Loading...

Rețete pe bază de carne: Friptură de iepure cu smântână

Rețete pe bază de carne: Friptură de iepure cu smântână

Sursa foto: Shutterstock

Ți-e poftă de o friptură de iepure bine gătită? Carnea de vânat este una dintre mâncărurile tale preferate? Atunci ești exact în locul potrivit, pentru că ne-am gândit să-ți propunem și astăzi una dintre cele mai delicioase rețete cu carne de vânat: friptură de iepure cu smântână, un alt deliciu culinar pe bază de carne, așa cum te-am obișnuit. 

Dacă deja te-ai familiarizat cu bunătățile cu iz vânătoresc precum rețeta de iepure în bere la cuptor, iepure cu vin și măsline la cuptor sau stufat de iepure cu usturoi verde, atunci cu siguranță vei găsi destul de deosebită și această rețetă de friptură de iepure cu smântână. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat și cum poți găti cea mai fragedă friptură de iepure cu smântână! 

Ingrediente pentru friptură de iepure cu smântână

  • 2,7 Kg de iepure 
  • Ulei pentru prăjit 

Pentru marinadă 

  • 1 lingură de sare 
  • ½ lingură de piper negru sau alb 
  • 4 linguri de ulei de măsline 
  • 500 ml de vin alb sec
  • 1 ceapă tăiată rondele
  • 5 căței de usturoi tocați mărunt 

Pentru sos

  • 350 ml de smântână de casă 
  • 350 ml de vin alb 
  • 700 ml de apă fierbinte
  • 4 cepe medii tocate mărunt 
  • 1 căpățână de usturoi tocat mărunt 
  • 3 linguri de ulei de măsline 
  • 2 linguri de făină albă 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru friptură de iepure cu smântână

Cum se pregătește carnea de iepure 

Tranșează carnea de iepure în bucăți medii, apoi spală bine carnea și usuc-o cu șervețele de hârtie. Condimentează apoi bine carnea de iepure cu sare și cu piper. Așează bucățile de carne într-un vas larg, după care presară pe deasupra rondelele de ceapă și usturoiul mărunțit. Separat, se vor amesteca vinul și uleiul, apoi toarnă-le peste carnea de iepure din vas, cât să acopere bine carnea. Este de preferat să folosești un vas de sticlă sau unul de lut pentru a marina friptura de iepure, deoarece în vasele din metal carnea are tendința de a se oxida, în prezența acidului din vin. 

Bagă vasul în frigider și lasă carnea să se marineze peste noapte. Scoate apoi vasul de la rece cu aproximativ 2 ore înainte de a găti friptura de iepure cu smântână. 

Cum se rumenește carnea de iepure 

Pune ulei într-o tigaie încăpătoare și lasă uleiul să se încingă. Când acesta este încins, pune bucățile de iepure în tigaie și rumenește-le bine pe fiecare parte. Așează apoi bucățile de carne deoparte. În final, toarnă uleiul și șterge tigaia cu un șervețel de hârtie, pentru a obține astfel un sos alb perfect pentru friptura de iepure cu smântână. 

Cum se prepară sosul pentru friptură de iepure cu smântână

Încinge 3 linguri de ulei într-o tigaie și, după ce s-a încins, călește în acesta ceapa și usturoiul tocate. Când acestea s-au rumenit, adaugă și făina în tigaie și amestecă până când se încorporează. Stinge apoi sosul pentru friptura de iepure cu smântână cu vin alb și menține tigaia pe flacără până când dispare mirosul de alcool. Toarnă apoi apa fierbinte, apoi smântâna și amestecă în continuu. Condimentează cu sare și piper, apoi stinge focul. 

Cum se coace friptura de iepure la cuptor

Într-un vas larg așează bucățile de carne de iepure și toarnă peste acestea sosul preparat anterior în tigaie. Acoperă apoi vasul cu o folie de aluminiu și coace friptura de iepure cu smântână la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 1 ora și jumătate. Când carnea devine moale și fragedă, îndepărtează folia de aluminiu și lasă friptura să se mai coacă pentru alte 40 de minute, până ce sosul din tavă scade complet. Din când în când, acoperă friptura de iepure cu sos din tavă. 

Sursa foto: Shutterstock

Ți-am făcut poftă de carne de vânat? Încearcă și tu această rețetă de carne de iepure cu smântână și te vei convinge de cât este de savuroasă. Pentru un aspect mai festiv al preparatului, poți decora friptura cu pătrunjel tocat sau rozmarin. Gustul și aspectul vor face cu certitudine cea mai bună impresie invitaților! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story