Loading...

Creier pane: Rețeta simplă pas cu pas

Creier pane: Rețeta simplă pas cu pas

Sursa foto: Shutterstock

Te-ai gândit vreodată că anumite organe ale porcului pot fi extrem de benefice pentru organismul tău? Ce ai spune despre o rețetă delicioasă de creier pane, considerată un preparat destul de rar întâlnit în restaurante? Chiar dacă acest creier de porc este bogat în colesterol, posedă grăsimi sănătoase și ar trebui integrat în dieta ta, mai ales datorită beneficiilor pe care le are pentru sistemul nervos. 

Creierul de porc este o sursă bună de fier, dar și de vitaminele B6 și B12, cea de-a doua regăsindu-se în destul de puține alimente și fiind importantă în prevenirea bolilor nervoase și a anemiei. Chiar și vitaminele C și E sunt prezente în acest organ de porc pe care urmează să-l preparăm astăzi. Așa că dacă ți-e poftă de carne de porc și nu ai vrea chiar să te avânți spre o ceafă de porc la cuptor, hai să vedem care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru creier pane și cum îl poți prepara într-un mod savuros! 

Ingrediente pentru rețeta de creier pane 

  • 500 g de creier de porc
  • 2 foi de dafin 
  • Câteva boabe de piper negru 
  • 3 linguri de oțet alimentar 
  • 2 ouă 
  • 100 g de făină
  • 100 g de pesmet 
  • Sare și piper, după gust
  • Ulei pentru prăjit 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru rețeta de creier pane 

Cum se gătește creierul 

Pentru început, pune o oală încăpătoare cu minim 2 litri de apă la fiert și adaugă în aceasta cele 3 linguri de oțet, boabele de piper, foile de dafin și sarea. Separat, curăță și spală bine creierul de porc, pentru a îndepărta astfel eventualele pielițe. 

Când apa începe să fiarbă poți adăuga și bucățile de creier, pe rând, în oală. Dă bucățile de creier în clocot, după care poți opri focul. Lasă creierul de porc să se răcească în oala în care a fiert. 

Cum se modelează bucățile de creier 

După ce carnea pentru creier pane s-a răcit, poți scoate bucățile de creier din oală și le poți curăța de foile de dafin și boabele de piper. Din aceste bucăți de creier trebuie formate mici biluțe sau alte forme, forme ce se vor da ulterior prin făină, ou bătut și pesmet, așa cum se procedează și la rețeta de șnițel de pui

Cum se prăjesc bucățile de creier

Pentru a obține un creier pane de excepție, bucățile se vor prăji într-o baie de ulei. Așadar, pune cantitatea de ulei într-o cratiță largă la încins. Când uleiul este fierbinte, poți adăuga pe rând bucățile de creier și le poți prăji până se rumenesc foarte bine. 

Mod de servire pentru rețeta de creier pane 

După ce ai terminat de prăjit toate bucățile de creier pane, acestea se vor pune pe o farfurie, deasupra unor șervete absorbante, pentru a îndepărta astfel excesul de ulei. Ulterior, după ce bucățile s-au scurs bine de ulei, le poți așeza pe un platou și le poți servi calde, alături de câteva felii de lime și o salată verde. Desigur, chiar și o porție de cartofi prăjiți ar merge de minune cu acest preparat, însă zeama de lămâie și salata verde sunt o alegere mult mai bună, compensând gustul ușor grețos al creierului pane. 

Sursa foto: Shutterstock

Nu-i așa că tocmai ți-am oferit o idee excelentă pentru masa de prânz? Prepară și tu rețeta clasică de creier pane și bucură-te de explozia de vitamine și substanțe nutritive existentă în acest preparat. Și dacă ești un fan al diverselor organe de porc, poți opta și pentru câteva bucățele de ficat de porc din care să prepari un gustos pate de casă. Cu siguranță le vei face o bucurie celor dragi cu aceste preparate simple și sățioase din carne de porc!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story