Loading...

Salată cu humus preparat chiar de tine

Salată cu humus preparat chiar de tine

Sursa foto: Shutterstock

Preferințele tale culinare au evoluat odată cu tine și iată că ai ajuns să agreezi preparate exotice, specialități de peste mări și țări. Le incluzi în meniul tău zilnic și le adaugi lângă felurile tradiționale pe mesele de sărbători. Dintre aceste opțiuni ai ales cu siguranță și faimosul humus, vedeta bucătăriei libaneze, care s-a extins însă în toată zona orientală și mediteraneană. Este un preparat sănătos, sățios, bogat în proteine și fibre, cu foarte puține grăsimi saturate.

Dacă îți place această specialitate orientală, știi cu siguranță despre cât este de versatilă, ce moduri de preparare există, în funcție de țară, regiuni și tradiții. Poți să te bucuri de gustul său fin și aromat într-o mare varietate de feluri de mâncare. Iar astăzi vom găti împreună o salată cu humus preparat de tine, acasă. Avem chiar și câteva idei delicioase de asezonare pentru această salată cu humus! 

Cum prepari humus pentru salată cu humus

Pornește de la clasica rețetă de humus libanez și poți crea propria variantă, care să-ți placă și să te reprezinte. Încearcă să-l consumi cald și vei avea o surpriză plăcută, pentru că gustul de năut devine mai puternic, iar aromele sunt senzaționale.

Alege consistența dorită pentru compoziția de piure de năut, adaugă după gust pastă de susan și optează pentru ulei de măsline cu ierburi aromatice, în locul celui obișnuit. 

Înlocuiește sucul de lămâie cu cel de lime și folosește combinații noi de condimente: sare de mare, pulbere de piper, usturoi verde, chimion sau semințe prăjite. Și acum că l-ai preparat, hai să-l introducem într-o delicioasă rețetă de salată cu humus! 

Idei delicioase de salată cu humus

Pregătește un prânz rapid și sățios, prin adăugarea unui nou ingredient la salatele tale obișnuite. Da, despre humus este vorba: prepară un dressing aromat, din oțet balsamic, humus și oregano. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai timp la dispoziție, încălzește humusul înainte de-a prepara dressingul. Vei reuși să reinventezi o simplă salată iceberg sau un amestec banal de salată verde și legume. 

Nu ai maioneză pentru salata de crudități sau pentru salata de andive? Nu este nicio problemă, folosește humus și suc de lămâie, vei obține un aperitiv mai sănătos, cu tentă orientală. Adaugă câteva semințe de rodie pentru o tentă acrișoară, fructată.

Vrei să mănânci o salată cu piept de pui și ți-e teamă să nu consumi prea multe calorii dacă adaugi și un sos pe bază de smântână sau brânză? Alege varianta mai sănătoasă și prepară un sos savuros, din humus, pătrunjel verde tocat și-un pic de apă. Va fi o salată cu humus pe cinste! 

Încearcă și salatele calde, cu legume, ton sau fructe de mare, pe care să le prepari cu humus în loc de ulei. Încălzește puțin tigaia, pune pasta de humus, adaugă celelalte ingrediente, omogenizează și amestecă timp de 3-5 minute. Vei obține un preparat mai gustos decât dacă foloseai ulei, unt ori margarină! 

Cum asezonezi creativ o salată cu humus

Ai preparat chiar tu o salată gustoasă cu humus. Alege s-o faci și mai bună, prin adăugarea celor mai inspirate toppinguri și decoruri:

Ulei de măsline

Picură doi-trei stropi de ulei de măsline deasupra vasului cu humus și vei obține o consistență mai cremoasă. Încălzește uleiul înainte de folosire și joacă-te cu mai multe tipuri de ulei de măsline, astfel încât stropii să fie colorați diferit, pentru un decor original.

Legume coapte

Folosește măsline verzi coapte și mărunțite, brânză de caju sau tofu, felii de ardei copți sau, pentru un gust inedit, adaugă bucăți de curmale proaspete.

Ierburi aromatice

Alege ce-ți place dintre verdețurile obișnuite precum mărar, pătrunjel sau busuioc sau pornește într-o călătorie culinară spre Orient și folosește coriandru, nucșoară, tarhon, mentă sau cardamom.

Semințe prăjite

Utilizează semințe de floarea soarelui prăjite, semințe de pin, migdale prăjite și mărunțite, năut sau susan. Vei obține un gust mai puternic, mai ales dacă alegi să mănânci humusul în varianta clasică.

Sursa foto: Shutterstock

Orice stil de humus preferi pentru festinul tău oriental, creează preparate originale și combină-le cu specialitățile culinare faimoase din zona respectivă, precum salata tabbouleh sau salata fattoush. Savurează-le împreună cu lipie bine coaptă și-o limonadă rece! 

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story