Loading...

Salata de sfecla rosie cu hrean pentru zilele reci din an

Salata de sfecla rosie cu hrean pentru zilele reci din an

Sursa foto: Shutterstock

Ți-am spus cu numeroase ocazii că sfecla roșie este una dintre cele mai sănătoase legume datorită aportului nutrițional pe care-l aduce organismului. Revigorantă, mineralizantă și antianemică, sfecla roșie poate fi consumată atât în stare crudă, cât și fiartă sau coaptă. Și doar știi că mereu ne dorim să te inspirăm cu cele mai sănătoase rețete, chiar și atunci când ai nevoie de idei de rețete simple cu sfeclă roșie! Cu o astfel de rețetă vrem să te provocăm și astăzi, pornind de la o salată de sfeclă roșie, la care vom adăuga și hrean, pentru o și mai mare doză de nutrienți! 

Chiar de curând am preparat o delicioasă salată de sfeclă roșie cu portocale și semințe de dovleac, așa că am hotărât să încercăm și această salată de sfeclă roșie cu hrean, ideală pentru doza zilnică de nutrienți în sezonul rece. Combinația dintre gustul ușor dulceag al sfeclei coaptă la cuptor, conținutul moderat de hrean și aroma semințelor de chimen transformă o simplă salată de sfeclă într-un preparat gustos și hrănitor. Hai să vedem de ce alte ingrediente mai ai nevoie și să preparăm împreună o delicioasă salată de sfeclă roșie, numai bună de păstrat la borcan pentru iarnă! 

Ingrediente pentru salată de sfeclă roșie cu hrean 

Din aceste cantități de ingrediente sănătoase vor rezulta aproximativ 4 borcane de 320 g de salată pentru iarnă, așa cum era ea preparată de bunica. Desigur, depinde foarte mult de modul în care vei tăia cubulețele de sfeclă și de modul în care acestea se vor așeza în borcan. Asta dacă nu cumva te hotărăști să dai și sfecla pe răzătoare! Iată de ce ai nevoie: 

  • 1200 g de sfeclă roșie 
  • 15 g de sare 
  • 15 g de semințe de chimen 
  • 30 g de zahăr 
  • 125 g de hrean ras 
  • 120 ml de oțet de 9 grade 
  • 200 ml de apă 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru salată de sfeclă roșie cu hrean 

Cum se fierbe sau cum se coace sfecla pentru salată 

Pentru această rețetă am stabilit deja că sfecla fie se poate fierbe, fie se poate coace. În cazul în care optezi pentru prima variantă, cea de fierbere, începe prin a pune sfecla spălată într-o oală, apoi toarnă peste ea apă rece, cât să o acopere complet. La fiecare kilogram de sfeclă se vor adăuga în apă câte 2 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de sare. Din momentul în care apa dă în clocot, sfecla roșie se lasă la fiert pentru 30-50 de minute. Apoi poți face testul scobitorii, pentru a vedea cât de moale este sfecla. În funcție de rezultat, mai poți lăsa rădăcinoasa la fiert pentru alte 15 minute. Trebuie să știi că o sfeclă roșie cu diametru de 8 cm se lasă la fiert aproximativ 40 de minute. 

Dacă optezi pentru varianta coacerii, așa cum am procedat noi, pentru început va trebui să preîncălzești cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune apoi sfecla spălată și uscată bine într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace sfecla roșie pentru 30-60 de minute, în funcție de mărimea acesteia. Noi am ales câteva sfecle ceva mai mai, cu un diametru de 12 cm și le-am copt pentru 60 de minute. Ideal ar fi să coci sfecla până când aceasta se înmoaie bine, iar la final poți verifica cu furculița nivelul de coacere al legumei. Odată scoasă din cuptor, așteaptă ca bucățile de sfeclă roșie să se răcorească, după care poți îndepărta destul de ușor coaja. Trebuie să recunoaștem: sfecla coaptă are o aromă mult mai deosebită decât cea a sfeclei fierte! 

Cum se taie sfecla pentru salată 

Există mai multe variante de preparare a acestei salate de sfeclă roșie. Una dintre ele presupune tăierea sfeclei fierte sau coapte în cubulețe mici, cu un cuțit obișnuit. Cea de-a doua variantă presupune răzuirea sfeclei, asemenea bucăților de hrean. Poți opta pentru oricare dintre aceste două variante, în fond gustul salatei va fi același! 

Cum se prepară compoziția pentru salată de sfeclă 

Dă hreanul pe răzătoarea mică și pregătește și restul ingredientelor: sarea, chimenul, zahărul și oțetul. Pune apoi cubulețele de sfeclă sau sfecla răzuită într-un bol larg, apoi adaugă peste aceasta hreanul răzuit și restul ingredientelor menționate. Amestecă bine totul și lasă bolul acoperit, la rece, pentru cel puțin o oră. În tot acest timp, salata de sfeclă roșie cu hrean se va omogeniza bine, iar ingredientele își vor întrepătrunde aromele. După acest interval, mai poți amesteca încă o dată ingredientele. 

Cum se montează borcanele cu salată de sfeclă roșie și hrean 

Pentru început, borcanele și capacele se vor steriliza. După aceea, cubulețele de sfeclă sau sfecla răzuită se vor așeza în borcane. Completează apoi borcanele cu zeama din bol, scursă din sfecla roșie. Închide ermetic borcanele și așează-le pe raft în cămară. Borcanele începute se vor ține la frigider și vor fi consumate în decurs de câteva zile! 

Sursa foto: Shutterstock

Trebuie să te convingi și tu de gustul extraordinar al aceste salate de sfeclă roșie cu hrean, așa că nu rămâne decât să te inspiri din rețeta propusă de noi și să păstrezi aceasta salată pentru sezonul rece. Iar dacă mai rămâi cu puțină sfeclă, să știi că îți putem oferi și câteva idei savuroase de smoothie cu spirulină, în care poți include această rădăcinoasă! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story