Loading...

Cea mai scumpă mâncare din lume: top 10 preparate

Cea mai scumpă mâncare din lume: top 10 preparate

Sursa foto: Shutterstock

Arta culinară este pe bună dreptate denumită artă, ea stârnește pasiuni aprige, iar gurmanzii celebri se întrec în a degusta cea mai scumpă mâncare din lume, ca dovadă că fac parte din clubul exclusivist al norocoșilor care se bucură de specialitățile spectaculoase create de  chefi cu multe stele Michelin.

Iată în continuare un top cu 10 cele mai scumpe mâncăruri din lume, ca să le cauți în călătoriile tale peste mări și țări. Atenție, sunt ingrediente inedite și moduri de preparare originale, așa că pregătește-te pentru o aventură gastronomică pe cinste!

1. Trufă italiană Alba, cea mai scumpă mâncare din lume

Așa cum leoparzii albi sunt foarte rari, și trufa albă este un soi neobișnuit, față de celelalte varietăți de trufe, scumpe și ele, cum bine se știe, dar de culoare brună, uneori negru-albăstruie. 

Mai este cunoscută și sub numele de “trufa magnațior”, ceea ce spune totul despre valoarea și faima ei. Se găsește în Italia și este folosită la prepararea unor specialități culinare deosebite, inclusiv deserturi, dar și la prepararea unui unt special de trufe și a unui tip de făină foarte căutat în marile restaurante din lume.

Cele mai cunoscute preparate cu trufe albe sunt ficat de raţă trufat à la Toulousaine și Somon umplut cu trufe. Merg de minune cu cel mai scump vin din lume, pentru o cină de gală plină de savoare și recorduri mondiale la nota de plată! 

Sursa foto: Shutterstock

2. Caviar Almas, aproape cea mai scumpă mâncare din lume

Această bijuterie culinară este un caviar de proveniență iraniană, de fapt “almas” înseamnă chiar diamant în persană. Provine de la sturioni albinoși Beluga, specii rarisime din sudul Mării Caspice și are culoarea diamantului.

Caviarul Almas este foarte greu de găsit pentru că peștii respectivi depun icre o dată la 3-4 ani și doar după ce ajung la maturitate, adică după 20 de ani. Dacă nuanța caviarului este mai deschisă, translucidă, gustul este mai fin, pentru că înseamnă că icrele provin de la exemplare de pești cu vârsta de peste 30 de ani.

O curiozitate a Almas Beluga este că nu se mănâncă cu ajutorul tacâmurilor, ci direct cu mâna, iar pentru a-i aprecia toată savoarea, caviarul trebuie plimbat încet prin cavitatea bucală, ca să fie simțit pe deplin de papile și abia apoi spart între dinți și înghițit.

Raritatea sa și acest adevărat ritual de consum au făcut ca Almas să fie aproape cea mai scumpă mâncare din lume, pe care o poți găsi doar la Caviar House & Prunier din Londra.

Sursa foto: Shutterstock

3. Pepene Yubari, în topul mâncărurilor simandicoase 

În acest caz este vorba despre un pepene galben foarte rar, care este crescut în sere din Japonia, pe insula Hokkaido. Ca să-ți dai seama de valoarea lui, află că se vinde la licitații organizate de marile case de licitații din lume, în mod similar cu tablouri faimoase și bijuterii exclusiviste.

Acest pepene se numără printre cele mai scumpe mâncăruri din lume și are un gust dulce și o aromă senzațională, iar miezul lui portocaliu este folosit pentru cele mai fine deserturi. 

Sursa foto: Shutterstock

4. Pepene negru Densuke, în categoria fructelor scumpe

Tot la categoria fructe scumpe se află și celebrul pepene negru Densuke, care se cultivă tot în Japonia, la Hokkaido, considerată un adevărat rai al pepenilor.

Densuke este un fruct spectaculos, ca o bilă de bowling de un negru intens şi miezul roşu crocant şi dulce. Coaja nu are pete sau dungi, este perfect mată, iar japonezii comercializează această delicatesă în ambalaje negre speciale, care creează o senzație stranie, adorată de gurmanzii cu dare de mână. 

