Loading...

Chipsuri din legume, o alternativă sănătoasă la chipsurile din cartofi

Chipsuri din legume, o alternativă sănătoasă la chipsurile din cartofi

Sursa foto: Shutterstock

Întotdeauna ne orientăm să-ți oferim cât se poate de multe alternative sănătoase la cele mai diverse preparate culinare. Și așa cum ne-am propus să înlocuim clasicele rețete de cartofi prăjiți cu rețete vegane de cartofi la cuptor, le fel ne dorim să înlocuim și popularele chipsuri din cartofi cu chipsuri din legume. Trebuie să recunoști, este o alternativă mult mai sănătoasă! 

În acest fel, nu te vei simți nevoit să renunți la aceste gustări sărate care, în mod normal, sunt pline de aditivi alimentari și de conservanți. Și vestea bună este că acest anotimp ne și oferă suficiente resurse vegetale pentru a putea prepara aceste delicii bogate în vitamine. Așadar, astăzi îți vom propune trei rețete inedite de chipsuri din legume, pe care să le poți prepara la tine acasă din doar câteva ingrediente! 

Chipsuri din yucca, o legumă ideală pentru chipsuri din legume

Yucca este o legumă perfectă pentru prăjit, aceasta fiind comparată adesea cu cartofii. Gustul legumei este unul deosebit și nici măcar nu trebuie să adaugi prea multe condimente atunci când o prăjești.

Ingrediente pentru chipsuri din yucca

  • 4 yucca
  • 30 ml de ulei de măsline 
  • Un praf de piper negru
  • Un praf de sare 
  • 4 căni de apă 

Mod de preparare pentru chipsuri din yucca 

Începe prin a curăța legumele yucca de coajă, apoi spală-le bine. Taie apoi yucca în felii rotunde și lasă-le deoparte. Pune o oală cu apă la foc mare, adaugă sare și piper și așteaptă să dea în clocot. Adaugă apoi în apa clocotită rondelele de yucca și fierbe-le pentru circa 15 minute, până ce devin fragede. 

Ia apoi oala de pe foc, scurge bine feliile de yucca și pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Unge viitoarele chipsuri din legume cu ulei de măsline, apoi presară pe deasupra condimente, după gust. Dă apoi tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 5 minute, pe fiecare parte, până se rumenesc. 

Chipsuri din yucca, o legumă ideală pentru chipsuri din legume
Sursa foto: Shutterstock

Chipsuri din vinete, unele dintre cele mai delicioase chipsuri

Chiar dacă, de cele mai multe ori, vinetele reprezintă o provocare în bucătărie, această legumă are o textură fragedă și este ideală pentru o rețetă delicioasă de chipsuri din legume. În contact cu temperatura ridicată, vinetele devin moi, iar o dovadă simplă este rețeta de vinete evantai la cuptor. Hai să vedem cum poți prepara unele dintre cele mai delicioase rețete de chipsuri din legume cu vinete! 

Ingrediente pentru chipsuri din vinete 

  • 160 g de vinete tăiate felii 
  • Câteva frunze de pătrunjel verde 
  • 1 ceapă 
  • 30 ml de ulei de măsline 
  • Un praf de piper negru 
  • 1 lingură de chimion pudră 
  • 2 căței de usturoi macerat 

Mod de preparare pentru chipsuri din vinete

Începe această rețetă de chipsuri din legume cu felierea cepei. Pune apoi ceapa toccata în uleiul de măsline și adaugă peste acestea piperul negru măcinat, alături de pudra de chimion. Pune feliile de vinete într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presară pe deasupra puțină sare. Lasă tava deoparte pentru 15 minute. 

Toacă apoi mărunt frunzele de pătrunjel verde și amestecă-le cu un praf de piper și cu usturoiul macerat. După cele 15 minute, toarnă acest amestec peste feliile de vinete, după care poți da tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute. După jumătate din timp, scoate tava și întoarce vinetele cu o furculiță, pentru a se rumeni uniform pe ambele părți. Scoate tava cu chipsuri din vinete din cuptor și servește aceste chipsuri din legume după ce s-au răcit puțin. 

Chipsuri din vinete, unele dintre cele mai delicioase chipsuri
Sursa foto: Shutterstock

Chipsuri din broccoli, un alt deliciu din legume extrem de sănătos

Spre deosebire de celelalte două rețete de chipsuri din legume, chipsurile din broccoli se vor găti în ulei. Desigur, vei spune că și cartofii se prăjesc în ulei, însă pentru gătirea acestor chipsuri nu vei avea nevoie de o asemenea cantitate de ulei. Hai să vedem cum poți obține chipsuri cu textură crocantă din broccoli! 

Ingrediente pentru chipsuri din broccoli 

  • 320 g de broccoli 
  • 45ml de ulei vegetal 
  • 2 linguri de făină din ovăz 
  • Condiment adobo 
  • Un praf de sare 
  • 2 ouă 

Mod de preparare pentru chipsuri din broccoli 

Începe rețeta de chipsuri din legume prin a bate cele două ouă cu un tel, până se omogenizează. Ia apoi o tigaie și pune în ea uleiul la încins, pe foc mediu. Trece apoi bucățile de broccoli prin făina de ovăz, apoi prin cele două ouă bătute. Presară adobo, piper și sare peste broccoli, apoi pune legumele în tigaie și gătește-le bine pe ambele părți. În momentul când aceste chipsuri din broccoli au căpătat o culoare aurie și o textură crocantă, poți opri focul și le poți servi, imediat după ce se răcesc puțin! 

Chipsuri din broccoli, un alt deliciu din legume extrem de sănătos
Sursa foto: Shutterstock

Dacă dorești să-ți diversifici meniul și să apelezi la alternative mai sănătoase ale diverselor preparate pe care le îndrăgești, atunci sperăm că te-am inspirat cu aceste chipsuri din legume absolut delicioase. Servite alături de cele mai gustoase rețete de sosuri reci, precum sosul de roșii, guacamole sau sosul tzatziki, aceste chipsuri din legume pot fi gustarea perfectă pentru o zi petrecută cu prietenii! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story