Loading...

Profiterol cu frișcă și înghețată ca la cofetărie

Profiterol cu frișcă și înghețată ca la cofetărie

Sursa foto: Shutterstock

Iubim deserturile preparate în cofetărie, motiv pentru care am și încercat de-a lungul timpului să reinterpretăm rețete precum cea de savarine după rețeta simplă de cofetărie, tort Doboș după rețeta originală a cofetarilor sau prăjitura Boemă. Tot în cărțile de rețete vechi ale cofetarilor am întâlnit și delicioasa rețetă de profiterol cu frișcă, înghețată și sos de ciocolată cu care ne dorim să te îndulcim astăzi! 

Suntem siguri că rețeta de profiterol îți răscolește și ție numeroase amintiri din vremea copilăriei, atunci când delicioasele mini choux a la creme sau eclere pline de frișcă, garnisite cu înghețată și sos de ciocolată erau de nelipsit de la întâlnirile cu prietenii. Despre cum se prepară profiterolul și cum este acesta servit vom discuta pe larg în cele ce urmează. Acum hai să-ți povestim puțin, însă, câteva detalii pe care trebuie să le cunoști despre profiterol, choux a la creme și eclere! 

Ce trebuie să știi despre profiterol, choux a la creme și eclere 

În bucătăria internațională se confundă adesea apelativele profiterol, choux și eclere. Majoritatea persoanelor au impresia că toate aceste preparate desemnează aceeași rețetă din pate a choux sau aluat opărit. Nimic mai greșit! Toate aceste specialități au la bază aluat opărit, însă forma și dimensiunile acestora diferă. Choux-uri se numesc sferele medii și mari din aluat, eclere sunt deserturile lungi din același aluat, pe când rețeta de profiterol presupune mini choux, sferele micuțe cu un diametru de maxim 3,5 cm. 

Sursa foto: Shutterstock

Ingrediente pentru profiterol cu frișcă, înghețată și sos de ciocolată 

Noi am pregătit din cantitățile pe care urmează să ți le prezentăm 12 porții de profiterol. Trebuie să știi că aceste cantități nu sunt nici pe departe unele fixe privind proporțiile individuale de profiterol. În cărțile de bucate ale cofetarilor, profiterolul se montează cu 4 choux a la creme, 1 glob de înghețată și câteva aveline de frișcă. În realitate, poți adapta rețeta după propriile gusturi și, dacă tot te mobilizezi să prepari choux-urile și crema, noi spunem să le prepari în cantități mai mari. Vor fi savurate, oricum, imediat! Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru cel mai delicios profiterol: 

Pentru aluat opărit 

  • 75 ml de lapte
  • 75 ml de apă 
  • 60 g de unt cu cel puțin 80% grăsime 
  • 120 g de făină 
  • 3-4 ouă 
  • Un praf de sare 

Pentru crema de vanilie 

  • 250 ml de lapte
  • 3 gălbenușuri 
  • 75 g de zahăr 
  • 1 linguriță de extract de vanilie sau ½ plic de zahăr vanilat 
  • 50 g de făină sau 25 g de amidon 
  • 250 ml de smântână pentru frișcă și 25 g de zahăr pudră
  • Un praf de sare 

Pentru topping 

  • Înghețată cu arome după preferință 
  • 300 ml de frișcă și 30 g de zahăr pudră
  • 100 g de ciocolată amăruie 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru profiterol cu frișcă, înghețată și sos de ciocolată 

Cum se prepară crema de vanilie patissiere? 

Rețeta de profiterol se va începe prin prepararea cremei de vanilie patissiere. Aceasta se va găti cu o zi înainte de rețeta propriu-zisă, având nevoie de timp de răcire la frigider. Înfierbântează laptele împreună cu extractul de vanilie. Între timp, amestecă cu mixerul gălbenușurile de ou, alături de zahăr și de sare, până ce obții un amestec spumos. Adaugă apoi și făina, după care mixează până ce se încorporează complet în amestec. Toarnă apoi laptele fierbinte cu aromă de vanilie peste amestecul din bol, redu viteza mixerului și vei obține astfel o compoziție fluidă și spumoasă. 

Toarnă amestecul obținut în oala în care a fiert laptele, apoi fierbe crema de vanilie patissiere, amestecând constant cu o spatulă din silicon. Crema de vanilie se va îngroșa și va trebui fiartă pentru câteva minute, în așa fel încât să se gătească făina din ea. Lasă apoi crema de vanilie pentru profiterol să se răcească puțin, după care trebuie transferată într-o tavă tapetată cu folie de plastic. Lasă crema la răcorit, apoi dă crema la frigider pentru cel puțin 8 ore, de preferat peste noapte. 

