Loading...

Bunătăți de iarbă verde: Costițe de porc glazurate

Bunătăți de iarbă verde: Costițe de porc glazurate

Sursa foto: Shutterstock

Îți place să ieși la iarbă verde cu prietenii sau să faci un picnic cu familia, dar nu știi ce să mai pregătești pentru coșul cu bunătăți? Încearcă să prepari costițe de porc, fiindcă că sunt delicioase, au o textură apetisantă şi merg de minune cu o bere rece sau cu un pahar de șpriț.

Alege varianta glazurată, pentru că te vei bucura de o friptură de porc crocantă și suculentă. Cu puțină răbdare, vei obține o scăricică de porc savuroasă, numai bună să completeze meniul tău de gurmand în aer liber. Iată cum să prepari niște costițe de porc glazurate ca un veritabil chef!

Ingrediente pentru costițe de porc

Asigură-te că ai tot ce-ți trebuie pentru acest preparat delicios și alege doar ingrediente proaspete și de calitate, ca să obții cele mai bune costițe:

  • 2 bucăți de costițe de porc (aproximativ 1,5 kg)
  • 2 cepe albe
  • 8 linguri de sos de soia
  • 5-6 steluțe de anason
  • 1 linguriță de cuișoare
  • 2 batoane de scorțișoară
  •  2 lingurițe de mix de condimente (boabe de muștar, semințe de fenicul, boabe de coriandru etc)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt măcinat
  • 6 de linguri miere  
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • sare și piper după gust
Sursa foto: Shutterstock

Cum să prepari costițe de porc glazurate

Spală bine costițele și așează-le într-o cratiță adâncă. Adaugă o ceapă tăiată în felii subțiri, steluțele de anason, cuișoarele, scorțișoara, piperul, amestecul de condimente și 4 linguri din sosul de soia. 

Frăgezește costițele

Umple cratița cu apă până când acoperi costițele și lasă să fiarbă la foc potrivit, până vezi că s-au frăgezit, adică pentru aproximativ o oră și-un sfert.

Pregătește sosul

Ia o tigaie adâncă sau un wok și încinge uleiul, adaugă o ceapă mărunțită și călește pentru câteva minute. Adaugă ghimbir, miere, sos Worcestershire, restul de sos de soia, zahăr brun, suc proaspăt de lămâie, amidon alimentar. 

Asezonează cu sare și piper după cum îți place, dar ai grijă să nu pui prea mult, pentru că deja ai îmbogățit sosul cu diverse ingrediente puternic aromate. Omogenizează amestecul din tigaie și lasă-l câteva minute pe foc, să prindă o consistență mai groasă, păstoasă. Ia-l de pe aragaz și lasă-l să se răcorească puțin.

Coace costițele

Încălzește cuptorul la 200 de grade. Ia o tavă și pune în ea hârtie de copt. Așează setul de costițe de porc în tavă și unge bine pe toate părțile cu sos. Folosește o perie specială sau o pensulă ca să aplici în mod uniform sosul și să te asiguri că ai uns întreaga suprafață. 

Pune tava în cuptorul încălzit și lasă la copt pentru o perioadă de 30 de minute. Scoate cu grijă tava fierbinte din cuptor și lasă un pic să se răcească. 

Mod de servire pentru costițe de porc glazurate

Savurează o porție de costițe de porc glazurate alături de un pahar de vin roșu sau de o bere puternică. Te vei bucura de o carne ușor picantă, caramelizată, cu o crustă crocantă și un miez suculent, exact așa cum îți place. Nu vei simți dulceața dată de miere, pentru că ai balansat cu gustul acrișor de la sosul de soia, Worcestershire și de la sucul de lămâie. 

Trebuie să ungi temeinic costițele cu sos, ca să nu te trezești cu bucăți de carne uscată, pe care să le mănânci cu dificultate. Respectă cantitatea de ulei din rețetă, pentru ca la final crusta să fie crocantă, dar să nu fie tare, casantă, cu aspect de friptură arsă.

Alege o garnitură de legume proaspete, salată verde, murături sau doar verdeață proaspătă tocată, după cum îți place.

Sursa foto: Shutterstock

Nu uita că perfecțiunea stă în detalii, iar la aceste gustoase costițe de porc savoarea stă în balansul dintre dulce și acrișor, suculent și crocant. Alege să le pregătești pentru un deliciu culinar la iarbă verde, alături de cei dragi! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story