În cultura orientală este un gest de mare respect dacă oferi cuiva în dar o cutie neagră cu un pepene Densuke. Poate pentru că este desemnat una dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume! 

Sursa foto: Shutterstock

5. Pizza Royale, cea mai scumpă pizza din lume

Royale. Pizza Royale…Da, este vorba despre James Bond și despre celebrul film cu nume similar, Casino Royale. Și mai este vorba despre pasiunea pentru cinematografie a chefului Domenico Crolla, care a creat această specialitate de pizza cu homari marinați în coniac, caviar șampanizat și foiță de aur comestibil.

Băutura servită la acest preparat culinar excentric este, evident, Martini cu 2 măsline verzi, agitat, nu amestecat. Poate că nu este cea mai scumpă mâncare din lume, dar cu siguranță este cea mai scumpă pizza din lume! 

Sursa foto: Shutterstock

6. Curry Samundari Khazana, la câțiva pași de cea mai scumpă mâncare din lume

Numele acestui preparat înseamnă “Comoara Oceanului” și, pe bună dreptate, se află în topul pentru cea mai scumpă mâncare din lume. Bucătăria indiană a fost sursa de inspirație pentru Curry Samundari Khazana, care conține homar tapat cu aur,  crabi Devon, caviar Beluga, melci cu trufe albe, ouă de prepeliţă, şi, pentru un efect de maximă opulență, foiţe subțiri de aur. 

Specialitatea a fost creată de chefii de la Bombay Brasserie din Londra, la gala festivă prilejuită de lansarea filmului Slumdog Millionaire. 

Sursa foto: Shutterstock

7. Antricot de vită Wagyu, în competiția pentru cea mai scumpă mâncare din lume

Este vorba despre o rasă de vite din Japonia, iar carnea lor este faimoasă prin frăgezime și suculență, pentru că sunt hrănite cu iarbă proaspătă și grasă, iar de băut…li se dă bere.

Găsești specialități de vită pe rocă vulcanică, biftec tartar, antricot fript pe jar și alte oferte interesante pe bază de Wagyu în marile restaurante din întreaga lume. Nu-i de mirare că antricotul de vită Wagyu concurează pentru cea mai scumpă mâncare din lume! 

Sursa foto: Shutterstock

8. Omletă cu homar Zillion Dollar, o omletă extravagantă

Zillion Dollar este una dintre cele mai extravagante experiențe culinare te așteaptă la Hotelul Le Parker Meridien din New York, unde poți să comanzi omletă pe pat din clești de homar, acoperite cu un mușuroi de caviar proaspăt. 

Un mic dejun ca la Tiffany, dacă este să ne gândim la un faimos film american, a cărui acțiune se petrece tot în metropola care nu doarme niciodată! 

Sursa foto: Shutterstock

9. Covrig à la Hotel Westin, un alt fel de covrig 

Poate că ideea de covrig te duce cu gândul la o gustare rapidă și ieftină, în drum spre serviciu. Află că chef-ul Frank Tujague de la Hotel Westin din New York a creat un covrig cu cremă de trufe albe și jeleu de trufe, decorat cu foiţe de aur.

Desigur că nu merge să bei un iaurt sau un kefir la așa extravaganță…încearcă cel mai bun rom din lume, pentru o combinație de milionar! 

10. Ciuperci Matsutake, în topul celor mai scumpe mâncăruri ale lumii

Foarte căutate pentru gustul lor picant-acrișor, dar și pentru faptul că sunt o specie pe cale de dispariție, Matsutake sunt ciuperci japoneze din Tamba, în nordul regiunii Kyoto, dar au început să fie cultivate și în alte țări asiatice.

Cele mai bune preparate cu Matsutake le găsești la Tokio, sub formă de sugatayaki (ciupercile sunt rumenite pe jar și servite întregi) și dobin mushi (ciuperci fierte la abur în vas de teracotă, alături de pește alb și zeamă de legume). 

Sursa foto: Shutterstock

Poate că n-o să comanzi în următoarele zile vreuna dintre aceste specialități inedite, dar cu siguranță vei căuta să guști cea mai scumpă mâncare din lume în una dintre viitoarele tale călătorii prin lume!

Article Written By Raluca Răducu

Share this story