Loading...

Cum prepari dulceață de soc după rețeta autentică

Cum prepari dulceață de soc după rețeta autentică

Sursa foto: Shutterstock

Socul este cu adevărat un arbust incredibil! Și nu o spunem doar noi, ci multitudinea de beneficii ale socului. Mai mult decât atât, există și numeroase rețete care pot susține această afirmație, mai ales că această plantă este folosită în totalitate. Utilizăm florile de soc, fructele de suc și chiar și rădăcina socului, în scop terapeutic. Până acum, ne-am folosit doar de florile acestui arbust și am preparat rețete delicioase precum rețeta de socată tradițională și sirop de soc la rece. Astăzi, însă, ne vom folosi de fructele de soc și vom prepara împreună o savuroasă dulceață de soc. 

Desigur, putem la fel de ușor prepara dulceață și din florile de soc, însă lăsăm această supriză pentru finalul articolului. Și pentru că aveam în plan să te facem să te îndrăgostești de rețeta de dulceață de soc, îți vom povesti despre cum alegi bobițele de soc pentru a prepara cea mai bună dulceață. Așa că dacă ești un fan al socului și îți place gustul ușor acrișor, îți vom povesti astăzi cum poți obține cea mai delicioasă dulceață de soc! 

Ingrediente pentru dulceață

Din cantitățile menționate mai jos vei obține aproximativ 5 borcane de 320 g cu dulceață de soc. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie: 

  • 1 kg de fructe de soc
  • 850 g de zahăr
  • Zeama de la 1 lămâie
  • 60 ml de apă 
  • 2 plicuri de zahăr vanilat sau ½ păstaie de vanilie 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru dulceață de soc după rețeta autentică

Cum alegi fructele de soc? 

Îți sugerăm să cumperi fructele de soc din surse sigure, ca un prim sfat în obținerea unei dulceți fine. Există multe persoane care culeg florile și fructele de soc din tufe de pe marginea șoselelor, pline de praf sau de noxe. Noi am avut avantajul de a avea în grădină o tufă de soc și astfel am beneficiat de fructe proaspete, nepoluate pentru dulceața de soc. Dar și pentru cea de flori de soc! 

Cea mai bună perioadă de culegere a fructelor de soc este între finalul lunii iulie și începutul de august. Atunci când alegi fructele de soc pentru dulceață ai în vedere că bobițele au culori variate, de la verde spre roșu, până la negru. Ai grijă să le alegi doar pe cele coapte (roșu închis sau negru) și intacte. Îndepărtează fructele verzi sau cele uscate, apoi spală bine bobițele în mai mult ape. La final, lasă fructele de soc la scurs într-o strecurătoare.

Sursa foto: Shutterstock

Cum prepari siropul pentru dulceață? 

Siropul pentru dulceață de soc se prepară foarte simplu, din zahăr, zeama stoarsă de la o lămâie și apă. Amestecă ingredientele într-o oală, apoi pune siropul la fiert pentru 5 minute, alături de zahărul vanilat sau de păstaia de vanilie. Când siropul a fiert, adaugă fructele de soc și da totul în clocot, timp de 3 minute. Între timp, îndepărtează spuma ce se formează la suprafață. 

Cât trebuie să fiarbă dulceața de soc? 

După ce dulceața din fructe de soc a clocotit suficient, ia cratița de pe foc și acoper-o cu un prosop de bucătărie umed. Lasă apoi dulceața să se răcească natural. În tot acest timp, fructele vor absorbi siropul din jurul lor, se vor îngreuna și se vor depune pe fundul vasului. 

După un interval de câteva ore sau chiar următoarea zi, scoate fructele din cratiță cu ajutorul unei palete de bucătărie. Scurge-le bine de sirop, după care pune din nou siropul la fiert, până ce începe să se îngroașe. Când siropul pentru dulceață ajunge să aibă consistența mierii, fructele de soc se vor adăuga din nou în vas. Lasă totul să fiarbă din nou pentru 2-3 minute, calculate din momentul în care dulceața de soc începe iar să clocotească. 

La final, cratița se va lua de pe foc și se va acoperi din nou cu un ștergar umed. Lasă apoi dulceața de soc să se răcească. După ce s-a răcit complet, dulceața ta de soc este gata să fie depozitată în borcane. 

Cum se transferă dulceața de fructe de soc în borcane? 

Așa cum bine știm, gemurile sunt îmbuteliate cât sunt fierbinți. În cazul dulcețurilor, acestea se vor transfera în borcane doar atunci când s-au răcit. Înainte de toate, borcanele și capacele în care urmează să fie îmbuteliată dulceața de soc se vor spăla bine și se vor steriliza. Ulterior, toarnă dulceața de soc rece în borcane și strânge bine capacele. 

Sursa foto: Shutterstock

Vor arăta senzațional borcanele tale cu dulceață de soc și vor avea o culoare foarte frumoasă! Bobițele se soc se păstrează foarte bine și nu se dezintegrează în timp, iar siropul este legat bine și are un gust nemaipomenit de gustos. Numai bună această dulceață pentru cele mai apetisante rețete de clătite tradiționale! Acum hai să pregătim împreună și o dulceață din flori de soc, că doar ți-am promis că deliciile cu soc nu se opresc aici! 

