Loading...

Cum se face mustul, băutura vedetă a toamnei

Cum se face mustul, băutura vedetă a toamnei

Sursa foto: Shutterstock

Asociem toamna cu recoltarea viilor, așadar, acest articol despre cum se face mustul se potrivește de minune cu această perioadă din an. Nu poți lăsa toamna să treacă fără a savura un pahar bun de must, însoțit chiar și de o bucată rumenă de pastramă. Îți vom explica astăzi cum se face mustul, pentru a putea bucura mai târziu de toate beneficiile pe care această băutură le aduce sănătății. 

Cum se face mustul

Cum se face mustul: Alegerea strugurilor

Cum alegi un vin bun? Evident, această alegere se bazează foarte mult pe calitatea strugurilor aleși pentru realizarea băuturii respective. Tot struguri sunt cei care   determină obținerea unui must de calitate. Reține că aceștia trebuie să fie de vin, nu de masă. Strugurii pot fi atât albi, cât și negri, dar  trebuie să fie proaspeți și cât mai copți. Alege struguri dulci, de la țărani sau producători. Dacă este posibil, cumpără struguri bio sau stropiți cu cât mai puține substanțe chimice. Un indiciu vizibil, ce determină calitatea strugurilor aleși sunt, uneori, boabele cu defecte. De exemplu, pot fi înțepate de insecte sau afectate de fungi. Chiar dacă pânzele de păianjen nu nu sunt atractive, prezența acestora indică faptul că via respectivă nu a fost stropită cu insecticide. 

Dacă vrei să înveți cum se face mustul, pentru a obține un produs final cu care să te poți mândri în fața musafirilor tăi, îți recomandăm să nu cumperi struguri de import pentru must. Aceștia sunt tratați cu substanțe chimice, astfel încât să poată rezista la transport. De asemenea, evită acei ciorchini perfecți din magazine sau piețe. Deseori, aspectul atractiv ascunde lipsa unui gust desăvârșit. 

Pregătirea ustensilelor pentru must

Conform procedeului tradițional, strugurii erau striviți cu picioarele, oamenii dansând în timp ce muzicanții cântau în jurul butoaielor. Poți respecta această fără probleme această tradiție, însă pentru o cantitate de must redusă, este mult mai eficient să utilizezi un storcător de fructe. De asemenea, vei mai ai nevoie și de un vas mare, cu deschiderea largă, o strecurătoare și recipiente din sticlă. 

Sursa foto: Shutterstock

Cum se face mustul: Stoarcerea strugurilor

Spală strugurii și desfă boabele de pe ciorchini, deoarece aceștia au în componența lor tanini, substanțe ce pot influența gustul final al mustului realizat. Cu alte cuvinte, mustul tău ar putea avea un gust amar, în cazul în care storci strugurii fără a-i scoate în prealabil de pe ciorchini. În prepararea tradițională a acestei băuturi, câțiva ciorchini lăsați în butoi nu stricau mustul, dar dacă utilizezi storcătorul sau robotul de bucătărie, trebuie neapărat să eviți taninii din fibrele ciorchinilor. Apoi, stoarce boabele de strugure până obții sucul mult dorit.

Obținerea produsului final

Strecoară mustul, pentru a îndepărta cojile și semințele. Pune-l apoi în recipiente și lasă-l să se decanteze. După câteva minute, mustul pe care l-ai pregătit este numai bun de băut! Mustul va începe să fermenteze la câteva ore de la stoarcere, iar în câteva zile va ajunge la o concentrație de alcool de până la 3-4%, în funcție de cât de dulce este, dar și de temperatura la care este depozitat. Cu cât valorile concentrației de zahăr și a temperaturii la depozitare sunt mai mari, cu atât mustul obținut va fi mai alcoolizat. 

Cum se depozitează mustul

Trebuie să lași cel puțin zece centimetri de aer între dop și must, apoi să fixezi  dopurile cât să nu cadă. În caz contrar, dioxidul de carbon emanat de fermenți crește presiunea din sticle, existând astfel riscul ca acestea să explodeze! 

Conservarea mustului

Conservarea mustului presupune oprirea fermentării. Acest lucru se poate realiza prin adăugarea de conservanți (1 g de conservanți la 1 litru de must proaspăt) sau aspirină (1 tabletă netamponată la 1 litru de must proaspăt). 

O altă metodă de păstrare a mustului este prin fierbere. De asemenea, congelarea asigură o păstrare de durată a mustului. Mulți se întreabă “Cat zahar se pune le vin?”, pentru a respecta aceleași proporții și în cazul mustului. Normal ar fi să nu adaugi zahăr în plus la mustul realizat, pentru a nu obține un gust mult prea dulce. 

Istoria vinului și cea a mustului par să meargă mână în mână, aceste băuturi fiind unele cu traditie în rândurile celor care dețin vie. Mustul nu are doar un gust plăcut, ci asigura și un aport nutritiv important pentru organism. La fel ca vinul, mustul conține resveratrol, un antioxidant foarte bun pentru sănătatea noastră. Învață și tu cum se face mustul, bucurându-te apoi de gustul său minunat, dar și de proprietățile sale benefice!

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story