Loading...

Cum deosebesti șampania de vinul spumant

Cum deosebesti șampania de vinul spumant

Sursa foto: Shutterstock

Îți place să celebrezi momentele de bucurie, împlinirile și zilele de sărbătoare, alături de prieteni și familie, iar pentru a marca solemn aceste clipe deosebite, închini o cupă de șampanie sau de vin spumant și spui o urare din inimă?

Toate bune și frumoase, dar știi ce bei de fapt? Licoarea rece și acidulată, ce perlează superb pe cristalul paharului poate avea o multitudine de sortimente, gusturi și arome, în funcție de regiune, mod de preparare și ingrediente. Află care sunt principalele feluri de spumante și cum poți să le deosebești, pentru a putea alege exact sortimentul potrivit pentru gusturile tale.

Ce înseamnă vinul spumant?

Vinul spumant se obține printr-o metodă similară cu vinul liniștit, dar există câteva diferențe semnificative. De exemplu, pentru spumante, viticultorii culeg strugurii mai devreme, pentru a avea un nivel mai mare de aciditate. Ciorchinii trebuie culeși manual, astfel încât să nu se distrugă sucul din boabe, pentru că orice contact cu taninul din coajă, sau cu ceilalți compuși fenolici specifici pentru vița de vie, alterează aciditatea și determină începutul procesului de macerare.

Puțini producători de spumante respectă această regulă și recoltează strugurii cu ajutorul utilajelor mecanice. Iată un prim criteriu de departajare între diferitele vinuri de acest tip. Pentru ca un soi de strugure sau o combinație de soiuri (cupaj) să devină spumant, trebuie să treacă prin două procese de fermentare consecutive. Primul dintre ele se aseamănă cu producerea vinului obișnuit, iar celălalt determină reținerea dioxidului de carbon, prin aplicarea unei presiuni puternice.

Tocmai această presiune reprezintă și motivul pentru care deschizi cu dificultate o sticlă de spumant, având întotdeauna mereu să ai grijă să “nu pocnească dopul”. După modul de culegere, podgoriile alese, soiurile de struguri folosite și tipicul celei de-a doua fermentări, poți întâlni sute de sortimente de vin spumant. 

Așa cum alegi un vin bun, trebuie să ai grijă și în cazul acesta, să citești atent eticheta, pentru a fi conștient de calitatea produsul ales de pe rafturile magazinului Din cauza popularității sale, vinul spumant este produs de multe decenii pe scară industrială, cu mari compromisuri față de rigorile inițiale, stabilite de podgorenii tradiționali.

Ce este șampania?

Ți-ai dat seama deja că expresia “vin spumant” reprezintă o denumire generică, având la rândul său diferite denumiri tradiționale protejate. Astfel, doar o parte din vinurile spumante produse în regiunea Champagne din Franța poate purta, conform reglementărilor internaționale, numele de șampanie. Regiunea viticolă unde se produce șampania cuprinde podgorii vechi, cu mare tradiție, cum sunt Aisne, Aube, Marne, Haute-Marne și Seine-et-Marne

Poți să consideri șampania un produs exclusivist, pentru că se obține prin fermentarea în butoaie și refermentarea în sticle a unui amestec strict de soiuri de vin atent alese. Cupajul pentru șampanie este format în general din Chardonnay, Pinot Meunier și Pinot noir.

Totuși, datorită celebrității sale, deseori folosești numele de șampanie pentru orice ocazie în care desfaci o sticlă cu dop furios. Popularitatea relativ recentă a unor sortimente de spumant precum prosecco, sekt sau rosé a creat și mai multă confuzie. Nu-i așa că n-ai spus niciodată…”haide să închinăm o cupă de spumant”? 

Sursa foto: Shutterstock

Vin spumant vs șampanie: Ce deosebiri sunt între acestea?

Se spune ca într-o sticlă de șampanie sunt aproape 60 de milioane de bule. Nu le-a numărat nimeni, dar cu siguranță poți să remarci astfel o șampanie bună, pentru că are bule mult mai mici și mai fine decât un spumant obișnuit, ce prezintă o efervescență mai puternică.

După cantitatea de zahăr din vin, regăsești pe etichetele sticlelor specificații diferite: 

  • brut natural ori brut zero (sub 3 grame de zahăr pe litru); 
  • extra brut (3-6 grame de zahăr pe litru); 
  • brut (6-15 grame de zahăr pe litru); 
  • extra sec ori extra dry (15-20 de grame de zahăr pe litru); 
  • sec (de la 17 până la 35 grame pe litru); 
  • demisec (33- 50 grame de zahăr pe litru); 
  • dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru).
Sursa foto: Shutterstock

Alege una dintre primele variante, de la brut până la sec, dacă dorești să guști o băutură tip șampanie cât mai aproape de rețeta autentică. Sortimentele dulci reprezintă alte tipuri de vinuri spumante, cu farmecul și savoarea proprie, pe care le apreciezi mai ales în cocktailuri, deserturi, chiar și în unele preparate culinare.

Bucură-te de realizările tale împreună cu familia, prietenii și colegii, celebrează momentele importante din viață și înfrumusețează-le cu euforia adusă de o cupă de șampanie, un pahar de vin spumant, sau un cocktail colorat. 

Article Written By Raluca Răducu

Share this story