Loading...

Coniac de casă: rețetă veche de sute de ani

Coniac de casă: rețetă veche de sute de ani

Sursa foto: Shutterstock

Coniac de casă: ce concept! Nu mulți se gândesc să-și prepare propria băutură sau, în orice caz, nu o astfel de băutură. Totuși, rețeta de coniac este una tradițională și, considerăm noi, tradiția gastronomică merită să fie dusă mai departe. Ce cale mai bună de a ne asigura de puritatea și puterea unei astfel de licori, decât cea oferită de propria noastră producție de coniac? În plus, coniacul este o băutură cu un grad ridicat de rafinament,  fiind perfect pentru a da startul unei cine festive. 

Atât buchetul bogat, cât și atmosfera pe care o creează, subliniază importanța coniacului de casă  pentru fiecare context social, dar intim în același timp, ce are loc în spatiul casei tale. Hai să descoperim împreună istoricul rețetelor vechi de coniac și cum poți prepara cel mai aromat coniac de casă după rețeta tradițională! 

Scurt istoric al acestei băuturi

Această băutură este, fără îndoială, cel mai celebru tip de brandy. Precum multe alte licori alcoolice, împrumută numele locului de origine care, la fel ca în cele mai multe cazuri, provine din spațiul francez. Coniacul a început să se distileze prima oară în secolul al XVII-lea, în regiunea Charente din Franța. Totuși, coniacul are denumirea pe care o cunoaștem astăzi și nu, spre exemplu, șarentă (imaginați-vă numai!), datorită districtului Cognac. 

În acel district, se producea brandy-ul de cea mai înaltă calitate, iar exporturile cu băutură din Cognac nu au întârziat să apară. Așa cum șampania este, de fapt și de drept, doar vinul spumant produs în Champagne, nici coniacul nu este tocmai… coniac, dacă băutura respectivă nu provine din provincia mai sus amintită. Desigur, asta nu înseamnă că ceea ce se produce în confortul propriei case este mai puțin valoros, mai ales dacă urmează rețeta după care vechii producători reușeau să prepare băutura.

Sursa foto: Shutterstock

Ce conține un coniac de casă și nu numai?

Mirosul său puternic este binecunoscut și întotdeauna la fel de îmbătător, dar care este punctul de origine al coniacului? La baza acestei băuturi spirtoase se află strugurii, în speță, cei din viile Ugni Blanc, Folle Blanche și Colombard. Din acești struguri se obține brandy-ul, băutură ce trece ulterior prin alte procese de distilare, fiind apoi lăsat la maturat vreme de doi ani. Tipurile de coniac se clasifică după vechime, cele mai rafinate dintre acestea fiind cele fără vârstă, care și-au păstrat și sporit calitățile de-a lungul a numeroși ani.

Cum se prepară coniacul de casă

Primul pas în prepararea coniacului de casă este, fără nici cea mai mică îndoială, mustuirea. Boabele de strugure trebuie zdrobite, iar sâmburii, puși la uscat. Vinul astfel obținut se pune în butoaie, pentru ca procesul de fermentație să continue nestingherit. Semințele uscate se păstrează până în momentul în care vinul este gata de pus la fiert – în acel moment, ele trebuie prăjite. Trebuie menționat faptul că nuanța inconfundabilă a coniacului după rețeta de coniac de casă din struguri este dată chiar de aceste semințe, atât de neglijate în momentul în care prepararea băuturii este descrisă pe larg. 

Odată ce vinul s-a limpezit, a sosit momentul să îl fierbem. Peste el se presară semințele prăjite (în general, un kilogram de semințe este suficient pentru zece litri de alcool). Adăugăm esențe pentru un plus de aromă: vanilia este preferată în prepararea acestei băuturi.

Ultimul proces este cel al macerării, ce durează în jur de o săptămână. La finalul celor șapte zile, este recomandat ca băutura obținută să fie turnată într-un butoi de lemn. După această muncă destul de anevoioasă, te poți relaxa la un pahar de coniac de casă din alcool, alături de membrii familiei și de toți apropiații. 

Iată cum se realizează cel mai bun coniac de casă, dupa recomandări ale producătorilor francezi din regiunea Champagne. Acum că ai aflat cum se face coniac de casă, te așteptăm și cu alte rețete savuroase de cocktailuri și alte licori simplu de pregătit pentru cei care îți trec pragul!

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story