Loading...

Arome din bucătăria mamei: Creier de porc fiert cu ou și ceapă

Arome din bucătăria mamei: Creier de porc fiert cu ou și ceapă

Sursa foto: Shutterstock

Are un gust deosebit și o textură delicată, însă prea puțini sunt cei care obișnuiesc să pregătească rețete ce conțin creier de porc. Majoritatea gospodinelor gătesc acest organ în preajma sărbătorilor de iarnă, la tăiatul porcului. Și, după cum bine știm cu toții, pregătesc adesea din el creier pane. Ei bine, există și alte preparate inedite care pot fi considerate o adevărată delicatesă, iar noi ne-am gândit să-ți prezentăm unul dintre ele.

Creierul de porc fiert cu ou și ceapă poate fi servit ca gustare caldă sau fel principal, dar și ca garnitură alături de alte mâncăruri. Este bogat în colesterol, însă posedă totodată și grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Creierul de porc este benefic în special pentru sistemul nervos, așa că încearcă să-l incluzi mai des în alimentația ta. Iată o rețetă gustoasă și savuroasă.

Ingrediente pentru creier de porc fiert cu ou și ceapă

  • ½ kilogram de creier de porc
  • 300 grame de ceapă
  • 6 ouă întregi
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 foi de dafin
  • 3 linguri de oțet
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • Boabe de piper
  • Sare
  • Piper măcinat
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare creier de porc fiert cu ou și ceapă

Spre deosebire de ceafa de porc pe care poți să o pregătești în mod tradițional sau cotletul de porc, creierul are nevoie de mai multă atenție pentru ca produsul final să fie unul delicios. Acesta este foarte fragil și riști să-l distrugi dacă nu respecți anumite etape în procesul de gătire.

Pregătirea și fierberea creierului

Indiferent dacă ai creier de porc proaspăt sau care a fost congelat, înainte de a-l pregăti trebuie să-l ții timp de 30 de minute în apă rece ca să se elimine cheagurile de sânge. Palpează ușor fiecare bucată de creier de porc ca să te asiguri că nu conține resturi de os, apoi pune-l la scurs într-o strecurătoare. Ține cont să nu-l presezi sau să-l storci pentru că este foarte sensibil și nici să nu încerci să-l cureți de pieliță pentru că vei rupe bucățile de creier de porc.

Pune într-o oală doi litri de apă la fiert, adaugă în ea sare, oțet, boabe de piper și foi de dafin. Când apa începe să clocotească pune cu grijă bucățile de creier și cronometrează fix un minut în care să le lași să fiarbă. Scoate fiecare parte din lichid cu ajutorul unei spumiere și lasă din nou la scurs. Opărirea creierului de porc îi conferă o textură mai fermă deoarece se coagulează proteinele de la suprafață, proces la care ajută și oțetul adăugat în apă.

Prepararea creierului fiert cu ou și ceapă

Ceapa se curăță și se toacă mărunt, după care se pune la călit într-o tigaie cu ulei încins. În momentul în care devine translucidă se adaugă bucățile de creier de porc, ouăle și pătrunjelul mărunțit, apoi se amestecă foarte ușor. Practic, preparatul este asemănător cu o delicioasă omletă cu porumb și ceapă verde, doar că diferă puțin ingredientele.

Creierul de porc nu trebuie presat cu spatula prea tare ca să nu se spargă în mod excesiv, însă va fi amestecat cu atenție în ouă până când omleta este bine gătită. Se asezonează cu sare și piper, după care se închide focul și se dă tigaia deoparte.

Mod de servire creier de porc fiert cu ou și ceapă

Aromele îmbietoare, gustul deosebit și curiozitatea te vor face să servești acest preparat chiar din tigaie. Totuși, dacă ai suficientă răbdare, așează creierul de porc cu ou și ceapă pe o farfurie, presară pe deasupra puțin pătrunjel proaspăt sau chiar ceapă verde tocată și servește mâncarea alături de o felie de pâine de casă prăjită. Mai mult ca sigur s-ar putea să lași deoparte chiar și costițele de porc glazurate sau tradiționalele sarmale de porc pentru acest creier pregătit cu ou și ceapă!

Sursa foto: Shutterstock

Dacă îți imaginai că îți trebuie o anumite experiență în bucătărie ca să gătești creier de porc, iată că în mai puțin de o oră poți avea pe masă o gustare inedită, fără prea mult efort. Așadar, spor la gătit și poftă bună!

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story