Dulceață din flori de soc după rețeta autentică 

Sursa foto: Shutterstock

Ți-am subliniat deja mai sus ce delicii am preparat cu flori de soc și dacă tot ți-am prezentat rețeta de dulceață din fructe de soc, era păcat să nu îți descriem și cât de gustoasă poate fi și dulceața obținută din florile socului. Doar imaginează-ți aroma incredibilă a socului înflorit în luna mai transpusă în câteva borcane cu dulceață de flori de soc! 

Dulceața din flori de soc se prepară la fel de simplu ca oricare altă dulceață. Desigur, desprinderea florilor de soc de pe tije este puțin mai complicată decât desprinderea bobițelor, însă va merita tot efortul. În linii mari, rețeta va fi mult asemănătoare celei din fructe de soc. Hai să vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru acest deliciu aromat și să preparăm o dulceață din flori de soc nemaipomenită! 

Ingrediente pentru dulceață

Din ingredientele pe care urmează să ți le menționăm, noi am obținut 3 borcănele delicioase de dulceață din flori de soc. Daca dorești să ai parte de un raft întreg din acest deliciu, va trebui să ajustezi cantitățile și să te înarmezi cu ceva răbdare în ceea ce privește florile de soc. Iată de ce ai nevoie pentru această dulceață aromată:

  • 100 g de flori de soc 
  • 1 kg de zahăr
  • 1 l de apă 
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 1 lămâie tăiată felii 
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat sau ¼ păstaie de vanilie 
  • 3-4 frunze de mentă (opțional) 
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare pentru dulceață din flori de soc 

Cum se pregătesc florile de soc? 

Noi avem avantajul de a ne bucura de o tufă de soc în propria grădină. Și este indicat să procuri flori de soc din surse sigure și nu din tufe poluate de praf și de noxe aflate pe marginile șoselelor. Poate, cine știe, chiar ai un vecin care crește tufe de soc! Dacă nu, suntem convinși că în luna mai toate piețele sunt pline de flori de soc. 

Odată ce ai pus mâna pe câteva buchete bogate de flori de soc, spală bine ciorchinii de flori în cât mai multe ape reci, pentru a elimina astfel praful și eventualele insecte ascunse printre flori. Lasă apoi buchetele la scurs și la zvântat într-o strecurătoare sa tavă. Odată zvântate, începe partea distractivă! Va trebui să alegi toate floricelele de pe tije, bucată cu bucată. Se vor folosi pentru dulceața din flori de soc doar acele flori ce se desprind cu ușurință de pe tijă și nu bobocii sau florile ofilite. Va dura cea vreme, însă îți garantăm ca aceasta este singura parte dificilă a rețetei de dulceață din flori de soc! 

Cum se prepară siropul pentru dulceață? 

Așa cum am procedat și pentru dulceața din fructe de soc, siropul se va pune într-un vas, pe foc. Astfel, pune într-o cratiță apa cu zahărul, zeama de lămâie, feliile de lămâie, vanilia și, opțional, frunzele de mentă. Lasă siropul la foc mic până ce începe să se îngroașe. Când siropul este legat bine, poți trece la următorul pas din prepararea dulceții de flori de soc.  

Cum se fierbe dulceața de flori? 

Scoate feliile de lămâie din amestec cu o spumieră, alături de eventualii sâmburi din feliile de lămâie, apoi adaugă în cratiță florile de soc. Lasă totul să fiarbă pentru circa 4-5 minute, până ce siropul se îngroașă din nou. Atunci când siropul este legat, dulceața din flori de soc este gata. 

Pentru a putea urmări nivelul de gătire a unui gem sau a unei dulceți, cel mai simplu este să utilizezi un termometru de cofetărie. Când gradațiile acestuia ating 105 grade Celsius, preparatul tău atinge stadiul de gem și poți opri fierberea. La final, când siropul s-a legat, trage cratița cu dulceață din flori de soc deoparte și acoper-o cu un ștergar de bucătărie bine umezit și stors. 

Cum se îmbuteliază dulceața din flori de soc? 

Așa cum am procedat și în cazul rețetei de dulceață din fructe de soc, și aici va trebui să așteptăm ca dulceața din flori de soc să se răcească complet pentru a putea fi depozitată în borcane. Așa cum te-am obișnuit, borcanele și capacele se vor spăla bine și se vor steriliza. 

După ce ai umplut borcanele cu dulceață, strânge bine capacele și în cămară cu ele! Culoarea aurie, aspectul apetisant și aromele acestui tip de dulceață te vor fascina. Să tot prepari clătite în sezonul rece cu acest deliciu aromat! Asta dacă mai rămâi cu dulceață din flori de soc până la iarnă! 

Sursa foto: Shutterstock

Nu știm cât de mult am reușit să te convingem de cât de savuroase sunt aceste două tipuri de dulcețuri. Putem însă să-ți spunem că noi de abia așteptăm finalul primăverii și cel al verii pentru a putea prepara, pe rând, aromata dulceață din flori de soc, cât și cea mai apetisantă dulceață din fructe de soc. Și ne vom delecta și cu socată răcoritoare la finalul acestei primăveri, presimțim! 

Article Written By Andreea Stoian

Share this story