Loading...

Ce mai gătim astăzi: Mousse din ficăței de pasăre

Ce mai gătim astăzi: Mousse din ficăței de pasăre

Sursa foto: Shutterstock

Știm că atunci când auzi cuvântul mousse, gândul te duce involuntar la deliciosul mousse de ciocolată, adorat de către toți iubitorii de ciocolată. Însă bucătarii chefi aduc întotdeauna denumiri inovative pentru dish-urile lor, cum este și cea de mousse din ficăței de pasăre. Acest mousse nu este chiar un simplu pate de casă, însă este realizat din ficăței de pasăre și alte câteva ingrediente, rețetă ce se respectă și în cazul pateului de ficat. 

Desigur, ceea ce diferențiază mousse-ul din ficăței de pateul clasic este modul de preparare și textura finală a preparatului. Prin definiție, mousse-ul are o textură mult mai fină și mai tartinabilă. Dacă ți-am stârnit curiozitatea cu acest mousse din ficăței de pasăre, iată care sunt ingredientele și ustensilele de care vei avea nevoie și cum poți transforma simpli ficăței de pasăre într-un dish demn de restaurantele cu stele Michelin! 

Ingrediente și ustensile pentru mousse din ficăței de pasăre 

  • 500 ml de vin alb sec, de calitate premium 
  • 250 g de ficăței de pasăre, curățați de pielițe și vene de sânge 
  • 80 g de unt la temperatura camerei 
  • 100 g de smântână pentru gătit cu cel puțin 30% grăsime 
  • 1 lingură de coniac de bună calitate 
  • 2-3 linguri de unt clarifiat 
  • sare , piper și nucșoară măcinată, după gust 

Ustensile necesare pentru mousse din ficăței 

  • 1 cratiță largă de 1l 
  • 1 strecurătoare fină 
  • Un blender de mână sau un miniprocesor 
  • O formă ceramică de 500 g, cu capac 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru mousse din ficăței de pasăre 

Cum se fierb ficățeii pentru mousse 

Pentru început, pregătește-ți toate ingredientele pentru mousse din ficăței de pasăre, pentru a le avea la îndemână. Pune vinul alb într-o cratiță largă și lasă-l să fiarbă. Când vinul a dat în clocot, adaugă peste acesta ficățeii de pasăre curățați bine de pielițe și de vene de sânge. Fierbe ficățeii în vin timp de circa 5 minute, din momentul în care vinul reîncepe să dea în clocot. Scoate apoi ficățeii de pasăre și lasă-i să se scurgă bine de vin, într-o strecurătoare fină. 

Cum se mixează ficățeii pentru mousse 

Odată ce s-au scurs, transferă ficățeii din sită într-un robot de bucătărie, cât încă nu s-au răcit. Adaugă peste aceștia untul la temperatura camerei, jumătate de linguriță de sare, un praf de piper și un vârf de cuțit din nucșoara măcinată. Desigur, poți opta și pentru alte condimente, în funcție de preferințe. Tot acum se adaugă și coniacul. 

Pasează amestecul în robotul de bucătărie până când obții o pastă. Cât timp lamele robotului sunt încă în mișcare, adaugă peste mousse-ul din ficăței de pasăre și smântâna. La final va trebui să obții o cremă fină și spumoasă. Dacă nu s-ar simți mirosul de ficăței, te-ai duce direct cu gândul la un mousse de ciocolată, fără doar și poate! 

Cum se montează mousse-ul din ficăței 

Alege o formă ceramică și toarnă în ea spuma din ficăței astfel obținută. Acoperă forma cu un capac sau o folie alimentară și dă mousse-ul la frigider pentru cel puțin o oră. După acest interval, topește untul clarifiat (Ghee) și toarnă-l deasupra pateului. Untul clarifiat poate fi înlocuit oricând cu grăsime de rață. 

Mod de servire pentru mousse din ficăței de pasăre 

Acest mousse din ficăței de pasăre se va ține la frigider peste noapte și se va consuma a doua zi pe felii de pâine de casă, proaspăt prăjite. Dacă îți dorești o gustare tipic franțuzească, poți alege să combini acest pateu fin din ficăței de pasăre cu fructe oleaginoase sau fructe confiate. Pentru un gust specific românesc, poți opta pentru o combinație cu gogoșari sau castraveți murați. 

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi pentru prepararea mousse-ului din ficăței 

Oricât de tentant ar părea, evită să încarci acest pate din ficăței cu prea multe condimente. Coniacul este suficient de parfumat și de aromat, iar preparatul tău trebuie totuși să “respire” și să-și păstreze gustul. 

Dacă îți dorești un pateu din ficăței mai dulce, poți păstra aceleași cantități ale ingredientelor, însp va fi nevoie să elimini vinul și, prin urmare, etapa de fierbere. În schimb, poți alege să călești o ceapă într-o lingură de ulei de măsline și o lingură de unt, peste care să adaugi ficățeii. Călește-le împreună pentru câteva minute, cât să rămână încă moi. Pasează ficățeii de pasăre și ceapa călită în blender, alături de restul ingredientelor.  

Te-am convins să renunți la clasicele pateuri din comerț și să prepari la tine în bucătărie propriul mousse din ficăței de pasăre? Data viitoare când vei avea invitați, chiar îi poți impresiona cu o ruladă aperitiv umplută cu acest mousse fin din ficăței! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story