Loading...

Cum se mănâncă smochinele: secrete de păstrare și idei de consum

Cum se mănâncă smochinele: secrete de păstrare și idei de consum

Mici, dulci și absolut delicioase, smochinele au ocupat încă din cele mai vechi timpuri un loc important în multe culturi ale lumii. Se spune că smochinul s-a aflat printre primele plante cultivate de om și că este cunoscut din Antichitate pentru beneficiile sale asupra sănătății. Minunatele fructe au o dulceață naturală aparte și un parfum specific, dar totodată sunt bogate în vitaminele A, B1 și B2, fier, calciu, fosfor, potasiu, mangan, fibre și flavonoide.

Preferatele reginei Cleopatra, smochinele au fost denumite “fructul regilor” și au căpătat o reputație deosebită, datorită efectelor pe care le au în organism. Acestea îmbunătățesc digestia, întăresc oasele, controlează greutatea corporală și reglează tensiunea arterială. Egiptenii le considerau “aliment multifuncțional”, fiind convinși de virtuțile lor și le foloseau în diferite moduri. În zilele noastre găsim pe piață smochine uscate și, mai rar, proaspete, dar mulți evită să le folosească. Dacă obișnuiești să ocolești nobilele fructe din cauză că nu știi cum se mănâncă smochinele, avem pentru tine câteva informații prețioase. Iată despre ce este vorba:

Cum se mănâncă smochinele

Este bine să știi că smochinele proaspete se pot consuma atât coapte cât și crude, iar cele uscate se mănâncă simple ori în compot de fructe uscate. Fructele pot fi integrate și într-o mulțime de preparate rafinate, întrucât oferă mâncărurilor un gust special. Dacă ai observat prin supermarket fructele de o culoare mov închis și te-ai întrebat adesea cum se mănâncă smochinele proaspete, află că acestea au un gust ușor dulce și pot fi savurate fără a înlătura. Bineînțeles, trebuie să le speli la fel ca pe orice alt fruct, însă cu mare atenție deoarece sunt destul de sensibile. În cazul în care nu îți place învelișul smochinelor, poți să te bucuri doar de ceea ce găsești în interiorul fructelor. Așadar, taie smochinele pe jumătate și scoate miezul cu ajutorul unei lingurițe.

Smochinele proaspete pot fi folosite și pentru a face dulceață de smochine, un desert rafinat și savuros, dar și pentru compot sau alte preparate culinare ori produse de patiserie.

Cum se mănâncă smochinele uscate? Ei bine, la fel ca stafidele, prunele, caisele sau orice alte fructe uscate. Pentru că sunt sensibile la temperaturile scăzute și foarte greu de transportat, cel mai des la noi în țară găsim smochine uscate. Acestea se consumă ca gustare, așa cum se cumpără, dar pot fi și hidratate în apă ori suc de fructe, prin fierbere sau depozitare în recipiente peste noapte, pentru a deveni mai moi și mai suculente. Smochinele uscate pot fi savurate și în mixuri de fructe uscate, alături de cerealele de la micul dejun, amestecate cu brânză de vaci sau în iaurt.

Sfaturi pentru depozitarea smochinelor

Dacă ai aflat cum se mănâncă smochinele, haide să vedem și cum trebuie să le păstrezi, astfel încât să te poți bucura de aroma lor cât mai mult timp. Dacă sunt în stare proaspătă, fructele trebuie mânuite cu delicatețe, mai ales că  își păstrează aspectul original și gustul doar pentru câteva zile. În cazul în care le vei ține la temperatura camerei, smochinele proaspete vor fi comestibile doar o zi, după care încep să fermenteze. În schimb, le poți depozita în frigider, pentru a te bucura de aceste fructe și peste 3-5 zile. Ai grijă, totuși, să le scoți de la rece cu 2-3 ore înainte de consum, pentru a le lăsa timp să își recâștige aromele. În plus, boabele smochinelor pot fi congelate și depozitate până la 12 luni.

În situația în care ai cumpărat smochine proaspete, dar verzi, le poți ține la temperatura camerei mai multe zile ca să se coacă, însă nu vor reuși să atingă acea bogăție de parfumuri pe care o capătă sub razele calde ale soarelui. Smochinele uscate se păstrează câteva luni de zile, dar la rece și departe de lumina directă a soarelui.

Cum se consumă smochinele: Recomandări de servire

Există o mulțime de rețete delicioase cu smochine, bogate în calciu și antioxidanți. În stare proaspătă, le poți servi ca aperitiv cu prosciutto ori cu brânză deasupra și fără a le decoji, folosind furculița și cuțitul. Sunt perfecte și alături de brânzeturi franțuzești, nuci și boabe de strugure. Totodată, smochinele proaspete pot fi o garnitură senzațională pentru fripturi din carne de pasăre sau pește.

Dacă preferi sosurile dulci, de tipul chutney-urilor, folosește smochinele ca să obții un astfel de preparat pentru mâncăruri din legume și carne. Ca desert, smochinele se taie în sferturi, se înmoaie în suc de portocale ori în frișcă și se consumă după masă. La fel de bine se poate pune peste ele și înghețată sau budincă, nuci, fistic ori alune pisate.

Poți adăuga smochinele în cocktailuri, salate, creme, aluaturi, brioșe, budinci sau umpluturi ale prăjiturilor. Dacă preferi să le consumi dimineața, amestecă smochine uscate cu fulgi de ovăz, cremă de brânză sau iaurt. În cazul în care știi deja cum se mănâncă smochinele, atunci gândește-te cum se folosesc și în băuturi. Poți să le conservi în rachiu, proaspete sau uscate, pentru a obține o licoare aromată și foarte rafinată. Smochinata, o celebră băutură medievală, se poate prepara din smochine și boabe de ienupăr, fierte și puse la macerat timp de o săptămână.

Sursa foto: Shutterstock

Smochinele sunt printre cele mai energizante fructe: 100 de grame de fructe proaspete oferă o energie de 43 kcal, iar 100 de grame de smochine uscate 213 kcal. Sunt foarte hrănitoare, bogate în minerale și vitamine, constituie o sursă esențială de surse alimentare și pot fi folosite în foarte multe preparate. Ai grijă să le introduci în alimentația ta ca să te bucuri în fiecare zi de aroma și beneficiile lor extraordinare!

Article Written By Andreea Stoian

Share this story