Loading...

Ce presupune postul la catolici

Ce presupune postul la catolici

Sursa foto: Shutterstock

În fiecare an, atât ortodocșii cât și catolicii pun accent pe post și curățenie trupească. Însă, cele două mai posturi de peste an, postul Paștelui și postul Crăciunului, sunt parcurse în mod diferit cu toate că ambele confesiuni creștine sunt foarte asemănătoare. Restricțiile alimentare pe care le impune postul ortodox nu sunt aceleași și când vorbim de postul la catolici. Religia ortodoxă și cea catolică abordează în mod distinct perioadele de post, cu toate că ideea de bază a fiecăreia dintre ele face referire la evenimente similare, și anume pregătirea trupului și a sufletului pentru marcarea nașterii sau învierii din morți a lui Iisus Hristos.

Postul la catolici este mai scurt

Pentru toți creștinii, postul presupune reținerea totală sau parțială de la anumite băuturi și produse alimentare pentru un timp, în scopuri morale și religioase. În cazul ortodocșilor, cel mai îndelungat și dificil post din întregul an calendaristic este postul Paștelui care durează 40 de zile, însă la acestea se mai adaugă încă opt zile înainte pentru că oamenii renunță pe rând la alimentele considerate “de dulce”. Vorbim așadar de șapte săptămâni și ceva de post, în timp ce postul la catolici se ține doar patru sau cinci săptămâni. În ceea ce privește postul Crăciunului, acesta este ținut de către toți credincioșii din întreaga lume timp de 40 de zile, însă există particularități pentru fiecare religie.

Postul la catolici are două dimensiuni

La ortodocși, în intervalul postului sunt permise doar produse vegetale și, în anumite zile, mâncăruri cu pește. Asta înseamnă că întreaga perioadă creștinii ortodocși consumă doar preparate fără carne, cum ar fi ciorbă de mazăre și cartofi, salată de cartofi și capere, negresă de post, tocăniță de cartofi sau chiftele de post. De asemenea, nu sunt permise nici produsele lactate sau ouăle. În schimb, postul la catolici înseamnă doar evitarea preparatelor din carne sau care conțin carne și grăsime animală. Aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, dar și vin și untdelemn.

Postul la catolici are două dimensiuni, și anume una legată de postul alimentar și alta ce ține de abstinență. În timp ce prima face referire la excluderea cărnurilor din alimentație, cea de-a doua înseamnă renunțarea la anumite plăceri pe durata postului, cum ar fi fumatul. Postul la catolici permite doar o masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara, și este lege pentru toți cei care au împlinit 21 de ani și au până în 60 de ani. Abstinența înseamnă cumpătare și constă în renunțarea la anumite bunuri și alimente. Se interzice carnea, dar sunt permise animalele de apă, ouăle și lactatele. Sunt obligați la abstinență catolicii care au împlinit 14 ani, dar trebuie și menționat faptul că legea abstinenței se poate împlini fie prin abținerea de la carne, fie prin practicarea carității ori evlaviei.

Postul la catolici are două dimensiuni
Sursa foto: Shutterstock

Diferențe între postul catolicilor și postul ortodox

Pe lângă restricțiile alimentare deja menționate mai există și alte diferențe între perioadele de post ale catolicilor și ortodocșilor. Una dintre ele este aceea că în religia ortodoxă, postul Paștelui începe cu perioadă considerată “lăsatul secului de carne”, urmată de cea numită “lăsatul secului de ouă, brânză și lapte”. Mai precis, ortodocșii renunță treptat la mâncăruri pentru a face față mai ușor privațiunii alimentare, lucru neîntâlnit în postul catolicilor. Totodată, în postul Crăciunului credincioșii pot consuma ulei doar marțea, joia, sâmbăta și duminica. Mai mult, în toate sâmbetele și duminicile se fac dezlegări la untdelemn, vin și pește, la fel și în alte zile din săptămână când se prăznuiește un sfânt mare. Postul la catolici prevede consumarea acestora în toate zilele.

Prima zi de post la catolici cade mereu miercurea și nu lunea, ca la ortodocși, când vorbim de postul Paștelui. În această zi considerată Miercurea Cenușii și în Vinerea Mare, catolicii postesc doar cu apă și pâine. După modelul consemnat în Vechiul Testament, de Miercurea Cenușii catolicii își fac semnul crucii prin presărarea de cenușă pe frunte și pe haine.

Sursa foto: Shutterstock

Postul la catolici, la fel ca și la ortodocși este considerat un timp prin excelență dedicat pocăinței. Nu sunt permise căsătoriile în nici una dintre cele două religii, ci doar botezurile cu condiția absenței petrecerilor de orice fel.

Article Written By Vlad Vrinceanu

Share this story