Loading...

Curiozități și obiceiuri din bucătăria evreiască

Curiozități și obiceiuri din bucătăria evreiască

Sursa foto: Shutterstock

Bucătăria evreiască este o sinteză unică între preparatele și modalitățile de gătire din locurile unde evreii au trăit de-a lungul timpului. În plus, aceasta este influențată de tradițiile și de regulile evreiești referitoare la alimentație în religia iudaică. Diferitele rețete specifice anumitor locuri în care evreii au trăit s-au întâlnit odată cu emigrarea masivă a acestora în Statele Unite și, mai târziu, în Israel. 

Bucătăria evreiască constă în multe preparate pline de gust, dar și în obiceiuri și principii de gătire care, pentru noi românii, par curioase. Te invităm să descoperi alături de noi caracterul gastronomic inedit al acestei culturi milenare care continuă să își păstreze tradițiile și regulile, inclusiv în bucătărie!  

Cum este mâncarea în bucătăria evreiască

Un amestec de influențe și gusturi

Multe rețete considerate ca  fiind evreiești sunt împrumutate de la alte popoare. Blintz și knish sunt preparate familiare și germanilor. Falafel și humus, prezente la multe mese evreiești, se găsesc în toate restaurantele orientale și grecești. Ce să mai spunem despre holishkes, adică sarmale, care se întâlnesc din Balcani până în nordul Chinei. Ceea ce face unică bucătăria evreiască este tocmai fuziunea armonioasă de gusturi și feluri de mâncare.

Diferențe regionale în bucătăria evreiască

Inițial, cele două populații principale de evrei, așkenazi și sefardă, aveau preparate diferite, întrucât prima locuia în centrul și estul Europei, iar cea de-a doua în zona Mediteranei. Diferențele încă există la populațiile care au rămas în aceste zone, dar schimbul cultural s-a intensificat în ultimul secol.

Interesant este că mâncarea evreilor din Europa este mai puțin picantă decât cea a celor din Israel. De asemenea, evreii din Statele Unite pun accentul pe preparatele din carne, cum sunt pastrama, carnea de vită sărată, ficatul feliat și peștele afumat. Toate acestea au un conținut mare de sare și grăsimi. 

Cum este mâncarea în bucătăria evreiască
Sursa foto: Shutterstock

Obiceiuri din bucătăria evreiască

Ce este kosher

Multe religii și populații au reguli stricte legate de alimentație. De, exemplu, arabii nu mănâncă porc. În regulile alimentare evreiești există conceptul de kosher, care se referă la ce este acceptabil din punct de vedere religios. În ce privește mâncarea, kosher trimite la respectarea regulilor evreiești referitoare la alimentație. Astfel, evreii pot mânca doar mamifere rumegătoare cu copita nedespicată, animale acvatice cu solzi și înotătoare și păsări care nu sunt interzise de Levitic. Pe scurt, evreii nu mănâncă porc, carne de cămilă și fructe de mare. 

Obiceiuri inedite ale bucătăriei kosher

Există câteva reguli impuse de tradiția religioasă care sunt neobișnuite pentru noi. Astfel, carnea și produsele din lapte trebuie gătite separat, cu ustensile diferite. Chiar și consumul lor se face diferențiat, la un interval de câteva ore, cu tacâmuri diferite. O altă regulă este ca fructele consumate să fie culese de la un copac mai bătrân de 3 ani.

Unele restaurante evreiești angajează o persoană care să se asigure că totul este kosher. Totuși, transportul internațional de mărfuri alimentare și scăderea importanței religiei a redus în prezent numărul celor care urmează cu strictețe regulile kosher. În S.U.A. doar 25-30% dintre evrei mai sunt kashrut, adică mai respectă principiile kosher.

Masa la evrei

Masa este foarte importantă la evrei. Prietenii sunt așteptați oricând, chiar și dimineața sau noaptea. Tradițional, masa avea și o dimensiune religioasă. Oamenii spuneau o rugăciune înainte de masă, obicei care s-a transmis și la creștini. 

În ceea ce privește mâncarea evreilor, de sărbători evreii consumă gefilte, o supă din chiftele de pește, charoset, un mix de fructe, nuci și vin, matzah brei, ouă amestecate prăjite cu condimente. Alte preparate consumate la zile speciale sau de Șabat sunt blintz cu brânză, un tip de clătite, challah, o pâine dulce, cu multe ouă și, bineînțeles, miel fript. Paștele la evrei aduce și el cu sine o mulțime de preparate specifice și obiceiuri evreiești. 

Obiceiuri din bucătăria evreiască
Sursa foto: Shutterstock

Băuturile alcoolice la evrei

Chiar dacă Moise propunea pedeapsa cu moartea pentru “fiii bețivi și rebeli”, vinul a reprezentat de-a lungul timpului un liant social, dar și un lichid folosit la ceremonialuri religioase. Evreii consideră că slăvirea lui Dumnezeu se face cu bucurie, așa că vinul și alte băuturi alcoolice sunt permise, cu moderație.  

Băuturile alcoolice la evrei
Sursa foto: Shutterstock

Bucătăria evreiască are preparate gustoase, pe care merită să le încerci. Dincolo de acestea sunt obiceiurile care țin de cultura acestui popor, care a rezistat timp de mii de ani, în ciuda tuturor adversităților. Încearcă și tu preparate din bucătăria evreiască și extinde-ți cultura gastronomică, acum că ai aflat despre evrei și obiceiurile lor. Cu siguranță vei găsi un magazin evreiesc online de unde-ți poți achiziționa ingredientele necesare! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story