Loading...

Rețetă simplă de pui cu mentă și lămâie

Rețetă simplă de pui cu mentă și lămâie

Sursa foto: Shutterstock

Carnea de pui este una dintre cele mai des consumate surse de proteină animală. Pieptul, în mod special, este un ingredient foarte apreciat, dată fiind cantitatea sa minimă de grăsime și versatilitatea pe care o oferă. Dacă ai gătit carnea de pui în nenumărate feluri și te afli în căutarea unor variante mai îndrăznețe și cu adevărat speciale, rețeta de pui cu mentă de mai jos va deveni, fără îndoială, una dintre preferatele tale.

Combinația de pui, mentă și lămâie este una echilibrată, dar totodată surprinzătoare, savuroasă și proaspătă. Dacă deja ți s-a făcut poftă, poți trece direct la treabă!

Ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta de pui cu mentă și lămâie

  • Un piept de pui
  • 2 lămâi
  • O legătură de mentă proaspătă
  • 4-5 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sare roz de Himalaya
  • Piper negru
  • Câteva crenguțe de rozmarin (opțional)

Mod de preparare pentru pui cu mentă și lămâie

Cum se pregătește carnea de pui

Pentru început, asigură-te că pieptul de pui nu are oase și piele. Dacă folosești pui congelat, dezgheață-l în frigider cu o noapte înainte de a prepara rețeta. Este important să fie complet dezghețat, pentru a putea fi gătit în mod corect.

Poți găti carnea întreagă sau o poți porționa în felii mai subțiri, după bunul plac. Tăierea în bucăți mai mici va face ca puiul să se gătească mai rapid și mai bine. Ba chiar vei obține o carne mai fragedă și mai crocantă la exterior.

Cum se prepară marinada pentru pui

Când puiul este pregătit, întreg sau feliat, este momentul să te ocupi de restul ingredientelor. Cheia acestei rețete este marinada absolut delicioasă, plină de arome intense și proaspete, în același timp. Așadar, folosește ingrediente de cea mai bună calitate!

Spală lămâile și stoarce-le zeama într-un bol. Apoi, adaugă și uleiul de măsline, amestecând energic. Curăță usturoiul și trece-l prin presă. Dacă nu ai o ustensilă specială, poți tăia usturoiul feliuțe subțiri sau îl poți mărunți cu un cuțit. Adaugă usturoiul în același bol. Spală și frunzele de mentă, apoi toacă-le mărunt cu un cuțit bine ascuțit. Acest pas va determina planta să-și elibereze maximum de aromă din fiecare frunză. Adaugă menta tocată în bol. Deja îți imaginezi ce arome va avea acest pui cu mentă? 

Dacă alegi să folosești și rozmarin, procedează la fel ca în cazul mentei. Acesta va oferi un plus de gust preparatului, care va deveni mai complex și mai savuros. După ce ai adăugat toate ingredientele în marinadă, reglează gustul final cu sare și piper.

Cum se gătește puiul

Amestecă bine marinada, apoi scufundă bucățile de pui în ea pentru jumătate de oră. Astfel, carnea va asimila toate gusturile: prospețimea mentei, intensitatea lămâii și finețea uleiului de măsline.

Pregătește o tavă potrivită pentru cuptor și pune în ea puiul cu mentă, alături de marinadă. Dacă bucățile de carne nu sunt acoperite în totalitate de sos, completează cu apă și pune tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute sau până când puiul este ușor rumenit.

Garnituri potrivite pentru rețeta de pui cu mentă și lămâie

  • Salată proaspătă din frunze verzi

Spală și pune într-un bol salată verde lollo, iceberg sau Romaine, rucola, baby spanac, kale sau valeriană. Ba chiar le poți combina pe toate pentru un plus de culoare, savoare și textură! Adaugă un dressing din ulei de măsline și lămâie, pentru un plus de prospețime.

  • Orez cu legume

Orezul merge de minune cu rețeta de pui cu mentă, mai ales când carnea este învăluită într-un amalgam de arome delicioase, ca în cazul de față. Fierbe o pungă de orez basmati alb sau integral, apoi frige-l în tigaie alături de puțin usturoi și legumele tale favorite. Poți folosi morcovi, ardei gras, ciuperci, dovlecei sau chiar porumb. Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, vezi mai multe rețete cu orez brun, de-a dreptul delicioase!

Sursa foto: Shutterstock
  • Piure de cartofi, mazăre sau țelină

Textura fină a piureului va completa perfect puiul cu mentă fraged și condimentat. Poți opta pentru un piure ceva mai deosebit, din mazăre, țelină sau chiar morcovi. Dacă preferi varianta clasică, iată cum poți prepara cel mai gustos și cremos piure de cartofi pe care l-ai mâncat până acum.

În final, indiferent ce garnitură vei alege, rezultatul final va fi unul delicios, pe gustul tuturor!

Article Written By Raluca Răducu

Share this story