Loading...

Cum se mănâncă creveții – lecția de bune maniere

Cum se mănâncă creveții – lecția de bune maniere

Sursa foto: Shutterstock

Când spunem “fructe de mare”, ne gândim în mod instant la creveți, micile crustacee marine ce transformă orice mâncare într-o delicatesă. Creveți la grătar, paste cu creveți, creveți pane sau salată de creveți și ananas, putem pregăti creveții în nenumărate feluri pentru a ne bucura de carnea lor gustoasă și sănătoasă. Pe lângă gustul lor divin, creveții au un conținut bogat de proteine, seleniu, fier, acizi grași Omega 3 și nu conțin grăsimi, așa că reprezintă alimentul potrivit pentru orice dietă echilibrată.

În ciuda beneficiilor pe care le oferă, crustaceele nu sunt prea des incluse în meniul zilnic și asta deoarece există o concepție greșită că se gătesc greu. Iar la restaurant, să recunoaștem, câți dintre noi nu am spus “pas” unui preparat delicios, gândindu-ne că nu știm exact cum se mănâncă creveții? Ei bine, ne-am gândit să îți oferim câteva informații utile, fie că vrei să afli mai multe despre cum poți savura creveții, fie că îți dorești să înveți câte ceva despre bunele maniere la masă.

Cum se mănâncă creveții

Cel mai folosit tip de crevete este cel pescuit din apele adânci, care devine roz după gătire. Putem găsi astfel de creveți în majoritatea supermarketurilor, congelați sau în stare proaspătă, cruzi sau prefierți.

Timpul de gătire variază între 2 și 10 minute, iar modalitatea de preparare diferă în funcție de mâncarea dorită. Crustaceele se pot pregăti la grătar, în supă, la aburi, trași la tigaie, prăjiți în ulei sau fierți în apă cu sare. Au același gust delicios indiferent de varianta de gătire aleasă, însă modul de preparare determină felul cum mănncăm creveții.

Cum servim creveții prăjiți 

Se servesc pe platou și se savurează folosind furculița și cuțitul. În cazul în care sunt serviți cu tot cu coadă, atunci se pot ține de coadă și se mănâncă direct cu mâna. Însă, ține cont că regula generală spune să fie consumați utilizând tacâmuri ori de câte ori sunt serviți pe post de masă principală.

Sursa foto: Shutterstock

Cum servim creveții ce au coadă atașată

După cum am menționat deja, nu este nimic rău în a folosi degetele pentru a mânca crustaceele, dacă acestea nu sunt curățate complet. De obicei, la o masă formală cozile se pun înapoi pe platou sau într-un vas special, iar alături pot fi și boluri cu apă și felii de lămâie sau șervețele umede pentru curățarea mâinilor.

Cum servim un cocktail de creveți

Acest aperitiv savuros este preparat de cele mai multe ori într-un bol și include și sos. Prin urmare, se mănâncă folosind o furculiță specială pentru fructe de mare. Corpul creveților variază de la 2 cm până la 30 de cm lungime. Cei mai mari sunt denumiți creveți jumbo și se prepară la fel, doar că se mănâncă din mai multe înghițituri.

Sursa foto: Shutterstock

Cum se mănâncă creveții pe scobitoare

În cazul în care creveții vin la masă serviți pe o scobitoare, sub forma unor frigărui, atunci se trec prin sos și se mănâncă direct de pe băț.

Care sunt beneficiile creveților

Acum că știi cum trebuie mâncați creveții, este important să cunoști și câteva dintre beneficiile lor asupra sănătății, pentru te convinge că este necesar să-i incluzi în meniul tău. Micile crustacee nu afectează creșterea nivelului de colesterol din sânge deoarece nu conțin grăsimi. Sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine, alături de peștele alb, oferă energie organismului și conțin mult fier, un mineral esențial pentru prevenirea îmbătrânirii premature și stimularea sistemului imunitar.

Creveții sunt bogați în seleniu, substanță ce ajută la buna funcționare a celulelor din ADN și au efecte antioxidante, întrucât în compoziția lor se află coenzima Q și astaxantine, compuși bioactivi vitali pentru organism. Consumul de creveți contribuie la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea digestiei, fluidizarea compoziției sângelui și prevenirea blocajelor sangvine.

Sănătoși și gustoși, creveții sunt alegerea perfectă pentru orice masă. Dacă vrei să-i savurezi într-un mod inedit, poți să pregătești orez indian cu creveți sau chiar o paella cu fructe de mare în stilul bucătăriei tradiționale spaniole. Noi îi adorăm atât pentru savoarea lor deosebită, cât și pentru proprietățile benefice asupra sănătății. În plus, se pregătesc foarte, foarte ușor și ne salvează oricând nu avem prea mult chef de gătit!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story