Ziua următoare se va bate smântâna pentru frișcă cu zahăr, după care se va mixa crema de vanilie cât să redevină cremoasă. Adaugă apoi treptat frișca în crema de vanilie și amestecă ușor cu o spatulă. Crema de vanilie cu frișcă pentru profiterol se va da la frigider într-o cutie ermetică din plastic. Să trecem la aluatul pentru porțiile noastre de profiterol! 

Cum se prepară aluatul opărit pentru mini choux? 

Aluatul opărit sau pate a choux este extrem de pretențios, așa că ai grijă să respecți toți pașii de preparare! Așează într-o cratiță laptele, apa, sarea și untul. Pune cratița pe foc și așteaptă ca toate ingredientele să fiarbă. Redu apoi flacăra aragazului și toarnă pe deasupra făina în ploaie, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Chiar dacă inițial se vor forma cocoloașe, acestea vor dispărea treptat, prin amestecare. Gătește în continuare aluatul opărit pentru profiterol, la foc mic, în timp ce amesteci cu spatula. În acest fel, vei obține choux-uri aerate și uscate. Când pe fundul cratiței se formează o peliculă albicioasă, stinge focul și trage cratița deoparte, apoi lasă aluatul să se răcorească. 

Când adaugi ouăle, aluatul trebuie să fie doar ușor călduț. Adaugă primul ou și mixează bine, după care continuă să adaugi pe rând și restul ouălor. Aluatul este unul cremos și fin, numai bun de pus într-un poș! 

Sursa foto: Shutterstock

Cum se modelează mini choux-urile pentru profiterol? 

Înainte de a trece la modelarea mini choux-urilor, preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius, fără ventilație, respectiv la temperatura maximă pentru cuptoarele cu gaz. Pune apoi aluatul pentru mini choux într-un poș cu dui simplu și rotund. Tapetează apoi 2 tăvi mari cu hârtie de copt și modelează choux-urile pentru profiterol. Aceste mici gogoșele trebuie să aibă un diametru de circa 2-2,5 cm, după coacere ajungând la 3-4 cm.

Umezește degetele în apă rece și formează câte un moț fiecărui choux. Coace apoi mini choux-urile pentru profiterol timp de 15 minute la 220 grade Celsius, după care, încă 10 minute la 170 grade. Mini choux-urile vor crește frumos, se vor rumeni și vor arăta grozav! Lasă-le la răcorit în tavă și pregătește în același mod și restul choux-urilor.  

Sursa foto: Shutterstock

Cum se umplu mini choux-urile? 

Perforează dosul acestor gogoșele cu un dui metalic. Pune apoi crema de vanilie patissiere într-un poș cu un dui mai subțire decât cele cu care ai găurit choux-urile. Umple apoi fiecare choux cu cremă. 

Mod de servire pentru profiterol cu frișcă, înghețată și sos de ciocolată 

Desertul profiterol se montează chiar înainte de a fi servit. Poți alege pentru servirea acestuia fie farfurii mici de desert, fie cupe largi. Bate frișca pentru decor așa cum ai procedat și pentru prepararea cremei de vanilie și îndulcește-o cu zahăr pudră. Pune între timp și ciocolata amăruie la topit, la bain-marie.

Realizează pe fiecare farfurioară sau cupă un disc din frișcă. În mijlocul acestuia așează câte un glob de înghețată, după preferințe. Poți opta chiar pentru o delicioasă înghețată de casă, dacă dorești ca întreaga rețetă să fie homemade. De jur împrejurul înghețatei se vor adăuga câte 3 sau 4 choux-uri, în funcție de dimensiunile acestora. Toarnă apoi și sosul de ciocolată amăruie pe deasupra. Dacă îți dorești ca desertul să fie și mai deosebit, poți așeza un moț de frișcă și deasupra globului de înghețată, peste care să pui un ultim choux. Așa obții un profiterol perfect, demn de mesele festive! 

Sursa foto: Shutterstock

Impresionează-ți și tu familia și prietenii preparând delicioasa rețetă de profiterol cu frișcă, înghețată și sos de ciocolată. Este un desert fabulos, rafinat și răcoritor, ce se transformă instant în fenomenul unui mese festive. Și dacă rămâi cu câteva mini choux-uri la dispoziție, poți impresiona invitații și cu un tort profiterol spendid!  

Article Written By Andreea Stoian

Share this story