Loading...

Rețete cu caise bogate în vitamine și minerale

Rețete cu caise bogate în vitamine și minerale

Sursa foto: Shutterstock

Fructele sunt o minune a naturii! Au un gust delicios, sunt bogate în vitamine și nutrienți și ne asigură doza de energie de care avem nevoie. Dacă și tu iubești fructele la fel de mult ca noi, suntem siguri că aștepți cu nerăbdare fructele de sezon. Chiar dacă suntem în anotimpul rece, dorim să ne asigurăm că toamna aceasta te vei bucura mult mai mult de tot ceea ce natura are de oferit și ne vom îndrepta atenția către caise, pentru că lor le este dedicat articolul de astăzi! 

Ți-ar plăcea să te inspirăm cu câteva rețete cu caise absolut delicioase și pline de vitamine? Deja ți-am sugerat în articolele anterioare cum poți prepara compot de caise pentru iarnă și ți-am povestit despre cum să obții cel mai gustos gem de caise, însă de data aceasta te vom încânta cu alte bunătăți. Și înainte să trecem la aceste minunate rețete cu caise, hai să vedem ce nutrienți aduc caisele organismului și care sunt beneficiile acestora! 

Nutrienții și valorile nutriționale ale caiselor 

Din nefericire, caisele nu fac parte din categoria fructelor de care te poți bucura tot anul, așa cum se întâmplă cu merele, de exemplu. Singura metodă de conservare a acestora rămân compoturile, gemurile și dulcețurile. Din acest motiv, ar fi bine să profităm de aceste fructe atunci când sunt proaspete, ele fiind bogate în atât de multe vitamine (vitamina A, vitamina C, vitamina E, complexul de vitamine B), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor), beta-caroten și antioxidanți. 

Din punct de vedere caloric, 100 de grame de caise reprezintă echivalentul a doar 50 de calorii. În 100 de grade de caise poți regăsi 1,4 grame de proteine, 11 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre alimentare.  

Sursa foto: Shutterstock

Beneficiile consumului de caise pentru organism 

În ceea ce privește beneficiile consumului de caise, acestea sunt ideale pentru dezvoltarea oaselor, a țesuturilor și a sistemului nervos la copii. Totodată, caisele au efect laxativ, putând combate probleme de tranzit intestinal, precum și retenția lichidelor. 

Consumul de caise ajută și la reglarea hipertensiunii arteriale, previne problemele cardiovasculare și are rol protector asupra vederii, a pielii, părului și dinților. Aceste fructe pot fi consumate atât crude sau confiate, cât și într-o varietate de rețete cu caise absolut delicioase. Iată două rețete cu caise pline de beneficii pentru sănătatea organismului tău! 

Smoothie cu caise, una dintre cele mai simple rețete cu caise 

Ingrediente pentru smoothie cu caise 

  • 4 caise 
  • 1 piersică
  • 1 cm de rădăcină de ghimbir 
  • 1 vârf de cuțit de scorțișoară 
  • 250 ml de apă 
  • 1 linguriță de miere 

Mod de preparare al acestei rețete cu caise 

Pune într-un blender ingredientele menționate mai sus. Dacă preferi ca gustul acestui smoothie să fie unul mai dulce, poți adăuga mai multă miere. Amestecă bine toate ingredientele în blender, iar la final vei obține un smoothie plin de vitamine și minerale, ideal pentru a fi servit dimineața la micul dejun. Nu-i așa că este una dintre cele mai simple rețete cu caise? 

Sursa foto: Shutterstock

Tartă cu caise, printre cele mai gustoase rețete cu caise 

Ingrediente pentru tartă cu caise 

  • 130 ml de ulei 
  • 250 ml de lapte
  • 100 g de făină 
  • 50 g de zahăr 
  • 2 ouă 
  • 1 kg de caise 
  • Bicarbonat de sodiu
  • Sare 

Mod de preparare al acestei rețete cu caise 

Pentru început, încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă bine ouăle, alături de zahăr și de un praf de sare într-un bol. Când amestecul e omogen și ouăle deja și-au mărit volumul, adaugă uleiul, puțin câte puțin, amestecând continuu. Ulterior, adaugă laptele, alături de bicarbonatul stins cu lămâie și, la final, făina. 

Caisele spălate bine se vor desface în jumătăți și se vor îndepărta sâmburii. Poți lăsa jumătățile de caise întregi sau le poți înjumătăți și pe acestea, după preferințe. Unge apoi tava de copt cu ulei și tapetează cu făină. Toarnă compoziția pentru aceastei rețete cu caise în tava de copt, apoi aranjează uniform caisele pe deasupra.

Presară puțin zahăr vanilat peste fructe, apoi introdu tava la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când aluatul s-a rumenit frumos. Servește tarta de caise cu zahăr pudră pe deasupra. Te vei convinge că este una dintre cele mai delicioase rețete cu caise, foarte asemănătoare cu rețeta de prăjitură cu caise pe care am gătit-o împreună nu demult. 

Sursa foto: Shutterstock

Convinge-te și tu de beneficiile pe termen lung ale acestor fructe delicioase și încearcă aceste rețete cu caise absolut apetisante. Vei vedea cât este de ușor să-i mulțumești numai pe decât pe toți iubitorii de dulce din familie! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story