Loading...

Gazpacho după rețeta inedită cu creveți a gastronomiei spaniole

Gazpacho după rețeta inedită cu creveți a gastronomiei spaniole

Sursa foto: Shutterstock

Iubești bucătăria spaniolă și-ai călătorit des în Peninsula Iberică, te-ai bucurat de tradiții, peisaje și de gastronomia locală? Atunci cu siguranță ai gustat și gazpacho după rețeta celebră de supă rece preparată din legume crude. Acest preparat răcoritor, de vară, își are originea în sudul Spaniei, în regiunea Andaluzia, dar a devenit popular în toată zona mediteraneană și-l poți savura în diferite rețete care combină în mod creativ ingredientele locale.

Reține că vei găti această supă fără foc, deci ai un motiv în plus s-o incluzi în meniul tău de vară, pentru că te scutește de orele petrecute în bucătărie, în fața aragazului. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care să alegi gazpacho. Mănânci astfel mai multe vitamine, te hidratezi mai bine și poți savura combinații care să includă ingrediente diverse, precum creveți, măsline sau avocado.

Ingrediente pentru gazpacho după rețeta spaniolă cu creveți

  • 2 kg de roșii coapte, zemoase
  • 200 gr de castraveți verzi proaspeți
  • 100 gr de ardei gras roșu sau portocaliu
  • ardei iute  
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă roșie
  • 200 gr de franzelă albă
  • 2 linguri de oțet de vin  
  • 100 ml de ulei de măsline cu ierburi aromatice
  • sare, piper, condimente

Mod de preparare pentru gazpacho după rețeta spaniolă cu creveți

Cum se prepară gazpacho

Curăță roșiile de coajă și de semințe și taie-le în bucăți mici. Curăță castraveții de coajă și de sâmburi și taie-i în rondele. De la ardeiul gras curăță cotorul și semințele, apoi taie-l în fâșii subțiri. Curăță ceapa și usturoiul și taie-le în bucăți.

Mixează toate legumele în blender, cu ulei de măsline, oțet de vin, sare, piper, plus alte condimente pe care le preferi. Vei obține o cremă de consistență fină, la care adaugi franzela, ca să îngroși un pic supa, pe care o strecori apoi prin sită și o pui la rece în frigider pentru 2-3 ore.

Cum se prepară gazpacho cu creveți

Pornești de la gazpacho după rețeta clasică de supă rece, la care faci câteva modificări. Adaugi la compoziția inițială din blender o lingură de oțet balsamic în loc de oțet de vin, plus sucul de la o lămâie verde. Astfel vei schimba ușor gustul supei, de la dulceața inițială către o tentă acrișoară, care se potrivește de minune cu suculența creveților.

În continuare folosești 10-12 bucăți de creveți cruzi decorticați. Pune într-o tigaie, la foc mediu, două-trei linguri de ulei de măsline, adaugă creveţii şi sotează-i, până capătă o culoare rozalie, adică aproximativ 5 minute. Completează cu diverse condimente, în variantă simplă, doar cu sare și piper, sau mai picant, cu praf de ardei iute, cum îți place.

Mod de servire pentru gazpacho după rețeta spaniolă cu creveți

Servește supa gazpacho după rețeta spaniolă în boluri transparente și pune în fiecare porție 4-5 creveți. Ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt. Dacă  vrei să modifici puțin rețeta gazpacho, poți să înlocuiești creveții cu midii marinate în sos de lămâie. Vei obține o supă ușoară, dar sățioasă, care va potoli apetitul oricărui gurmand din familie! 

Sursa foto: Shutterstock

Cum să creezi un gazpacho inedit

Dacă vrei să te bucuri de gustul răcoros al supei gazpacho după rețeta tradițională pe toată durata anului, încearcă variante inedite ale rețetei clasice și folosește ingrediente noi, atât legume, cât și fructe sau diferite feluri de fructe de mare.

Pregătește un gazpacho dulce, dar cu un pic de iuțeală, folosind o jumătate de pepene roșu și un ardei iute proaspăt. Curăță pepenele și înlătură sâmburii, curăță ardeiul de semințe și adaugă-le la ingredientele din gazpacho după rețeta clasică. Vei obține un preparat nou, cu un gust deosebit.

Încearcă, de asemenea, un gazpacho foarte aromat și folosește la preparare miezul de la un pepene galben bine copt. Vei savura o supă interesantă, pe care poți s-o combini cu creveți sau calamari, pentru că pune în valoare gustul fructelor de mare și te vei bucura de un preparat culinar pe cinste! 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă-ți plac fructele de mare, alege să le savurezi în diferite preparate, fiindcă sunt o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru alte tipuri de carne. Încearcă paste cu creveți, creveți pane sau alege pentru o gustare inedită salata de creveți și ananas. Te vei simți la tine acasă ca la o terrazza pe malul Mării Mediterane. Buen provecho!

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story