparte să se răcească.

Sursa foto: Shutterstock

Cât timp se coc lipiile, adaugă într-un blender o cană de mentă proaspătă, o cană de zeamă de lămâie și una de ulei de măsline, mierea de albine, usturoiul și o linguriță de sare pentru a pregăti dressingul necesar pentru salata fattoush. Mixează foarte bine toate ingredientele, până când obții o pastă omogenă, destul de lichidă.

Frunzele de salată, spălate și tăiate în bucăți mai mici se pun într-un bol încăpător. Mai departe, spală roșiile cherry și taie-le pe jumătate, curăță ceapa roșie și toac-o julienne, spală castraveții și ridichile și taie-le în felii subțiri sau cuburi, după cum preferi. Adaugă toate aceste legume mărunțite peste frunzele de salată, apoi pune și frunzulițele de mentă proaspătă. Înainte de a servi salata fattoush, așează pe deasupra bucățile de lipie coapte, toarnă dressingul de mentă și presară sumac, după care amestecă foarte ușor.

Cum se servește salata fattoush

La fel ca și salata tabbouleh, un alt preparat libanez apreciat în lumea întreagă, salata fattoush se servește cu mâncăruri mediteraneene sau orientale. Se consumă în mod obișnuit cu humus ori cotlete de berbecuț, dar poate constitui și ca atare o masă consistentă. Aroma specială a frunzelor de mentă aduce acestui preparat libanez o prospețime aparte și o culoare deosebită. Totuși, este recomandat ca indiferent cu ce preparat o vei consuma să mănânci salata fattoush imediat după ce a fost pregătită pentru că are un gust foarte bun atât timp cât lipiile sunt încă crocante. Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1541067179951-86f896983cf8?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=2550&q=80 

Salata fattoush este ideală ca gustare sănătoasă în orice moment al zilei. Aceasta poate fi luată și la birou, mai ales că-i poți adăuga lipiile și sosul chiar în momentul în care o vei servi, pentru a nu se înmuia deloc. Încearcă această combinație minunată de legume, condimente, mentă proaspătă și lipie și cu siguranță salata fattoush va deveni unul dintre preparatele tale preferate din bucătăria orientală!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story