Loading...

Colțunași cu visine, un desert cu gust irezistibil

Colțunași cu visine, un desert cu gust irezistibil

Sursa foto: Shutterstock

Nu suntem la prima abatere în ceea ce privește deserturile cu vișine. Ne place la nebunie gustul dulce-acrișor al acestor fructe în orice desert, tocmai de aceea ne răsfățăm în continuu cu rețete de clătite tradiționale românești cu dulceață de vișine sau ne bucurăm de un crocant ștrudel cu vișine, preparat în casă. Pentru că vișinele sunt delicioase! Iar astăzi vom prepara împreună colțunași cu vișine, că doar ți-am spus cât de mult ne place gustul vișinelor în deserturi. 

Rețeta de colțunași cu vișine este mai puțin cunoscută, însă gustul irezistibil al acestui desert poate fi recunoscut de către oricine. Chiar dacă mulți nu consideră acest preparat un desert, ci o masă în toată regula, noi suntem de părere că nici una dintre aceste variante nu le va oferi colțunașilor un gust mai puțin plăcut. Așa că dacă nu ai servit niciodată colțunași, atunci e musai să încerci rețeta noastră pentru o experiență super delicioasă. Să-ți spunem de ce ingrediente vei avea nevoie și să trecem la treabă! 

Ingrediente pentru colțunași cu vișine 

Pentru aluat

  • 2 ouă
  • 150 g de făină
  • 50 g de griș
  • 30 g de unt 

Pentru umplutură 

  • 250 g de vișine din compot 
  • 100 g de zahăr 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare colțunași cu vișine 

Cum se prepară aluatul pentru colțunași 

Într-un bol mare, sparge ouăle și bate-le bine cu furculița. Adaugă apoi peste acestea untul topit și amestecă bine ingredientele. Se adaugă apoi în bol și grișul, alături de făină, dupa care se va amesteca cu o spatulă până ce începe să se formeze aluatul pentru colțunași cu vișine. 

Răstoarnă apoi tot aluatul pe blatul de lucru și frământă-l bine cu mâinile. Aluatul va trebui frământat pentru aproximativ 5 minute, timp în care se adaugă făină, la nevoie, până când acesta devine moale și elastic. Frământarea se va realiza îndoint aluatul sub podul palmei. Acoperă apoi aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă-l deoparte pentru 10 minute, cât să se umfle puțin și să devină mai ușor de întins și modelat.

Cum se prepară umplutura pentru colțunași 

Scoate vișinele dintr-un borcan de compot și scurge-le bine de sucul din compot. Scoate apoi samburii visinelor și pune pulpa fructelor într-un bol. Adaugă peste acestea cantitatea indicată de zahăr. Între timp, vișinele vor continua să mai lase suc și este indicat să-l dai deoparte. 

Cum se montează colțunașii 

Presară blatul de lucru cu făină, apoi întinde pe blat o foaie de aluat cât mai dreptunghiulară. Foaia de aluat trebuie să aibă o grosime de circa 2-3 mm. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit se vor face tăieturi paralele cu marginile, din 5 în 5 cm, formându-se astfel pătrate din aluat. 

În mijlocul fiecărui pătrat se va pune câte 1, 2 sau 3 bucăți de vișine, după care pătratul din aluat se va îndoi în 2 părți egale, pe diagonală, formând un triunghi. Apasă apoi marginile pătratului cu o furculiță și astfel, colțunașul se va umple bine, iar umplutura nu va curge în timpul fierberii. Procedează la fel cu fiecare pătrat până când vei obține acești gustosi colțunași cu vișine. 

Cum se fierb colțunașii cu vișine 

Ia o oală mare de circa 2-3 L și umple-o în proporție de 3 sferturi cu apă. Adaugă în apa o linguriță de sare și pune-o la fiert. Când apa a dat în clocot, adaugă colțunașii cu vișine, pe rând, în timp ce amesteci încontinuu în apa. Este indicat să amesteci pentru a evita lipirea colțunașilor de fundul oalei sau între ei. 

Lasă acești colțunași cu vișine să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute, în oala semiacoperită de un capac. Oprește apoi focul și mai lasă colțunașii în apa pentru 20 de minute, timp în care vor deveni mai moi și mai pufoși. 

Mod de servire pentru colțunași cu vișine 

La finalul celor 20 de minute, colțunașii cu vișine vor fi depuși pe fundul vasului. Strecoară apa din oală, apoi pune colțunașii în farfurii adânci sau în boluri și servește-i alături de siropul de vișine din compot, siropul care s-a lăsat din vișine după adăugarea zahărului, cu unt sau cu smântână. 

Sursa foto: Shutterstock

Indiferent de modul în care alegi să servești acești delicioși colțunași cu vișine, cu siguranță gustul aromat și aluatul pufos îți vor încânta papilele gustative. Dacă iubești gustul de vișine la fel de mult ca și noi, poți prepara chiar și un sirop de vișine la rece, pe care să-l servești alături de cei dragi în timp ce savurați un alt deliciu cu vișine! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story