Loading...

Cum prepari rețeta de gnocchi, celebrele paste din cartofi ale bucătăriei italiene

Cum prepari rețeta de gnocchi, celebrele paste din cartofi ale bucătăriei italiene

Sursa foto: Shutterstock

De fiecare dată când te gândești la un prânz delicios și sățios, italienii vor avea întotdeauna în cărțile lor de bucate rețete care îi pot satisface până și pe cei mai pofticioși dintre gurmanzi. Rețeta de gnocchi este una dintre aceste delicii, pe lângă multe altele pe care deja le-am preparat împreună: rețeta tradițională italiană de lasagna, sos bolognese după rețeta clasică italiană, pizza quattro formaggi, celebrele paste cu creveți, porții delicioase de paste carbonara, Panna Cotta sau cum prepari limoncello după rețeta clasică italiană

Dacă te întrebi ce sunt gnocchi și nu le-ai savurat niciodată, ei bine gnocchi sunt paste din cartofi extrem de populare în bucătăria italiană. Sunt foarte ușor de preparat, sățioase și cu un gust savuros! În Italia, aceste paste din cartofi se regăsesc sub cele mai diverse forme și dimensiuni, fiind serviți atât ca atare, cât și în diverse tocănițe sau chiar salate. Rețeta de gnocchi este din ce în ce mai des gătită și în România, iar astăzi îți vom arăta cum poți găti gnocchi la tine acasă. Garantăm că sunt mult mai bune decât cele din comerț! 

Ingrediente pentru rețeta de gnocchi 

  • 1 kg de cartofi
  • 300 g de făină 
  • 1 ou 
  • 100 g de parmezan ras
  • Sare 
  • Piper

Mod de preparare pentru rețeta de gnocchi 

Cum se prepară aluatul pentru gnocchi 

Pentru prepararea celebrelor paste din cartofi, se vor fierbe, pentru început, cartofii. Aceștia se fierb în coajă, după care se decojesc și se transformă în piure. Lasă apoi piureul să se răcească, după care poți adăuga oul, sarea și piperul, iar ulterior și făina, presărată treptat. Frământă încet aluatul pe măsură ce adaugi făina, pentru ca aceasta să se încorporeze bine în compoziție. La final, adaugă parmezanul și mai frământă puțin aluatul pentru rețeta de gnocchi. 

Cum se modelează gnocchi 

După ce ai obținut un aluat omogen, împarte aluatul pentru rețeta de gnocchi în mai multe bucăți. Alungește apoi fiecare bucată, până când vei obține un baton lung și subțire de aluat, de circa 1,5 centimetri grosime. Taie apoi pastele din cartofi de circa 2-3 centimetri lungime, iar apoi, fiecare bucată de gnocchi se va apăsa ușor cu furculița pentru a obține astfel forma deosebită a acestor paste. 

Cum se gătește rețeta de gnocchi 

Pentru ca rețeta de gnocchi să iasă perfect, aceste paste din cartofi se vor lăsa timp de 30 de minute pe masa de lucru, după ce au fost modelate. Ulterior se vor fierbe într-o oală cu 3 litri de apă și sare. Când apa dă în clocot, adaugă în ea pastele din cartofi și fierbe-le la foc mic pentru circa 5-6 minute. Pastele se vor scoate apoi într-o strecurătoare, iar rețeta de gnocchi este gata și poți savura pastele autentice italienești. Desigur, asta daca îți dorești să le consumi ca atare, însă trebuie să știi că italienii le includ într-o mulțime de rețete. Să vedem, așadar, cum se pot servi gnocchi! 

Sursa foto: Shutterstock

Cu ce se mănânca gnocchi după rețeta autentică italiană 

Aceste paste din cartofi sunt atât de simplu de preparat și atât de gustoase, încât pot fi servite în multe combinații. Rețeta de gnocchi se poate mânca fie cu sos de roșii și busuioc, fie cu un delicios sos bolognesse sau cu smântână și brânză rasă. În unele zone ale Italiei, gnocchi se prăjesc și se servesc alături de brânzeturi și diferite sosuri. 

De asemenea, pastele din cartofi pot fi adăugate și în tocănițe precum tocăniță de cartofi, tocăniță de pui în arome tradiționale românești, tocăniță de pipote cu ceapă și ardei sau chiar și într-o tocăniță de miel în fiertură de cartofi românești. Chiar și o simplă salată verde s-ar potrivi de minune cu rețeta de gnocchi. 

Te-am convins să încerci gnocchi după rețeta autentică italienească? Vor fi un deliciu ușor de preparat pentru întreaga familie, mai ales atunci când nu-ți dorești să petreci foarte mult timp în bucătărie, însă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu o masă copioasă și gustoasă! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story