Loading...

Specialități culinare din bucătăria poloneză

Specialități culinare din bucătăria poloneză

Sursa foto: Shutterstock

Îți aduci aminte că într-un articol anterior am numit Polonia destinația preferată a gurmanzilor? Și nu pentru puțin, pentru că bucătăria poloneză are atât de multe preparate delicioase de oferit! Chiar dacă prea puțini dintre noi avem habar de mâncărurile ce ne așteaptă pe tărâmurile poloneze, trebuie să știi că Polonia are o bucătărie consistentă, bogată în rețete cu carne și acompaniată de cele mai diverse legume. 

Felurile de mâncare din bucătăria poloneză înglobează atât rețete specifice tradiționale, cât și rețete ale imigranților, ce au contribuit cu mult la diversitatea bucătăriilor regionale. Și, ca să nu te mai ținem în suspans, hai să vedem care sunt specialitățile culinare ale bucătăriei poloneze și ce surprize culinare ți-ar putea rezerva o vacanță în Polonia! 

Bigos, cel mai popular preparat din bucătăria poloneză 

Bigos, denumită și tocana vânătorului, este una dintre cele mai servite specialități din bucătăria poloneză. Acest preparat are ca ingrediente de bază varză dulce și acră, bucăți de carne, cârnați și ciuperci. Bogos se aseamănă extrem de mult cu celebra varză a la Cluj, exceptând orezul, așa că deja știi la ce arome să te aștepți degustând acest preparat tradițional polonez. 

Sursa foto: Shutterstock

Pierogi cu varză, în topul preparatelor tradiționale din Polonia 

Îți amintești de rețeta de colțunași cu urzici? Sau de cea de colțunași cu vișine? Ei bine, și polonezii au un fel inedit de colțunași în meniu numiți pierogi. Acest preparat este regăsit într-o mulțime de rețete din bucătăria poloneză, precum supe sau deserturi. Umpluturile pentru pierogi sunt realizate în funcție de imaginația bucătarilor, însă în Polonia colțunașii sunt umpluți cel mai adesea cu varză și ciuperci, cartofi cu brânză, ceapă și carne. Ca desert, primează umpluturile de brânză dulce, dulcețuri sau fructe.  

Sursa foto: Shutterstock

Golabki, sarmalele cu sos tomat sau smântână ale polonezilor 

Golabki este numele polonez al unui preparat extrem de popular din bucătăria poloneză, realizat din frunze de varză fierte, înfășurate în jurul unei umpluturi de carne tocată de vită sau de porc, ceapă și orez. Golabki se aseamănă foarte mult ca aspect cu sarmalele de porc tradiționale românești și sunt servite adesea în timpul sărbătorilor de iarnă sau la ocazii festive. 

Sursa foto: Shutterstock

Zrazy sau frigărui din bucătăria poloneză 

Așa cum bucătăria românească are în meniu frigărui de pui cu legume sau frigărui de ficăței, și bucătăria poloneză are varianta ei proprie de frigărui. Numai că polonezii servesc frigăruile sub forma unor mini rulade din carne de vită, aromatizate cu sare și piper și umplute cu diverse legume, ciuperci, ouă sau cartofi. Există chiar și combinații noi pentru zrazy precum castraveții murați sau baconul. 

Sursa foto: Shutterstock

Fierturile, printre preferatele polonezilor 

Alte specialități culinare din bucătăria poloneză sunt și fierturile, precum barszcz, o ciorbă de sfeclă roșie servită de polonezi alături de ravioli cu carne. Supa de ciuperci este și ea la mare căutare în meniurile poloneze, precum și zurek, o ciorbă preparată din borș de orz și servită alături de cârnați, ouă fierte și hrean. 

Sursa foto: Shutterstock

Deserturi nelipsite din bucătăria poloneză 

Așa cum se întâmplă și în bucătăria tradițională românească, bucătăria poloneză are propriile sale rețete de gemuri, dulcețuri și compoturi, foarte populare în rândul preparatelor tradiționale. Cât despre deserturi, de pe mesele polonezilor nu lipsesc cozonacii de casă, fie ei cu fructe sau crustă, dar nici cozonacii cu mac, prăjiturile cu brânză sau turta dulce. Dacă ajungi în polonia, neapărat trebuie să guști și gogoșile lor umplute cu dulceață de trandafiri sau chrusciki, rețeta de minciunele a polonezilor. 

Sursa foto: Shutterstock

Acum că ai aflat principalele specialități culinare din bucătăria poloneză, cât de mult ți-ai dori să le încerci? Noi știm că le vom încerca pe toate cu siguranță, atunci când ne vom afla pe tărâmurile poloneze. Poate chiar vom încerca și acasă câteva rețete tradiționale din Polonia, dacă ni se face prea poftă! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story